Csalán, csíp de mi így is szeretjük!

Csalán, csíp de mi így is szeretjük!

Nagy Csalán – mi jut eszetekbe először erről a növényről?

Nekünk az, amikor kertészkedés közben belemarkolunk egy csalán tőbe, és utána hosszú ideig ég, viszket a kezünk.

De mi okozza ezt a viszketést?

A csalán levelének és szárának felszínén csillámszőrök vannak, melyek érintésével hangyasav kerül a bőrszövet alá, ami maró hatású. A csalán kontaktmérges növény, ami azt jelenti, hogy a méreg érintés után szabadul fel.

Azon túl, hogy bosszantó növény a kertünkben, nagyon sok mindenre használható és érdemes is használni a nagy csalánt!

Miért érdemes fogyasztani a nagy csalán leveleit?

A csalán az egyik legrégebb óta használt méregtelenítő növény. Fontos szerepe van a vértisztításban, ezáltal hozzájárul a bőr és köröm és a haj egészségéhez is. De nemcsak belsőleg, de külsőleg is használhatjuk lemosóként, borogatásként. A vérerekben megakadályozza a vérzsírok lerakódását, így az érszűkület és az érelmeszesedés kockázatát is csökkenti.

A húgyuti rendszer karbantartására is használható a csalán. Az egész húgyuti rendszer átmosásában segítséget jelenthet, a köszvény egyik legjobb kiegészítő kezelési módszere a csalántea fogyasztása.

A máj méregtelenítésének egyik legfontosabb gyógynövénye a csalán, hiszen hatására a májba friss vér áramlik, valamint segít eltávolítani a májban lerakódott toxikus anyagokat, anyagmaradványokat.

A nagy csalán rengeteg vitamint is tartalmaz, így talán érdemes élelmiszerként is gondolni rá, bár ez a csípőssége miatt először kicsit riasztónak tűnhet.

Szeretnél többet megtudni a nagy csalán hatásáról? Látogass el a Természet Patikája Egyesület oldalára.

Az egyik kedvencünk a csalános receptek közül az üde CSALÁN PESZTO

 

HOZZÁVALÓK:

  • 8 csésze csalán
  • 10 dkg pirított dióféle (dió, kesudió, mandula, pekándió)
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • fél citrom leve
  • só és bors ízlés szerint

 

Mossuk át a csalánlevelet, majd forró vízben forrázzuk 3 percig, így elveszti a csípősségét. Egy fogóval szedjük ki a forró vízből, majd azonnal sokkoljuk – azaz tegyük egy tál jeges vízbe – így nem fő, nem puhul tovább.

Alaposan csepegetessük le a csalánleveleket, nyomkodjunk ki belőle minél több vizet, majd vágjuk durvára.

Tegyük a diót és a fokhagymát egy késes aprítóba és aprítsuk szemcsésre. Adjuk hozzá a csalánt és indítsuk újra az aprítót, majd óvatosan adjuk hozzá az olajat. Addig krémesítsük, míg az ízlésünknek megfelelő állagú krémet kapunk.

Adjuk hozzá a fűszereket és a citromlevet. Tegyük hűtőbe, a tetejét lepje el az olivaolaj és légmentesen zárjuk le. Akár több hétig is eltartható így a hűtőben.

Recept forrása: smarterfitter.com

Hasznosnak találod a csalánt? Tudnád használni a mindennapokban?

Keresd a Bálint Cseppek termékét webáruházunkban!

Hidegen sajtolt csalánmag – és kukoricacsíra olaj!

Aktuális Érdekességek