A gesztenye és gesztenyevaj

A gesztenye és gesztenyevaj

Végre, végre, végre elkezdődött a gesztenye szezon. A fesztiválokon is megjelennek a gesztenyesütő hordók, és illatozik a frissensült csoda. De nemcsak sütve finom, nagyon sokféle módon felhasználható. Íme az egyik kedvencünk, merthogy  a mogyoróvajat is imádjuk, csak úgy kiskanállal…

Gesztenyevaj

ami akár ajándéknak is kiváló lehet, így ezt is beemelhetjük az karácsonyi meglepetések repertoárjába.

Mi is kell hozzá?

  • 1 db 2,5 dl-es bögre
  • 1 bögrényi sült gesztenye
  • 1/2 bögrényi dió
  • 2 evőkanál napraforgó / dió / mogyoró olaj
  • 1/2 teáskanál só
  • 3 evőkanál víz

Hogyan kezdjük el?DSC_01ch62-21-600x400

  1. Süssük meg a gesztenyéket, akár fél kilót is egyszerre. Ehhez Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és egy éles késsel vágjuk be keresztben x alakban a gesztenyék tetejét. 1-2 órára áztasd langyos vízbe. Majd sütőpapírral bélelt tepsiben süssük 30-40 percig, időnkét megrázogatva, hogy a szemek egyenletesen süljenek és átforduljanak. Akkor kész, ha már érzed az isteni gesztenye illatot és a vágás mentén kinyíltak a csodás termések.
  2. A sütés utolsó 5-7 percében dobjuk a gesztenyék mellé a diógerezdeket is, hogy azok is finomra piruljanak.
  3. Hagyjunk meg egy bögrényi sült gesztenyét, a többit pedig azon melegében csemegézzük meg. 🙂
  4. A meghámozott gesztenyét és a diót dobjuk egy késes robotgépbe vagy mixerbe és kezdjük el pépesíteni, miközben hozzáadjuk az olajat, sót illetve evőkanalanként a vizet, amíg el nem érjük a kívánt krémes állagot. Figyeljünk oda, hogy a gépet csak rövid ideig és inkább többször indítsuk el, le ne égjen a motor – sajnos tapasztaltunk már ilyet.
  5. Az elkészült gesztenyevajat kanalazzuk egy kisebb befőttesüvegbe és hűtsük ki. Hűtőben 1-2 hétig eláll.
  6. Kekszre-kenyérre kenve, vagy csak egy kiskanalat belemártva ízlelgessük.

A recept és a kép eredetijének forrása.

Blog