Bazsalikom és málna – az év fagylaltjának ízei

Bazsalikom és málna – az év fagylaltjának ízei

Aktuális Blog

2018-ban is meg választották az év fagylaltját – Bazsalikomos málna, mely a gyenesdiási Bringatanya fagyizó díjnyertes alkotása.

Ha az nem lenne elég indok, hogy valószínűleg nagyon-nagyon finom, akkor, íme, néhány sor arról, hogy miért is érdemes a fagylaltot, a bazsalikomot és a málnát is beillesztenünk az étrendünkbe.

A fagylaltot azért mert…

–          finom

–          hűsítő

–          jó kedvre derít

–          világszerte ismert finomság

–          megszámlálhatatlan ízben kapható, így lehetetlen, hogy ne találjuk meg az ízlésünknek megfelelőt

A bazsalikomot azért fogyasszuk, mert…

A bazsalikom a mentafélék családjába tartozik, ahogy az oregánó a rozmaring és valamennyi mentaféle, melyeket nemcsak fűszerként de gyógynövényként is évszázadok óta használnak világszerte.

A bazsalikomnak mintegy 35 fajtája ismert, a bennük található illóolajok arányai határozzák meg az egyes fajták különleges jegyeit: cinnamate, citronellol, geraniol, linalool, pinene és terpineol. Különlegesebb bazsalikomfajták például a fahéjillatú, vagy a citromillatú bazsalikom.
Indiában a bazsalikomot szent növénynek tekintik, csaknem 300 féle ayurvédikus gyógynövényes receptben megtaláható. legyen szó krémekről, teákról, tinktúrákról vagy tonikokról.

A bazsalikomban található illóolajok gazdag antioxidáns forrásuk és közös tulajdonságuk a hdirofóbia, azaz nem oldhatóak vízben, viszont elég könnyűek és apró szerkezetűek, hogy a levegőn és pórusainkon keresztül könnyen bejussanak szervezetünkbe.

Gyulladásgátló tulajdonságú:

A bazsalikomban található illóolajok (eugenol, citronellol és linalool) segítenek a gyulladások csökkentésében, amelyek a legtöbb betegség hátterében állnak.

Antibakteriális tulajdonságú:

Illóolajai védelmet nyújtanak a káros baktériumok növekedése ellen, még olyan rezisztens baktériumfertőzések esetén is, melyeknél az antibiotikumok hatástalanok.

Antidepresszáns tulajdonságú:

Hangulati betegségekkel, mentális zavarokkal küzdők esetében is sikerrel alkalmazták a bazsalikom kivonatát.

Szív- és érrendszer védő tulajdonságú:

Mind antioxidáns, mind pedig gyulladásgátló tulajdonsága miatt a bazsalikom segítheti a vérnyomás normalizálását. Gyulladáscsökkentő hatása révén számos kardiovaszkuláris megbetegedés megelőzésében szerepet játszhat.

Emésztéskönnyítő tulajdonságú:

Segít egyensúlyban tartani a szervezet sav-bázis egyensúlyát, és visszaállítja a szervezet megfelelő PH-szintjét.
A hagyományos orvoslásban használják a bazsalikomot puffadás, étvágytalanság és vízvisszatartási problémák miatt.

Természetes afrodiziákumként működik:

A világ legnagyobb bazsalikom felhasználója minden kétséget kizárólag Olaszország. Ott a bazsalikom évszázadok óta a szerelem szimbóluma. Úgy gondolják, hogy aromája növeli a libidót, segíti a véráramlást és az energiaszint emelkedést.
A hindu vallásban a bazsalikomot szent növénynek tekintik, az élet elixírjének nevezik, támogatja a megfelelő hangulatot és az egészséges szexuális funkciókat.

Figyelmeztetés:

A bazsalikom illóolajat nem szabad lenyelni és a bőrön is csak hígítva alkalmazható. A friss bazsalikom azonban korlátozás nélkül használható, nem okoz allergiás reakciókat.
Várandós és szoptatós anyukák kerüljék a fogyasztását, valamint a bazsalikom tartalmú készítmények kölcsönhatásba léphetnek a koleszterinszint csökkentő gyógyszerekkel, valamint a cukorbetegség kapcsán szedett készítményekkel, így ezek szedésekor tájékoztassa orvosát a bazsalikom tartalmú termékek fogyasztásáról.

 

A málnát azért fogyasszuk, mert…

A málna a rózsafélék családjába tartozik, ahogy sok más finom gyümölcs is, mint például az őszibarack, a cseresznye, az alma vagy a birskörte is.

A málnának több mint 200 fajtája létezik és nemcsak a gyümölcs, de a gyümölcs levele is értékes tulajdonságokkal rendelkezik.

 

Kiemelkedő antioxidáns tartalom:

A málna 40%-al több antioxidánst tartalmaz, mint az áfonya vagy az eper, így az egyik leghatásosabb rákprevenciós növénynek tekinthető.

Szív- és érrendszer egészségének támogatása:

A málna antocianin és bioaktív polifenol tartalmának köszönhetően jelentősen csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A benne található antocianinok gátolják a  vérrögképződést és szélesítik az artériákat, így segítik a szabad véráramlást.

Segít a cukorbetegség tüneteinek kezelésében:

A málna fitonutriensei javítják a szervezet inzulin és vércukor egyensúlyát.

Segíti a fogyást, javítja az emésztést:

Rostban és mangánban gazdag, több rostot tartalmaz, mint a korpás pelyhek, vagy a zabpehely. Ez a gyümölcs különleges felépítésének köszönhető. Több kis egységből áll, melyek mindegyikében egy-egy mag van és ezek az egységek vesznek körbe egy nagyobb „magot”. Ugyanakkor a málna szinte alig tartalmaz kalóriát ami szintén előnyös tulajdonsága a fogyókúra szempontjából.
Rosttartalmának köszönhetően emésztést segítő tulajdonsága is kiemelkedő.
Egy másik fontos hatóanyaga a resveratrol (a vörös szőlőben is megtalálható), mely segíti a szervezetben található rossz zsírokat, jó zsírrá alakítani.

MemóriajavÍtó tulajdonságú:

Fitonutriensei fokozzák és megőrzik a memória funkcióit, míg polifenoljai javítják az életkorral járó kognitív romlást.

Öregedés lassítás:

Kiemelkedő antioxidáns tartalma miatt segít megőrízni a bőr rugalmasságát, megvédi a bőrt a nap káros hatásaitól. C-vitamin tartalmánál fogva pedig csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát.

Szövetek és véredények egészségéért:

A málna gazdag C-vitaminban, ami elengedhetetlen a szövetek állapotának megőrzéséhez és a szövetek újraképződéséhez. Gyosítja a sebek-hegek gyógyulását, valamint hozzájárul a kollagén termeléshez, mely az erek rugalmasságát befolyásoló anyag.

 

Finom falatok a FőnixFitt-en sportolóknak!

Finom falatok a FőnixFitt-en sportolóknak!

Aktuális Blog

FőnixFitt – Január elején megmozdul Debrecen

Debrecenben idén második alkalommal rendezték meg a FőnixFitt rendezvényt. Az egész napos sportrendezvényen a város apraja és nagyja megmozdult, és fittyet hányva  a kinti hóesésre izzasztó perceket-órákat töltöttek a Főnix Csarnokban.

Katus Attila, Béres Alexandra és Sifter Tímea (Sifi) is igazán elismerő szavakat mondott a résztvevőkről, és a szervezésről is.
Köszönjük a lehetőséget, hogy a Bálint Csemegéket bemutathattuk az érdeklődőknek. Számunkra is egy igazán sikeres rendezvényt tudhatunk magunk mögött, hiszen soha még ennyi érdeklődő és ennyi fantasztikus ember nem látogatott el még a standunkhoz.

Minden elismerésünk a résztvevőknek!

Fantasztikusak voltak, hiszen sokuk az egész napot végig sportolta, teljesen kimerülve mégis mosolyogva jöttek a standunkhoz és kortyolták el a frissítőként kínált gyógynövényes almaszirupokat, vagy kóstolták meg a vitamindús, mindenmentes Bálint Csemegéket.

Reméljük jövőre is lesz lehetőségünk megjelenni, és akkor már ki is próbálni néhány edzést. Már tervezzük, hogy egy-egy fél órára mi is beállunk a kedvenceink óráira.

Béres Alexandra és Katus Attila várunk titeket jövőre is, hiszen már mi is a tornázó tömegben leszünk, szeretnénk átélni azt az eufóriát és jóleső fáradságérzést, amit most csak a kerengőről nézhettünk, és ami miatt irigykedtünk a nap folyamán sportolóktól.

A kedvenc képünk a napról (kép forrása: fb.com/katusattilaedzo)

Katus Attila és a legkisebb rajongója

Miért jó a BIO?

Aktuális Kiemelt
  • Mert nem, vagy csak alig tartalmaznak szintetikus vegyszereket és szermaradékokat.

  • Mert a nagyüzemi élelmiszerekkel szemben a bio élelmiszerekben nem engedélyezik a GMO-k jelenlétét.

  • Mert több vitamint és ásványi anyagot és egészségvédő másodlagos növényi anyagot tartalmaznak a hagyományosan előállított mezőgazdasági termékekhez képest.

  • Mert ízletesebb.

Azt szokták mondani, hogy a bio amit este permeteznek, és a villanyszámla miatt olyan magas az ára.
Először mosolygunk ezen a megjegyzésen, de azért érdemesebb odafigyelni ezekre az élelmiszerekre, hiszen igazán értékesek, és igen valóban drágábbak, de azt is tudjuk, hogy a gyógyszer és a kezelések többe kerülnek, mint egy kis odafigyelés.

A bio élelmiszerek első nagy előnye, hogy ezek nem, vagy csak alig tartalmaznak szintetikus vegyszereket és szermaradékokat.

Az igazi biotermékeket szigorúan ellenőrzött körülmények között termelik, műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagokat nem tartalmaznak. A kártevőkkel szembeni védelmet olyan természetes eredetű biogazdálkodásban engedélyeztetett vegyszerekkel végzik, melyek nem szívódnak fel a növényekben.
A biogazdálkodásban termelt növényeket nem lehet olyan mennyiségben megtermelni, mint a nagyüzemi társaikat és előállítási költségük is magasabb, így belátható, hogy miért is drágábban a bio termékek.

A bio termékek második előnye a nagyüzemi termelésből származókkal szemben az, hogy ezekben nem engedélyezik a GMO-k – génmódosított termékek – jelenlétét vagy alkalmazását.

Az élelmiszerek nagyüzemi termelésével, és a növények nemesítésével a táplálékok tápértéke nagy mértékben megváltozott. A legszembetűnőbb talán az az adat, hogy 1900 óta a táplálékainkban található C-vitamin mennyisége 50-60 %-al csökkent.
Mára számos kutatás bebizonyította, hogy a biogazdálkodás sokkal táplálóbb gyümölcsöt, zöldséget és gabonát biztosít a mindennapjainkhoz. Egy bioétel vitamin-, ásványi anyag tartalma 25%-al magasabb, mint a hagyományos módon előállított élelmiszereké.

A bio élelmiszerek több vitamint, ásványi anyagot és egészségvédő másodlagos növényi anyagot tartalmaznak, mint a hagyományos mezőgazdaságból származóak.

A biogazdálkodásból származó élelmiszerek azért tartalmaznak több hasznos anyagot, mivel a föld minőségét nem szintetikus úton előállított vegyszerekkel, hanem nagyrészt komposzttal és állattartásból származó szerves trágyákkal javítják.
A bio termékek nincsenek „felfújva”, ezért friss súlyuk ugyan kisebb, de tovább maradnak frissek, ízletesek.

Ízletesebbek, mint a nagyüzemileg előállított élelmiszerek.

Mennyivel jobb íze van a saját kertünkből származó paradicsomnak és epernek, igaz? Persze ebben az a tudat is szerepet játszik, hogy a saját két kezünk munkája nyomán jött létre, de ha belegondolunk, akkor rájövünk, hogy a legtöbben az otthoni kertjeinkben is igyekszünk kerülni az agresszív növény védőszerek, műtrágyák használatát. Egyre többen komposztálunk, igyekszünk használni a kártevőkre káros növények összeültetésének módszerét. Nagyban ugyanígy működik egy biogazdálkodás is, ezért van az, hogy sokkal ízletesebbek, zamatosabbak az így előállított termékek.
Diétázók, fogyókúrázók pedig jó ha tudják, hogy ugye ha kevesebbet esznek, akkor kevesebb kalóriát is visznek be, de ha ez a kevesebb bioélelmiszer, akkor mégis e mellett a mennyiség mellett is tudják biztosítani a szükséges vitamin- és ásványi anyag ellátást a szervezetük számára.

Felhasznált források:
biokontroll.hu
vital.hu
biokum.hu
Természetes gondoskodás a házi kedvencekről és kertünk növényeiről

Természetes gondoskodás a házi kedvencekről és kertünk növényeiről

Aktuális Érdekességek

Az állat- és növényszeretet napja május 15.

A budapesti állatkertben rendezték meg először 1994. május 15-én az állat- és növényszeretet napját. a gyerekek ezen a napon ingyen léphettek be az állatkertbe.
Ez a nap jó alkalom arra, hogy erősítsük a gyermekekbe a természet szeretetét, hogy környezettudatos felnőttekké váljanak.

jelesnapok.hu

Így már 23 éve május 15-e az Állat- és Növényszeretet napja Magyarországon.

Természetes gondoskodás: házi kedvenceink és gyönyörű növényeink is megérdemlik

Hogyan is köszönthetnénk hozzánk méltóbban az állat- és növényszeretet napját, mint néhány természetes gyógymód bemutatásával, amit házi kedvenceink és kedvenc kerti vagy balkonnövényeinken is alkalmazhatunk. Mert higgyük el, ami nekünk jó az a környezetünknek is jó.

Idősödő házi kedvenceink még több törődést igényelnek, és mi is jobban oda szeretnénk rájuk figyelni, hiszen egész életükben mellettünk voltak. Ebben az életszakaszban probléma lehet a csontriktulás, melynek megelőzésében, valamint a már kialakult állapot javításában a mákolaj lehet segítségünkre. Szobakutyusok és cicák esetén nagy gond lehet az egyre sűrűsödő vizelettartási probléma, melynek megoldása lehet a sáfrányos szeklicemag-olaj, amely emellett telítetlen zsírsav tartalmának köszönhetően az emésztés könnyítéséhez is hozzájárulhat.

Kutyáknál és macskáknál is gyakoriak a vírusos, bakteriális fertőzések, illetve a felszíni sérülések, melyek esetén nyugodtan fordulhatunk az ezüst tartalmú készítmények felé, hiszen mind belsőleg, mind pedig külsőleg a fertőtlenítésben nagy szerepük van.

Növényeink is megérdemlik a törődést, hiszen egy kedves ismerőstől kapott növény, egy-egy szép emléket felidéző virág is lehet szívünknek kedves.

Az ezüst tartalmú termékeket keverhetjük a vágott virágok vizébe, így tovább megőrzik frissességüket. Permetezzük őket a cserepes virágaink földjére így megóvjuk őket a gombás fertőzésektől, illetve a föld penészedésétől.

 

Idei első vásári készülődésünk

Aktuális

Nem is gondoltuk volna évekkel ezelőtt, hogy a vásár forgataga lesz az a megjelenési lehetőség, ahol a legközvetlenebbül találkozhatunk a termékeink iránt érdeklődőkkel, és hogy ez az a helyszín ahol az egészséges életmódra is fogékony emberekkel találkozhatunk.

És mégis. Így idén 4. alkalommal látogatunk ki a Debrecenben megrendezésre kerülő Mihály-napi vásárra, ahol ismét a Kézművesek utcájában kértünk és kaptunk is helyet.

Bálint Csemegék termékkóstolókkal és tanácsadással is várjuk az érdeklődőket, akiknek a helyszínen termékeinkből kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosítunk.

És bár az időjárás sok jót nem ígér, de tősgyökeres debreceni lévén, az elmúlt 30 évben csak 1-2 olyan vásárra emlékszem amikor esett volna az eső, így az égiek valószínűleg most is megkímélnek minket.

Miért szeretjük a vásár hangulatát?

Mert kötetlen, mert a kissé vonakodó érdeklődőket egy-egy pohár szörp kóstolóval, vagy egy egy adagnyi gyümölccsel gyorsan meg lehet győzni, hogy nem hókusz-pókusz az amit művelünk, és ajánlunk. Mert a problémák meghallgatása után, sokkal informatívabb tanácsot és javaslatot tudunk adni, mint egy személytelen e-mailben, vagy telefonon.

Mert végre nem az iroda négy fala között kell eltöltenünk az időnket, hanem kint lehetünk a vásárlóink között.

 

A ti környéketeken van ilyen nagyszabású 1-2 napos vásár, ahol szívesen találkoznátok termékeinkkel?

Köszönjük, ha küldtök ajánlást, és mi igyekszünk eljutni több helyre is.

Víz világnapja – hogyan kellene több vizet inni?

Aktuális Kiemelt

A mai Víz világnapján mi másról is lehetne szó, mint az untig ismételt szabályról, hogy napi legalább 1,5-2-3 liter vizet meg kellene innunk az egészséges szervezet működéséhez.

De mi ezt most egy másik oldalról közelítjük meg, nem is mi, hanem én. Én aki bár tudom a szabályt, és ismerem a következményeket, mégsem igazán tudom rávenni magam a rendszeres vízfogyasztásra, de igazából a rendszeres folyadékfogyasztásra sem.

Pedig annyi mindent kipróbáltam:

  1. A lakás, az iroda minden helyiségében egy pohár víz, hogy ha arra járok és meglátom kortyoljak egyet belőle. Nem sikerült, de legalább a növényeim jól jártak, ők rendszeres folyadék utánpótlást kaptak.
  2. Mindenhova vittem magammal kulacsban  – nem is akármilyenben – vizet, hogy ha eszembe jut, ha másokat látok inni, akkor majd én is előkapom és iszom.
  3. Vízivásra figyelmeztető applikációk sokaságának kipróbálása – de mivel nem hurcolom
    mindenhova magammal a telefont, meg eléggé szelektív is a hallásom telefon szempontjából így ez sem volt jó.
  4. Az íróasztalra magam elé helyezett üveg víz, hogy a látvány, majd ivásra késztet – nem késztet, csak arra, hogy arrébb rakjam, hiszen feleslegesen foglalja a helyet.
  5. Csináltam én házi gyümölcsvizet is: menta-citromfű-uborka-málna-eper stb. felhasználásával. Ez is csak egy ideig volt jó, mert már arra is lusta voltam, hogy ezt elkészítsem.

Ami egy kicsit tompít ezen a borzasztó helyzeten, az az, hogy hihetetlenül leves függő vagyok, így abból legalább megvan a napi fél liternyi folyadék. Télen segít a teázás, bár azt is mézzel szeretem, tehát nem az igazi. Nyáron a sok gyümölcs is hozzáad valamit a folyadékfogyasztáshoz.

De nálam a tuti, ami bevált az, ha van olyan melletted aki odafigyel erre, és állandóan felhívja a figyelmedet a mulasztásra.

Nekem ez a személy kolléganőm volt, aki velem szemben ült az irodában, és ahogy ő felemelte a vizes üveget, máris rámszólt, hogy “Anya, igyunk!”. És csoda, ittunk és én is ittam. Azt hiszem, így megvolt a napi 1,5 liter.

Aztán a kolléganőm elment babázni, és most másik kolleginámmal megalapítottuk a céges Teveklubbot. Bár amikor egy-egy újabb termékünk megjelenik akkor arra rárepülünk, és akkor némileg megnövekszik a folyadékfogyasztásunk.

Most fogyott el egy üveg Gránátalma szirup, a következő pedig a liofilizált Vadcseresznye és eper lesz, amit felhasználunk a vizünk ízesítésére. Próba, szerencse.

 

Eper fagyi, eper torta, eper-eper hű de finom…

Eper fagyi, eper torta, eper-eper hű de finom…

Érdekességek Kiemelt

Lassan megjelenik a piacok standjain a hazai eper, az otthoni kiskertekben is piroslanak már a kis bogyók, ez pedig visszavonhatatlanul jelzi a nyár közeledtét, még ha az időjáráson ezt nem is érezzük.  Ezért is imádjuk annyira az epret, és ezért is sajnáljuk az emberiség azon kevesebb mint 0,5%-át akik allergiásak erre a fantasztikus gyümölcsre. De nemcsak finomsága, hanem rengeteg értéke miatt is érdemes minél gyakrabban fogyasztani belőle.

  1. Antioxidánsok forrása:images (1)
    Az eper élénkpiros színe is árulkodik gazdag antioxidáns és flavonoid tartalmáról. Ezek hozzájárulnak a sejtöregedés lassításához, a szabadgyökök elleni küzdelemhez.
  2. Megfázás és influenza ellen:
    Bár sokan legyintünk a nyári megfázásra, de igenis könnyű ezt ilyenkor is elkapni. Egy csészényi eper a napi ajánlott C-vitamin mennyiség 141%-át tartalmazza. Kell ennél finomabb módja a C-vitamin bevitelnek?
  3. Szív egészsége:
    Kutatások kimutatták, hogy a C-vitamin a szívünk működésére is jótékony hatással van. Segít csökkenteni a szabadgyökök okozta károsodásokat. Még egy indok, hogy gyakrabban gondoljunk az eper fogyasztására.
  4. Ideális testsúly:
    Még egy ilyen finom fogyókúrás ételt nehezen találnánk. Az eper nem tartalmaz zsírt és koleszterint, így kiváló nass lehet a fogyókúrás időszakban, de akár salátáinkat is gazdagíthatjuk vele, akár édes, akár sós ízekre vágyunk. Kifejezetten alacsony kalóriatartalma szintén hozzájárul a napi kalóriaterhelés csökkentéséhez.
  5. Szemeink egészsége:
    A szem gyengeségét az alapvető vitaminok és ásványi anyagok hiánya okozza. Az eper C-vitamin- és antioxidáns tartalma többek között segít csökkenteni a szürke hályog kialakulásának kockázatát is, valamint az éjszakai vakság és a makula degeneráció tüneteit.
  6. Ráncok ellen:
    Az eperben található rengeteg C-vitamin segíti a kollagéntermelést, így segít csökkenteni az öregedés látható jeleit. A kollagén segít megtartani a bőr rugalmasságát, tónusát így bőrünk fiatalabb, üdébb, egészségesebb lehet.
  7. Koleszterinszint csökkentést:
    Az egészségünk érdekében az egyik legfontosabb teendő, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az LDL (rossz) és a HDL (jó) koleszterinszint között. Ereink állapotának javításához az LDL-koleszterinszint csökkentése kiemelkedően fontos. Az eper rostokat, ellágsavat és rengeteg antioxidánst tartalmaz, melyek jelentősen csökkentik a szervezet LDL-koleszterin szintjét.
  8. Gyulladáscsökkentés:
    Gyulladások a szervezetünkben különböző formákban jelentkezhetnek. Az eperben található antioxidánsok, a kálium és a magnézium segít csökkenteni a szervezetben a gyulladásokat, és visszaállítani a folyadék-háztartás egyensúlyát.
  9. Vérnyomás csökkentése:
    A magas vérnyomás egyik okozója a nem megfelelő táplálkozás, a stressz és a felesleges nátriumbevitel, melyek mind javíthatók az eper fogyasztásával. Az eperben található rostok valamint alacsony nátriumtartalom, rengeteg vitamin és ásványi anyag segítik csökkenteni a vérnyomást, megnyugtatják az idegeket és segítenek megelőzni a szív- és érrendszer egyéb károsodásait.
  10. Emésztés serkentés:
    Egy csésze eper a napi ajánlott rostmennyiség 11%-át képes fedezni, ami hozzájárul az emésztőrendszer megfelelő működéséhez. Rendszeres fogyasztásával megakadályozhatjuk a méreganyagok felhalmozódását a szervezetben valamint segít megőrizni vércukorszintünk egyensúlyát.
  11. Születési rendellenességek:
    Magas foláttartalma miatt, az eper segít megelőzni a születési rendellenességeket, valamint elősegíti a megfelelő gerinc- és agy növekedést. Az eper a folsavnak is kiváló forrása, ami az egyik legjobb terhességi vitamin, valamint segít kordában tartani a megnövekedett étvágyat is.
  12. Csontok egészsége:
    Mangán és kalcium tartalma segíti a törött csontok regenerálódását. Magnéziumtartalma pedig a kalciumfelszívódás jótékony támogatója.
  13. Egészségesebb haj:
    Az eper fogyasztása bizonyítottan hozzájárul a haj egészségének javulásához, mivel B-komplex vitamint tartalmaz, valamint rezet és erős antioxidánsokat. Így ösztönzi a hajhagymákat és a hosszabb és erősebb haj növekedését.

+ 1 recept

Zabkása epres sajttorta ízzel és éjszakai pihentetéssel

Miért is ne ehetnénk édességet reggelire. Nemcsak az eper, de a tejtermékek és a zabpehely áldásos hatását is élvezhetjük ebben a gyorsan elkészülő finomságban. És reggel csak ki kell venni a hűtőből és elkanalazni. Akár a munkahelyünkre is magunkkal vihetjük, ha egy kis egészséges nassolnivalóra vágyunk.

Hozzávalók:strawberry-cheesecake-overnight-oats

  • 1 csésze zabpehely – mi az egész szemeset jobban szeretjük, de ez ízlés dolga.
  • 1 csésze aprított eper
  • 1 evőkanál chia mag
  • csipet só
  • 3/4 csésze cukrozatlan mandulatej – de akár sima tejjel is elkészíthető
  • 1/2 csésze natúr görög joghurt
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • néhány szem graham keksz
  • kevés eperlekvár

Elkészítés:

Az epret, a tejet és a joghurtot tegyük egy robotgépbe és dolgozzuk össze addig, amíg a gyümölcs pürévé válik.

Tegyük át egy nagyobb tálba és adjuk hozzá a keksz és a lekvár kivételével a többi hozzávalót. Keverjük össze alaposan, majd fedjük le és tegyük a hűtőbe legalább két órára, de akár egy éjszakára is.

Reggel csak vegyük ki a hűtőből, adagoljuk tálkákba, vagy csinos kis befőttes üvegekbe. A tetejét szórjuk meg morzsolt keksszel és néhány kanál lekvárral ízesítsük.

Víz – ti hogy álltok? Megisszátok a napi ajánlott mennyiséget?

Víz – ti hogy álltok? Megisszátok a napi ajánlott mennyiséget?

Érdekességek Kiemelt

Víz – isszuk is, meg nem is!

A legtöbb kollégánk nagyon rendes, és odafigyel és elfogyasztja a napi ajánlott folyadékmennyiséget. De ahogy fodrásznak jó frizurája, és cipésznek jó cipője nincs, úgy az egészséges termékekkel foglalkozó kollégák között is van 2-3 “puputeve” aki szinte alig iszik nemhogy vizet, de szinte semmilyen folyadékot.

  • “Nem érzem, hogy szomjas vagyok!”
  • “Elfelejtem!”
  • “Nem szeretem a vizet!”

A kifogások sora végtelen. Ha azonban ízesített vizet iszunk, talán könnyebben elérjük a napi 1,5-2 liternyi fogyasztást. Itt, nem a bolti ízesített és édesített üdítőitalokra gondolunk, hanem az otthon is elkészíthető, kedvünk szerint ízesíthető vizekre.

Íme néhány példa, ami nemcsak a folyadékfogyasztáshoz járul hozzá, de még szervezetünk egészségének is jót tesz.

IMMUNERŐSÍTŐ – EMÉSZTÉST SEGÍTŐ

2 1.

Tovább olvasom

Sárgabarack – szezon előtt, egész évben

Sárgabarack – szezon előtt, egész évben

Érdekességek Kiemelt

Sárgabarack – van aki nem szereti?

sárgabarack Magyarországon is az egyik legnépszerűbb gyümölcs. Lassan megjelenik a piacok standjain is a kívánatos narancssárga és halványpiros színekben pompázó lédús és illatos gyümölcs. Megannyi formában fogyasztjuk, frissen a fáról, lekvárként, pálinkaként, sütemények töltelékeként, aszalva, levest főzünk belőle, levét préseljük, mégsem sejtjük, hogy fogyasztásával milyen jót teszünk szervezetünknek.

Íme, egy kis összefoglaló a sárgabarack gyümölcsének áldásos hatásairól:

Tovább olvasom

Idén korábban itt a medvehagyma szezon

Blog Kiemelt

Bár még csak április közepe van az értékes medvehagyma lassan virágba borul, így érdemes minél hamarabb beszerezni az éves mennyiséget. Intenzív fokhagyma illata miatt, azonban óvatosan tároljuk és jól lezárható csomagolásban, így nem “illatosítja” be az egész hűtőnket.

Mi a mai napon kaptunk kollégánktól egy nagyobb szállítmányt, amit rögtön keselyűk módjára szét is kaptunk. Hogy mi készül belőle?

Van aki fűszervajat készít, van aki pogácsába süti – reméljük kapunk kóstolót -, máris megkívántuk a medvehagymás sajtkrémmel, vagy túrókrémmel töltött raviolit és a medvehagymás fasírtot is.

Vegetáriánus kollégánk máris megálmodta a medvehagyma pestot, amivel például a quinoa tésztáját ízesítheti. És ha már tészta, akkor nem maradhat el a frissen gyúrt medvehagymás tészta sem, amiből aztán lehet egy pikáns túrós csusza házi tejföllel és túróval.

És miért is szeretjük annyira a medvehagymát? Mert a miénk is, hiszen az egyik legrégebbi termékünk a Medvehagyma csepp, és mert maga ez a növény nagyon hasznos. Íme, hogy miért is tesz jót egészségének, aki fogyasztja ezt a növényt.

Felkutatttuk az internetet néhány jó receptért, bár mi a legritkábban készítjük el úgy a recepteket ahogy azok le vannak írva, mert ebből egy kicsit többet, abból egy kicsit kevesebbet módszert alkalmazzuk, mégis ezek jó alapok lehetnek az otthoni kísérletezéshez.

MEDVEHAGYMA PESTO apróséf oldaláról

 1 db 0,25 l-es befőttes üveg
100 g medvehagyma
35 g fenyőmag (pirított, szerintünk más diófélével is kiváltható, költséghatékonyan)
70 g parmezán jellegű sajt
1 teáskanál só
100 ml extra szűz olívaolaj
A medvehagymát először alaposan mossuk meg, majd vágjuk pár cm-es darabokra. A szárát is fel lehet használni!
A fenyőmagot egy kicsit pirítsuk meg serpenyőben. (vagy bármely más diófélét)
Tegyük egy aprítóba a medvehagymát, a pirított fenyőmagokat, a parmezánt, sót és borsot. Jól “daráljuk” össze 1-2 perc alatt.
Mikor megvan, adjuk hozzá az olajat is, majd ezzel is “daráljuk” 1-2 percen át.
Ezzel a medvehagymás pesto el is készült. Én streilizált befőttes üvegbe töltöm, mint a befőttet. 🙂 Nagyon finom! Ebből a mennyiségből pont 1 db 0,25 L-es befőttes üveg lesz.
MEDVEHAGYMÁS FRISS TÉSZTA Szotyi blogjáról

2 főre

200g liszt (fele simaliszt, fele rétesliszt)
2 tojás
2 teáskanál olívaolaj
10-12 levél medvehagyma, nagyon apróra darabolva.
Ha kicsit száraznak éreznéd, néhány csepp vízzel lazítsd, hogy könnyen gyúrható, rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapj.Gyúrd össz, pihentesd, nyújtsd, hajtogasd, nyújtsd, hajtogasd, nyújtsd, hajtogasd, nyújtsd…(kb 15x erre azért van szükség, hogy rugalmas legyen a tészta, ne töredezzen össze, ha elkészült, és kiszáradt.