Miért jó a BIO?

  • Mert nem, vagy csak alig tartalmaznak szintetikus vegyszereket és szermaradékokat.

  • Mert a nagyüzemi élelmiszerekkel szemben a bio élelmiszerekben nem engedélyezik a GMO-k jelenlétét.

  • Mert több vitamint és ásványi anyagot és egészségvédő másodlagos növényi anyagot tartalmaznak a hagyományosan előállított mezőgazdasági termékekhez képest.

  • Mert ízletesebb.

Azt szokták mondani, hogy a bio amit este permeteznek, és a villanyszámla miatt olyan magas az ára.
Először mosolygunk ezen a megjegyzésen, de azért érdemesebb odafigyelni ezekre az élelmiszerekre, hiszen igazán értékesek, és igen valóban drágábbak, de azt is tudjuk, hogy a gyógyszer és a kezelések többe kerülnek, mint egy kis odafigyelés.

A bio élelmiszerek első nagy előnye, hogy ezek nem, vagy csak alig tartalmaznak szintetikus vegyszereket és szermaradékokat.

Az igazi biotermékeket szigorúan ellenőrzött körülmények között termelik, műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagokat nem tartalmaznak. A kártevőkkel szembeni védelmet olyan természetes eredetű biogazdálkodásban engedélyeztetett vegyszerekkel végzik, melyek nem szívódnak fel a növényekben.
A biogazdálkodásban termelt növényeket nem lehet olyan mennyiségben megtermelni, mint a nagyüzemi társaikat és előállítási költségük is magasabb, így belátható, hogy miért is drágábban a bio termékek.

A bio termékek második előnye a nagyüzemi termelésből származókkal szemben az, hogy ezekben nem engedélyezik a GMO-k – génmódosított termékek – jelenlétét vagy alkalmazását.

Az élelmiszerek nagyüzemi termelésével, és a növények nemesítésével a táplálékok tápértéke nagy mértékben megváltozott. A legszembetűnőbb talán az az adat, hogy 1900 óta a táplálékainkban található C-vitamin mennyisége 50-60 %-al csökkent.
Mára számos kutatás bebizonyította, hogy a biogazdálkodás sokkal táplálóbb gyümölcsöt, zöldséget és gabonát biztosít a mindennapjainkhoz. Egy bioétel vitamin-, ásványi anyag tartalma 25%-al magasabb, mint a hagyományos módon előállított élelmiszereké.

A bio élelmiszerek több vitamint, ásványi anyagot és egészségvédő másodlagos növényi anyagot tartalmaznak, mint a hagyományos mezőgazdaságból származóak.

A biogazdálkodásból származó élelmiszerek azért tartalmaznak több hasznos anyagot, mivel a föld minőségét nem szintetikus úton előállított vegyszerekkel, hanem nagyrészt komposzttal és állattartásból származó szerves trágyákkal javítják.
A bio termékek nincsenek „felfújva”, ezért friss súlyuk ugyan kisebb, de tovább maradnak frissek, ízletesek.

Ízletesebbek, mint a nagyüzemileg előállított élelmiszerek.

Mennyivel jobb íze van a saját kertünkből származó paradicsomnak és epernek, igaz? Persze ebben az a tudat is szerepet játszik, hogy a saját két kezünk munkája nyomán jött létre, de ha belegondolunk, akkor rájövünk, hogy a legtöbben az otthoni kertjeinkben is igyekszünk kerülni az agresszív növény védőszerek, műtrágyák használatát. Egyre többen komposztálunk, igyekszünk használni a kártevőkre káros növények összeültetésének módszerét. Nagyban ugyanígy működik egy biogazdálkodás is, ezért van az, hogy sokkal ízletesebbek, zamatosabbak az így előállított termékek.
Diétázók, fogyókúrázók pedig jó ha tudják, hogy ugye ha kevesebbet esznek, akkor kevesebb kalóriát is visznek be, de ha ez a kevesebb bioélelmiszer, akkor mégis e mellett a mennyiség mellett is tudják biztosítani a szükséges vitamin- és ásványi anyag ellátást a szervezetük számára.

Felhasznált források:
biokontroll.hu
vital.hu
biokum.hu
Aktuális Kiemelt