Szelektív hulladékgyűjtés okosan

Szelektív hulladékgyűjtés okosan

Aktuális

Szelektív hulladékgyűjtés okosan és tudatosan

A műanyagmentes július nemcsak a műanyag zacskókra és a műanyag palackokra hívta fel a figyelmet, hanem egyre nagyobb érdeklődés övezi a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségeit is.
Hasznos dolog szelektíven gyűjteni a hulladékot, hiszen így válhatnak az anyagok újrahasznosíthatóvá. De csak akkor, ha megfelelően szelektálunk, néhány alapvető szabály betartásával azonban ez nem is olyan nagy feladat.

Hogyan gyűjtsük a szelektív hulladékot megfelelően?

A legfontosabb, hogy ételmaradékkal, zsiradékkal, olajjal szennyezett műanya, üveg, fém vagy papír nem kerülhet szelektív hulladékgyűjtőbe. Amit lehetőségünk van öblítsünk el a mosogatóvízbe, amit nincs lehetőségünk így megtisztítani, az sajnos a vegyes hulladékba kerül.

Másik nagy kérdés az italos kartonok sorsa, hiszen műanyag is, papír is és olykor fém is van bennük, akkor hova dobjuk?

Először is ami biztos és amivel nem ártunk, ha a kupakjukat lecsavarjuk és a műanyagok közé dobjuk. De a kartonra városonként más-más szabály vonatkozik. A legtöbb településen a műanyag hulladékok tárolására alkalmas konténerbe, de Budapesten például a papírhulladékok közé, míg Szentedrén a fém hulladékok gyűjtésére használt kukákba kell dobni ezeket. Pontos információért és a városotokban érvényes szabályokért keressétek fel a www.italoskarton.hu oldalt.

Bálint Cseppek – Csemegék – Kozmetikumok  csomagolásai

Köszönjük, ha vásárolod a termékeinket, de ha kiürül akkor mihez is tudsz kezdeni a csomagolóanyagokkal?

 • 150-50-30 ml-es üvegeket a színes és a barna üvegek közé tudod gyűjteni – a kupakjukat, csepegtetőjüket pattintsd ki azokat dobd a műanyagok közé – de ezeket, különösen az olajos üvegeket kérünk öblítsd el kidobás előtt.
 • a termékek dobozait nyugodtan dobhatod a papírhulladékok közé, nincs rajtuk sem fém, sem műanyag így egyszerűen újrahasznosíthatóak.

És amit te is újra tudsz hasznosítani:

 • Bálint Csemegék zacskói: mivel visszazárhatóak, így kitűnően használhatóak szendvicsek, vagy rágcsák, magvak csomagolására. Vidd magaddal legközelebb egy csomagolásmentes boltba, és kérd ebbe a fűszereket, teafüvet stb.
 • Szirupos üvegek: Meleg vízben áztasd le a címkét, és máris töltheted a karcsú üvegbe a saját pálinkádat, házi szörpödet vagy likőrödet amik ajándékba is tökéletesek.
  Van egy kis kreatív vénád? Akkor készíts az üvegekből vázát, dekorációt, madáretetőt. Ezekhez nem kell más csak egy ragasztó pisztoly, egy kis fonal, egy kis csillámpor vagy üvegfesték.

A szörp elfogyott – mire használjuk a kiürült üveget 1. rész.

No waste - újrahasznosítunk

A nyár ízeit üvegbe zárhatjuk!

Végre itt a nyár, megjelennek a nyári ízek, amiket igazán érdemes megőríznünk a cudarabb időkre is. És miért is ne tölthetnénk ezeket a finomságokat a Bálint Csemegék kiürült szörpös üvegjeibe. Forró víz alatt szépen le tudjuk húzni róla a szörp  papír címkéjét, sőt a cseppmentes kupak is könnyen leszedhető, átöblíthető és újra használható.

Levendula szörp – az üvegbe zárt tihanyi hangulat!

A levendulát nem csak ruhák illatosítására és nyugtatására használhatjuk, de igazán ízletes szörp is készíthető belőle. Az egyik kedvenc receptünk a kifőztük.hu oldalon található.

Levendulaszörp – kifőztük.hu

Akácvirágszörp Kaldeneker György konyhájából

Még egy nyári illat és íz amit érdemes elraktároznunk. Ehhez a receptet a kaldeneker.hu oldalon találtuk meg.

Akácvirágszörp

Gasztroajándéknak is kiváló!

Ha nem csak a nyár ízeit szeretnénk megőrízni, akkor akár olyan ajándékokat is készíthetünk, amelyekhez felhasználhatjuk az üvegeket.

Ki ne örülne egy palack házi karamell likőrnek? Sütni szerető barátaink nagyon hálásak lesznek egy karcsú üvegbe töltött saját készítésű vanília kivonatért!

 

Miért jó a BIO?

Aktuális Kiemelt
 • Mert nem, vagy csak alig tartalmaznak szintetikus vegyszereket és szermaradékokat.

 • Mert a nagyüzemi élelmiszerekkel szemben a bio élelmiszerekben nem engedélyezik a GMO-k jelenlétét.

 • Mert több vitamint és ásványi anyagot és egészségvédő másodlagos növényi anyagot tartalmaznak a hagyományosan előállított mezőgazdasági termékekhez képest.

 • Mert ízletesebb.

Azt szokták mondani, hogy a bio amit este permeteznek, és a villanyszámla miatt olyan magas az ára.
Először mosolygunk ezen a megjegyzésen, de azért érdemesebb odafigyelni ezekre az élelmiszerekre, hiszen igazán értékesek, és igen valóban drágábbak, de azt is tudjuk, hogy a gyógyszer és a kezelések többe kerülnek, mint egy kis odafigyelés.

A bio élelmiszerek első nagy előnye, hogy ezek nem, vagy csak alig tartalmaznak szintetikus vegyszereket és szermaradékokat.

Az igazi biotermékeket szigorúan ellenőrzött körülmények között termelik, műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagokat nem tartalmaznak. A kártevőkkel szembeni védelmet olyan természetes eredetű biogazdálkodásban engedélyeztetett vegyszerekkel végzik, melyek nem szívódnak fel a növényekben.
A biogazdálkodásban termelt növényeket nem lehet olyan mennyiségben megtermelni, mint a nagyüzemi társaikat és előállítási költségük is magasabb, így belátható, hogy miért is drágábban a bio termékek.

A bio termékek második előnye a nagyüzemi termelésből származókkal szemben az, hogy ezekben nem engedélyezik a GMO-k – génmódosított termékek – jelenlétét vagy alkalmazását.

Az élelmiszerek nagyüzemi termelésével, és a növények nemesítésével a táplálékok tápértéke nagy mértékben megváltozott. A legszembetűnőbb talán az az adat, hogy 1900 óta a táplálékainkban található C-vitamin mennyisége 50-60 %-al csökkent.
Mára számos kutatás bebizonyította, hogy a biogazdálkodás sokkal táplálóbb gyümölcsöt, zöldséget és gabonát biztosít a mindennapjainkhoz. Egy bioétel vitamin-, ásványi anyag tartalma 25%-al magasabb, mint a hagyományos módon előállított élelmiszereké.

A bio élelmiszerek több vitamint, ásványi anyagot és egészségvédő másodlagos növényi anyagot tartalmaznak, mint a hagyományos mezőgazdaságból származóak.

A biogazdálkodásból származó élelmiszerek azért tartalmaznak több hasznos anyagot, mivel a föld minőségét nem szintetikus úton előállított vegyszerekkel, hanem nagyrészt komposzttal és állattartásból származó szerves trágyákkal javítják.
A bio termékek nincsenek „felfújva”, ezért friss súlyuk ugyan kisebb, de tovább maradnak frissek, ízletesek.

Ízletesebbek, mint a nagyüzemileg előállított élelmiszerek.

Mennyivel jobb íze van a saját kertünkből származó paradicsomnak és epernek, igaz? Persze ebben az a tudat is szerepet játszik, hogy a saját két kezünk munkája nyomán jött létre, de ha belegondolunk, akkor rájövünk, hogy a legtöbben az otthoni kertjeinkben is igyekszünk kerülni az agresszív növény védőszerek, műtrágyák használatát. Egyre többen komposztálunk, igyekszünk használni a kártevőkre káros növények összeültetésének módszerét. Nagyban ugyanígy működik egy biogazdálkodás is, ezért van az, hogy sokkal ízletesebbek, zamatosabbak az így előállított termékek.
Diétázók, fogyókúrázók pedig jó ha tudják, hogy ugye ha kevesebbet esznek, akkor kevesebb kalóriát is visznek be, de ha ez a kevesebb bioélelmiszer, akkor mégis e mellett a mennyiség mellett is tudják biztosítani a szükséges vitamin- és ásványi anyag ellátást a szervezetük számára.

Felhasznált források:
biokontroll.hu
vital.hu
biokum.hu
Természetes gondoskodás a házi kedvencekről és kertünk növényeiről

Természetes gondoskodás a házi kedvencekről és kertünk növényeiről

Aktuális Érdekességek

Az állat- és növényszeretet napja május 15.

A budapesti állatkertben rendezték meg először 1994. május 15-én az állat- és növényszeretet napját. a gyerekek ezen a napon ingyen léphettek be az állatkertbe.
Ez a nap jó alkalom arra, hogy erősítsük a gyermekekbe a természet szeretetét, hogy környezettudatos felnőttekké váljanak.

jelesnapok.hu

Így már 23 éve május 15-e az Állat- és Növényszeretet napja Magyarországon.

Természetes gondoskodás: házi kedvenceink és gyönyörű növényeink is megérdemlik

Hogyan is köszönthetnénk hozzánk méltóbban az állat- és növényszeretet napját, mint néhány természetes gyógymód bemutatásával, amit házi kedvenceink és kedvenc kerti vagy balkonnövényeinken is alkalmazhatunk. Mert higgyük el, ami nekünk jó az a környezetünknek is jó.

Idősödő házi kedvenceink még több törődést igényelnek, és mi is jobban oda szeretnénk rájuk figyelni, hiszen egész életükben mellettünk voltak. Ebben az életszakaszban probléma lehet a csontriktulás, melynek megelőzésében, valamint a már kialakult állapot javításában a mákolaj lehet segítségünkre. Szobakutyusok és cicák esetén nagy gond lehet az egyre sűrűsödő vizelettartási probléma, melynek megoldása lehet a sáfrányos szeklicemag-olaj, amely emellett telítetlen zsírsav tartalmának köszönhetően az emésztés könnyítéséhez is hozzájárulhat.

Kutyáknál és macskáknál is gyakoriak a vírusos, bakteriális fertőzések, illetve a felszíni sérülések, melyek esetén nyugodtan fordulhatunk az ezüst tartalmú készítmények felé, hiszen mind belsőleg, mind pedig külsőleg a fertőtlenítésben nagy szerepük van.

Növényeink is megérdemlik a törődést, hiszen egy kedves ismerőstől kapott növény, egy-egy szép emléket felidéző virág is lehet szívünknek kedves.

Az ezüst tartalmú termékeket keverhetjük a vágott virágok vizébe, így tovább megőrzik frissességüket. Permetezzük őket a cserepes virágaink földjére így megóvjuk őket a gombás fertőzésektől, illetve a föld penészedésétől.

 

Idei első vásári készülődésünk

Aktuális

Nem is gondoltuk volna évekkel ezelőtt, hogy a vásár forgataga lesz az a megjelenési lehetőség, ahol a legközvetlenebbül találkozhatunk a termékeink iránt érdeklődőkkel, és hogy ez az a helyszín ahol az egészséges életmódra is fogékony emberekkel találkozhatunk.

És mégis. Így idén 4. alkalommal látogatunk ki a Debrecenben megrendezésre kerülő Mihály-napi vásárra, ahol ismét a Kézművesek utcájában kértünk és kaptunk is helyet.

Bálint Csemegék termékkóstolókkal és tanácsadással is várjuk az érdeklődőket, akiknek a helyszínen termékeinkből kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosítunk.

És bár az időjárás sok jót nem ígér, de tősgyökeres debreceni lévén, az elmúlt 30 évben csak 1-2 olyan vásárra emlékszem amikor esett volna az eső, így az égiek valószínűleg most is megkímélnek minket.

Miért szeretjük a vásár hangulatát?

Mert kötetlen, mert a kissé vonakodó érdeklődőket egy-egy pohár szörp kóstolóval, vagy egy egy adagnyi gyümölccsel gyorsan meg lehet győzni, hogy nem hókusz-pókusz az amit művelünk, és ajánlunk. Mert a problémák meghallgatása után, sokkal informatívabb tanácsot és javaslatot tudunk adni, mint egy személytelen e-mailben, vagy telefonon.

Mert végre nem az iroda négy fala között kell eltöltenünk az időnket, hanem kint lehetünk a vásárlóink között.

 

A ti környéketeken van ilyen nagyszabású 1-2 napos vásár, ahol szívesen találkoznátok termékeinkkel?

Köszönjük, ha küldtök ajánlást, és mi igyekszünk eljutni több helyre is.

Oregánó – ne csak a pizzára használjuk!

Oregánó – ne csak a pizzára használjuk!

Aktuális Blog

Az olasz konyha egyik legnépszerűbb fűszere, de nemcsak íze miatt érdemes odafigyelnünk. Ahogy a legtöbb fűszernövény, úgy az oregánó is használható gyógynövényként.

De vajon milyen esetekben fordulhatunk hozzá és milyen formában?

Nos, az oregánó leginkább olaj formájában hasznos az egészségünk szempontjából, melyet vízgőzdesztilációval nyernek ki a növény leveleiből.

Hogy mi a vízgőzdesztilláció? Nos, ezt elmagyarázni pár szóban nem igazán lehet, így akit érdekel, annak ajánljuk a Patrick Süskind regényéből készült film a Parfüm képkockáit, ahol láthatjuk ezt a folyamatot.

Az oregánó leveleit és olaját már az ősi kínaiak, görögök és római gyógyítók is használták.

 

Oregánó olaja – világszerte kutatják hatását!

Napjainkban is számos országban folynak kutatások ezen kedvelt fűszer olajának és hatóanyagainak hasznosításáról.

 • Brazil és kínai kutatók az oregánó daganatellenes tulajdonságait kutatják, mely a benne található karvakrol vegyületnek köszönhető.
 • Amerikai kutatók vírusellenes tulajdonsága miatt vizsgálták az oregánót, mely hatásosnak bizonyult több gyomor és bélfertőzés leküzdésében is.
 • Az oregánóban található timol vegyületet argentin orvosok találták kiemelkedő hatékonyságnak parazitaellenes kutatásaik során.
 • Tunéziai kutatók kimutatták, hogy az erős antibakteriális hatású. Sikerrel vette fel a harcot az olyan ismert kórókozók ellen, mint a Staphylococcus aureus vagy az Esherichia coli.
 • Egy 2016-os szerb és görög közös kutatásban az 1. típusú diabéteszre gyakorolt hatását. Eredményeik szerint az oregánó kivonata jelentheti a kiinduló pontot egy jövőbeli diabéteszterápia kifeljesztésében.
 • A karvakrol és a timol mellett a rozmarinsav az egyik fontos hatóanyaga az oregánónak, melynek hatását 2014-ben Japán kutatók is vizsgálták a rozmarinsav szezonális allergiákra vonatkozó hatását.
 • Az oregánó illóolajának immunrendszer erősítő hatásáról az évek során sok száz kutatás született. Immunrendszer stimuláló hatása miatt az állattartók is szívesen alkalmazzák.

Hogyan használhatjuk az oregánó olajat a mindennapokban?

A legfontosabb, hogy ha 100%-os olajat vásárolunk, azt mindig hígítsuk valamilyen egyéb lágy olajjal, a tömény olaj használata veszélyes!

 • 1 teáskanál aloe-vera géllel keverjünk el 2-3 csepp oregánóolajat és ezzel kezeljük a problémás, aknés bőrfelületet.
 • Néhány csepp oregánóolajat csepegtessünk kedvenc samponunkba, hogy segítse megelőzni a korpa kialakulását.
 • Légúti fertőzések ellen cseppentsünk néhány csepp oregánó illóolajat a párologtatóba mely a szoba levegőjét is fertőtleníti és könnyíti a légzést.
 • Menstruációs görcsök, valamint izom és ízületi fájdalmak esetén gyulladáscsökkentő hatása miatt a higított olajat dörzsöljük az érintett testfelületre.
 • Néhány csepp oregánóolajat adjunk egy lavórnyi meleg vízhez, majd áztassuk bele a lábunkat, ezzel megelőzhetjük a láb- és körömgombák kialakulását, illetve gyorsíthatjuk azok gyógyulását.

Ha több információt szeretne megtudni az oregánóról, látogasson el a Természet Patikája Egyesület honlapjára.

Viva Natura kiállítás és vásár

Aktuális

Ez a hétvége elég sűrű volt csapatunknak, hiszen nemcsak Debrecenben voltunk rendezvényen, de meghívást kaptunk a Budapesten megrendezett Viva Natura napra is.

Az érdeklődők szívesen fogadták termékkóstolónkat és kollégáink is számos felmerülő kérdésre tudtak válaszolni, így igazán hasznosnak találtuk a rendezvényt.

Köszönjük a lehetőséget és a meghívást!

Csalán, csíp de mi így is szeretjük!

Csalán, csíp de mi így is szeretjük!

Aktuális Érdekességek

Nagy Csalán – mi jut eszetekbe először erről a növényről?

Nekünk az, amikor kertészkedés közben belemarkolunk egy csalán tőbe, és utána hosszú ideig ég, viszket a kezünk.

De mi okozza ezt a viszketést?

A csalán levelének és szárának felszínén csillámszőrök vannak, melyek érintésével hangyasav kerül a bőrszövet alá, ami maró hatású. A csalán kontaktmérges növény, ami azt jelenti, hogy a méreg érintés után szabadul fel.

Azon túl, hogy bosszantó növény a kertünkben, nagyon sok mindenre használható és érdemes is használni a nagy csalánt!

Miért érdemes fogyasztani a nagy csalán leveleit?

A csalán az egyik legrégebb óta használt méregtelenítő növény. Fontos szerepe van a vértisztításban, ezáltal hozzájárul a bőr és köröm és a haj egészségéhez is. De nemcsak belsőleg, de külsőleg is használhatjuk lemosóként, borogatásként. A vérerekben megakadályozza a vérzsírok lerakódását, így az érszűkület és az érelmeszesedés kockázatát is csökkenti.

A húgyuti rendszer karbantartására is használható a csalán. Az egész húgyuti rendszer átmosásában segítséget jelenthet, a köszvény egyik legjobb kiegészítő kezelési módszere a csalántea fogyasztása.

A máj méregtelenítésének egyik legfontosabb gyógynövénye a csalán, hiszen hatására a májba friss vér áramlik, valamint segít eltávolítani a májban lerakódott toxikus anyagokat, anyagmaradványokat.

A nagy csalán rengeteg vitamint is tartalmaz, így talán érdemes élelmiszerként is gondolni rá, bár ez a csípőssége miatt először kicsit riasztónak tűnhet.

Szeretnél többet megtudni a nagy csalán hatásáról? Látogass el a Természet Patikája Egyesület oldalára.

Az egyik kedvencünk a csalános receptek közül az üde CSALÁN PESZTO

 

HOZZÁVALÓK:

 • 8 csésze csalán
 • 10 dkg pirított dióféle (dió, kesudió, mandula, pekándió)
 • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
 • fél citrom leve
 • só és bors ízlés szerint

 

Mossuk át a csalánlevelet, majd forró vízben forrázzuk 3 percig, így elveszti a csípősségét. Egy fogóval szedjük ki a forró vízből, majd azonnal sokkoljuk – azaz tegyük egy tál jeges vízbe – így nem fő, nem puhul tovább.

Alaposan csepegetessük le a csalánleveleket, nyomkodjunk ki belőle minél több vizet, majd vágjuk durvára.

Tegyük a diót és a fokhagymát egy késes aprítóba és aprítsuk szemcsésre. Adjuk hozzá a csalánt és indítsuk újra az aprítót, majd óvatosan adjuk hozzá az olajat. Addig krémesítsük, míg az ízlésünknek megfelelő állagú krémet kapunk.

Adjuk hozzá a fűszereket és a citromlevet. Tegyük hűtőbe, a tetejét lepje el az olivaolaj és légmentesen zárjuk le. Akár több hétig is eltartható így a hűtőben.

Recept forrása: smarterfitter.com

Hasznosnak találod a csalánt? Tudnád használni a mindennapokban?

Keresd a Bálint Cseppek termékét webáruházunkban!

Hidegen sajtolt csalánmag – és kukoricacsíra olaj!

Bálint Cseppek forgalmazóinak bemutatása 3. rész

Aktuális Kiemelt

Bálint Cseppek a Királykút Gyógynövény boltban

A székesfehérvári Királykút Gyógynövénybolt az egyik legrégebbi forgalmazó partnerünk, már akkor forgalmazták termékeinket, amikor márkanevünk még nem volt, és amikor termékeinket még csak kis üvegekben árultuk.

Köszönjük a bizalmat. Íme a csodásan megírt bemutatkozójuk:

A Királykút Gyógynövény Szaküzlet Székesfehérvár egyik legnagyobb és legkomplexebb reform élelmiszereket, gyógynövényekből készült termékeket, valamint egyéb étrend-kiegészítő készítményeket forgalmazó boltja. Üzletünkben több ezer kiváló minőségű, megbízható termék között válogathat.   Magasan képzett kollégáink, ingyenes szaktanácsadással segítik megtalálni az Önnek megfelelő készítményt. Célunk, hogy természetes szerekkel segítsük a gyógyulást és a betegségek kialakulásának megelőzését. A Királykút Gyógynövény Szaküzlet tulajdonosa Supliczné Tóth Mária 15  éves gyógyszertári munka után kezdett  gyógynövényekkel foglalkozni. 1996-ban megalapította a Királykút Gyógynövény Szaküzletet, mert úgy érezte egyre inkább szükséges, hogy lehetőséget kapjon kemizált világunkban a gyógynövény terápia. Szakmai fejlődése érdekében egészségtan tanári diplomát szerzett a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán. Változó világunkban egy tanácsadónak lépést kell tartani az újdonságokkal, ezért szükségszerű volt a táplálkozási ismeretek bővítése. A Semmelweis Ignác Orvostudományi Egyetem  táplálkozástudományi szak mesterképzését elvégezve, nagyobb és teljesebb rálátással tudja kezelni az egyre inkább elszaporodó táplálkozási és egyéb életmódbeli hibákból adódó panaszokat. A Vörösmarty rádió rendszeres tanácsadója, ahol hétfő délutánonként hallható.

Elérhetőségeink:

8000 Székesfehérvár, Királykút Lakónegyed 18. telefon: 22/ 314-855

Nyitva tartás: H-P: 8.30 – 18.00  Szo: 8.30 – 12.00

www.kiralykutgyogynoveny.hu

www.gyogynovenywebbolt.hu

https://www.facebook.com/kiralykut.gyogynoveny.szakuzlet/

 

Forduljon hozzánk bizalommal!

Marika, Böbe, Tünde, Imre

Bálint Cseppek forgalmazóinak bemutatása 2. rész

Aktuális Kiemelt

A Bálint Cseppek forgalmazói között másodikként a kaposvári Természet Patikája üzletet mutatjuk be.

Kaposvár belvárosában a Nagypiactól  3 perc sétára taláható az Anna utca 12 szám alatt a Természet Patikája bolt.

Étrend-kiegészítők, reformélelmiszerek, ételallergiásoknak alapanyagok, illetve kész termékek széles választéka kapható.

Céljuk, társadalmunk életminőségének javítása. Mély meggyőződéssel vallják, mindannyian felelősek vagyunk saját és családunk egészségéért.
Ezért munkálkodnak hát a Természet Patikájában és a természetgyógyászati rendelőjükben.

Köszönjük az üzlet és dolgozóinak bizalmát termékeink iránt, mellyel már az üzlet nyitása óta megtisztelnek minket, és így régóta a Bálint Cseppek és Csemegék forgalmazó partnerei között tudhatjuk őket.

Természet Patikája

Kaposvár, Anna utca 12.

Nyitvatartás: H-Cs: 8:30-17:30, P: 8:00-17:30, Szo: 8:00-12:00

Tel.: 0682/222-577

Az üzletet és kínálatát a facebook-on is megtalálhatják:

További üzletek jelentkezését is várjuk. Szeretnénk minél közelebb hozni vásárlóinkhoz azokat a partnereinket akiknél elérhetőek a Bálint Cseppek és Bálint Csemegék termékei. És szeretnék forgalmazó partnereinkkel is minél szorosabb és személyesebb kapcsolatot is kiépíteni a jövőben i jobb és eredményesebb együttműködés reményében.