AZ EMBER LEGJOBB BARÁTJA, MINT SEGÍTŐTÁRS

AZ EMBER LEGJOBB BARÁTJA, MINT SEGÍTŐTÁRS

A kutya, a kutyánk, az én kutyám…

Segíthet ha mozogni szeretnék (lásd korábbi cikkünkben a Canicross-t), és segíthet másoknak is. Van egy fogalom: terápiás kutya. Az első, ami erről eszünkbe jut, az a vakvezető kutya és igazunk van, hiszen ebben az esetben is segítségről van szó. De terápiás kutyának tekinthető a mozgássérülteket segítő, a rohamjelző és a személyi segítő kutya is. Miket is jelenteknek ezek? Ebben az Aura Segítő Kutya Alapítvány honlapját hívtuk segítségül:OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A mozgássérült segítő kutyák olyan fajta segítséget tudnak nyújtani fogyatékkal élő embertársainknak, amelyre mi emberek nem vagyunk képesek. Rendelkezésükre állnak a nap 24 órájában, segítőkészségük kimeríthetetlen, őszinte szeretet adnak előítélet és elvárások nélkül. Segítenek fizikailag, érzelmileg, lelkileg. Támaszként szolgálnak gazdáiknak, miközben mindent megtesznek, hogy segítsék őket.

A rohamjelző kutyák a rohamszerű állapotoktól szenvedőknek nyújtanak felbecsülhetetlen segítséget. Különleges érzékelésüknek köszönhetően képesek a közeledő rohamot (pl. epilepsziás roham, vagy cukorbeteg hipoglikémiás sokkja) érzékelni, és ezt jelzik a gazdának. Így a gazdának lehetősége van biztonságba helyezni magát, hogy a roham alatt ne sérüljön meg, vagy gyógyszert bevenni, és így akár meg is előzheti a rohamot.

A személyi segítő kutyák olyan felnőtteknek és gyermekeknek segítenek, akiknek fejlesztésre van szükségük valamilyen sérülés, veleszületett fogyatékosság, akadályozottság miatt. A személyi segítők ugyanazt a feladatot végzik, mint a terápiás kutyák, de mindezt a gazdi otthonában, folyamatosan. A terápiák alatt látszik a célszemélyeken, hogy mennyivel lelkesebbek, úgy végzik a feladatokat, hogy közben észre sem veszik, hogy dolgoznak. A kutya nagyon jó motivációs eszköz.

A terápiás kutyák alkalmazása kezd egyre jobban elterjedni az országban. Számtalan tudományos tanulmány és felmérés bizonyítja a kutyák pozitív hatásait a fejlesztő foglalkozások folyamán. A célszemélyek úgy dolgoznak, hogy nem érzik feladathelyzetben magukat, több a sikerélményük, és magabiztosabbakká válnak. A terápia folyamán sokkal magasabb a motivációs szintjük a kutya jelenlétében, így kedvvel, örömmel vesznek részt a foglalkozásokon.
A kutyás terápia alkalmazási területei: értelmileg akadályozott, mozgásban akadályozott, beszédükben akadályozott gyermekek fejlesztése, halmozottan fogyatékos gyermekek fejlesztése, egyéb akadályozottsággal élők (autisták, tanulási zavarral küzdő gyermekek, hiperaktiv gyermekek), idősek otthona, pszichológiai problémák.

És hogyan lesz egy kutyából segítő kutya?

Először is kell egy úgynevezett kölyök teszt. Szakemberek segítségével megállapítják, hogy melyik kutya, milyen segítő feladatokra lehet alkalmas. A mérések alapján bejósolható melyik kölyök alkalmas mozgássérült segítőnek, epilepszia előrejelzőnek, terápiás célra, agilityre, őrző védő munkára vagy éppen ideális családi kutya. Igen korán elkezdődhet a tesztelés, már a születés utáni első héten, míg a 2. teszt a születés utáni 6. héten történhet.

További információkért keresse a területileg illetékes Segítőkutya kiképző egyesületet, alapítványt. És ne felejtse el közeledik a határidő amikor rendelkezni lehet adónk 1%-ról. Ez az egy százalék akár segítség is lehet egy újabb segítőkutya kiképzésének költségeinek támogatásában is!

Blog