Beszélhetünk a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásról?

Beszélhetünk a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásról?

Ha megkérdezném Önt, hány órát dolgozik naponta – mi lenne a válasza?

Gyakori a vállalatoknál az a szemlélet, hogy nem a munkaidő hossza, hanem az elvégzett munka mennyisége, ami meghatározza meddig is dolgozunk aznap. Ezért is vált realitássá, hogy ma már nem nyolc, inkább tíz-tizenkét órát töltünk aktív tevékenységgel munkahelyünkön.
Ráadásul a korai napindítás, rohanás sem arról szól, hogy nyugodt körülmények között, egészségesen reggelizzünk, hanem arról, hogy időben oviba, bölcsibe, iskolába vigyük gyermekeinket, és még mi is beérjünk a munkaidő kezdetére. Nézzük meg, egy friss felmérést követően, mi a helyzet a déli étkezéssel?

„Ebédszünet helyett kávéznak a magyar dolgozók”

– Haszon online 2014. márciusindex
A megkérdezettek (2400 dolgozó) fele nem tart ebédszünetet, viszont háromnegyede rendszeresen, akár naponta négyszer is felhörpint egy csésze  kávét – derül ki a Profession.hu felméréséből. Akik esznek valamit munkaidőben, inkább otthonról viszik az elemózsiát (80%), és csak kisebb részük ebédel vendéglőben vagy munkahelyi étkezdében. A kutatás eredménye megerősíti, hogy a magyarok többsége egészségtelenül táplálkozik, főleg a fiatalok
vannak veszélyben, csupán 10%-uk ügyel arra, hogy mit eszik.”

Ismerjük a magyar közmondást, miszerint: reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus.
A fenti példából kiindulva, mi magyarok, bár egészséges közmondással, ám egészségtelen életszemlélettel és táplálkozás formával rendelkezünk. A vacsorához általában otthon, nyugodt körülmények között, sokszor kiéhezetten fogunk neki az egész napos munkát követően. Amennyiben szívünkre tesszük kezünket, mennyire egészséges ételt, zöldséget, gyümölcsöt és vitamint fogyasztunk az egyszeri nyugodt étkezés alkalmából? Önökre bízom a kérdés megválaszolását.

Felértékelődik tehát a gondolat, hogy miként tudjuk pótolni a nap közbeni vitaminhiányt? Milyen tápanyagokra is van szüksége a felnőtt szervezetnek? A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek azindexxx egészséghez és a jó közérzethez, amit egy megfelelően összeállított, zöldségekben és gyümölcsökben is bővelkedő étrend biztosít számunkra. A dolgozó ember azonban gyakran nincs abban a helyzetben, hogy a munkanapja folyamán biztosítva lenne az egészséges táplálkozás, amihez még hozzájárul a fokozott stressz. Mindezek miatt szükség lehet étrend-kiegészítők fogyasztására is, melyek a szilárd táplálék mellett plusz tápanyagokhoz segítenek hozzá.

De mit szedjünk, és hogyan válasszunk?

A legfontosabb, amit szakemberek kiemelnek, hogy ne legyen az étrend-kiegészítőben káros anyag, azaz ne tartalmazzon semmilyen felesleges adalékot, ami károsítja szervezetünket (állományjavítók, színezékeke, aromák, ízfokozók, tartósítók, stb.). Aktív hatóanyagai és egyéb összetevői is természetes eredetűek legyenek, azaz ne legyen szintetikus a termék. Választhatunk természetes összetevőjű teákat, tinktúrákat, szárítmányokat, fagyasztva szárított
zöldségeket és sűrítményeket.

Blog