Elégedettségérzés – meglepetés

A héten egy cikket olvastunk a Nők Lapja Egészség magazinban, miszerint van 8 trükk, amivel elégedettebbé válhatunk. Ebből a 8-ból nekünk ez a kedvencünk:

ÉLJENEK A MEGLEPETÉSEK!

Az örömhozó dopaminok azonnali tombolásba kezdenek, amikor meglepetés ér minket. Bármilyen kellemes esemény hatásfokát növeli, főleg, ha nem is vártuk. Az Emory Egyetemen készült is egy kísérlet, ami ezt a jelenséget demonstrálja: a kísérletben részt vevők egy csoportjának szájába egy kevés gyümölcslevet juttattak adott, kiszámítható időintervallumokban, míg a másik csoport véletlenszerűen kapta ezeket a dzsúszadagokat. MRI vizsgálattal egyértelműen látható volt, hogy a meglepetésre érkező gyümölcslé nagyobb aktivitást eredményezett az agy jutalmazó központjában. Emellett a meglepetés új neurális pályákat épít az agyban, mely rugalmasabbá és kreatívabbá teszi a gondolkodást. Amikor másokat meglepünk mi is megfürödhetünk ebben az érzésben, hiszen izgatottabbá válunk a várakozás miatt, és a sikeres meglepetés azonnali elégedettséget hoz. Ráadásul növeljük annak az esélyét, hogy máskor minket is meglepnek valamivel!

TEHÁT A KONKLÚZIÓ!

two cups of hot teaMeglepetésekre fel! Ajándékozásra fel! Elég egy szem bonbon, egy könyvjelző, egy kedves üzenet. Bármi apróság elhozhatja a várt elégedettség érzést. Ne csak ünnepek környékén lepjük meg egymást, varázsoljuk el a mindennapokat is.

Például reggel kedveskedjünk egy csészényi forró fűszeres almateával:

Blog