Bálint Cseppek 10 év – Egy születésnap emlékére

A Bálint Cseppek 10 éves évfordulóján a termékcsalád megalkotójára és névadójára, Bálint Jánosra és munkásságára emlékezünk. Ezen a kerek születésnapon hálával és örömteli szívvel gondolunk rá, hisz kitartó munkája, mélységes hite nélkül ma nem ünnepelhetnénk. Tudása, tanításai és gyógyító cseppjei emberek ezreinek jelentettek és jelentenek ma is gyógyírt. Nem volt hiábavaló a fáradozás és a küzdelem, szellemi öröksége, cseppjeibe zárt tudása tovább él. Hiszen bennünk is megvan a hit, a gyógyító szándék, az elkötelezettség, hogy ápoljuk és továbbadjuk mindazt, amit örökül hagyott ránk. A jubileum kapcsán Bálintné Benyusz Ágnessel, a Herbárium 2000 Kft résztulajdonosával, a Golgotavirág Gyógynövény Szaküzlet vezetőjével beszélgetünk a kezdetekről.

Ravishing-four-white-rose-sticks

Hogyan és mikor kezdődött a gyógynövények iránti szeretetetek?

Viszonylag későn. János fiatal diplomata volt, amikor elvégzett egy agykontroll tanfolyamot, ahol kiderült, hogy különleges gyógyító képessége van. Először az ezotériával ismerkedett meg, majd sokat tanult a természetes gyógymódokról, konferenciákra járt. A külföldön megjelent gyógyítással foglalkozó könyveket eredetiben, angol nyelven olvasta. Ezekben a művekben olvasott először a gyógynövényekkel való gyógyítás lehetőségeiről.

Hol gyűjtöttétek a gyógynövényeket?

Megvoltak a helyek, hogy mit hol érdemes gyűjteni. A medvehagymát a Bakonyban, Ajka környékén szedtük, csalánt a tiszavasvári erdőkben, orbáncfüvet a Budai-hegyekben. Amíg kis mennyiségben állítottuk elő a termékeket, csak friss növényből és nem szárítmányokból készítettük a cseppeket.

Mikor találkoztak cseppjeitekkel először az emberek?

János néhány év alatt hatalmas tudásra tett szert. Elkezdett előadásokat tartani, és először az ajkai tanfolyamosok próbálták ki cseppjeinket. Három fajtával kezdtünk, melyeket gyógyító erejük folytán nagyon hamar megkedveltek, így újabb cseppek születtek. Természetesen hagyományos módszerekkel készültek tinktúráink. Idővel a gyógyító cseppek és olajok népszerűsége arra ösztönzött minket, hogy hozzunk létre egy vállalkozást. Sokat dolgoztunk azon, hogy minden gyógyulni vágyóhoz eljussanak termékeink.

Az ország minden pontjáról keresték Jánost a betegek. Minek köszönhette népszerűségét?

Természetgyógyászként, fitoterapeutaként nagyon jól ismerte a betegségek gyógymódjait. Amikor Budapesten laktunk, sokszor reggel 8-tól este 10-ig is rendelt. Számos helyre hívták az országban előadásokat tartani, ahol beszélt a kibillent egészség helyreállításáról, a gyógynövényekben rejlő gyógyító erőről, az elkészült cseppjeiről. Örömmel és szívesen ment, ha hívták. Jánosnak mindenkihez volt egy-két jó szava. Közvetlen volt, sokat viccelődött páciensei és munkatársai körében is. Gyakran leült a dolgozók közé beszélgetni, ha valaki jól teljesített, azt mindig megdicsérte, ösztönözte.

Meleg szívvel és hálával emlékeznek rá tanfolyamosai. Milyen élményeket adott számukra?

Őszintén és örömmel adta át tudását tanítványainak. Négy évfolyamon, több városban tartott előadásokat: Ajkán, Budapesten, Hajdúszoboszlón, Debrecenben és Szolnokon. A szeretet és a hit ereje tartotta össze a csoportokat. Sok zarándokúton, kiránduláson vettünk részt. Az azokon megélt tapasztalások sok ember világszemléletét átformálták. Bejártuk az európai Mária-kegyhelyeket. Voltunk Boszniában (Medjugorjéban), Portugáliában (Fatimában), Franciaországban (Lourdes-ban), Lengyelországban (Częstochowába), Olaszországban (Montichiariban).

A termelésbe is besegítesz. Hogyan látod a mostani munka-folyamatokat? Mennyiben változtak a korábbiakhoz képest?

Sokat nem változott a gyártás folyamata. Ilyen „házi jellegű” volt korábban is a bekeverés, szűrés, kiszerelés, címkézés és dobozolás is. Csupán a címkék és dobozok külseje változott. Ma is többnyire kézi erővel születnek a cseppek, olajok és csemegék, minimális a gépi folyamatok száma.

Volt-e konkurenciája a Bálint cseppeknek korábban?

A kezdeteknél nem volt. Ma már sokan próbálkoznak gyógy cseppekkel és olajokkal, bár sajnos egyre inkább kapszulázzák a termékeket. Lehet, hogy kényelmesebb beszedni a kapszulát, mint 1 mokkáskanál hidegen sajtolt magolajat vagy gyógynövénytinktúrát bevenni. Annak természetessége és a felszívódás módja viszont nem ugyanaz.

Miért jók és különlegesek a Bálint-termékek?

Amellett hogy egyedi receptúra alapján, kiváló, ellenőrzött minőségű természetes alapanyagokból, tartósítószer, adalék- és színező anyagoktól mentesen készülnek, zenei rezonanciával is töltődnek a cseppek és olajok. A zeneterápiának fontos szerepe van a gyógyításban. János zeneterapeuta is volt, így tudta hogy ha a termelésben különleges rezgésű zene mellett történik a cseppjeink és olajaink előállítása, azok a pozitív rezgések felerősítik az adott növényben meglévő gyógyító erőt.

A hajdúszoboszlói mintaboltban, a Golgotavirág Gyógynövény Szaküzletben melyek azok a termékek, amelyeket leginkább keresnek?

A Máriatövismag-olaj, Mákolaj, Idegeimre mentek csepp, Vénusz csepp, Medvehagyma– és Feketeretek-cseppek a legnépszerűbbek, de mostanában a Tyúkhúr-cseppünk is egyre keresettebb. Miután egyre többen megismerték csökkentett alkoholtartalmú szirupjainkat és fagyasztva szárított gyümölcseinket, azok is kedveltek lettek. Az egyedi termékeink sokkal inkább közkedveltek, mint azok, amelyekből sokféle van a piacon.

Hogyan fogadták a vásárlók az új termékeket, a Bálint csemegéket?

Pozitívan. Örülök, hogy újabb csemegékkel bővül a Bálint-termékcsalád. Legtöbben a tőzegáfonya-csemegénket keresik. Bár sok termék van a piacon, igyekszünk tájékoztatni a vevőt az általunk forgalmazott, kíméletes eljárással készült gyümölcseink természetes tulajdonságairól. Egy-egy termék népszerűségét illetően pedig periódusokról beszélhetünk. Először felkapnak egy terméket, aztán elül akár évekre is. Majd valakik újraélesztik, és ismét kelendő lesz.

Ágnes, köszönöm a beszélgetést, a visszaemlékezést.

Bálint Jánoshoz sokan szegődtünk gyógyulni és tanulni. Nyílt és őszinte szavaival sokszor világszemléletünket, önmagunkhoz való viszonyunkat, életérzésünket változtatta meg. Ma is sokan vagyunk, akik az ő tanításai alapján éljük életünket, ezzel kimondatlanul is továbbvisszük és fenntartjuk szellemiségét, munkásságát.

„Hálót fon az est, a nagy, barna pók,
Nem mozdulnak a tiszai hajók.

Egyiken távol harmonika szól,
Tücsök felel rá csöndben valahol.

Az égi rónán ballag már a hold:
Ezüstösek a tiszai hajók.

Tüzeket raknak az égi tanyák,
Hallgatják halkan a harmonikát.

Magam a parton egymagam vagyok,
Tiszai hajók, néma társatok!

Ma nem üzennek hívó távolok,
Ma kikötöttünk itthon, álmodók!”

(Juhász Gyula-Tiszai csönd)

Sós Barnabás

Aktuális Kiemelt