Beszélhetünk a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásról?

Beszélhetünk a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásról?

Blog

Ha megkérdezném Önt, hány órát dolgozik naponta – mi lenne a válasza?

Gyakori a vállalatoknál az a szemlélet, hogy nem a munkaidő hossza, hanem az elvégzett munka mennyisége, ami meghatározza meddig is dolgozunk aznap. Ezért is vált realitássá, hogy ma már nem nyolc, inkább tíz-tizenkét órát töltünk aktív tevékenységgel munkahelyünkön.
Ráadásul a korai napindítás, rohanás sem arról szól, hogy nyugodt körülmények között, egészségesen reggelizzünk, hanem arról, hogy időben oviba, bölcsibe, iskolába vigyük gyermekeinket, és még mi is beérjünk a munkaidő kezdetére. Nézzük meg, egy friss felmérést követően, mi a helyzet a déli étkezéssel?

„Ebédszünet helyett kávéznak a magyar dolgozók”

– Haszon online 2014. márciusindex
A megkérdezettek (2400 dolgozó) fele nem tart ebédszünetet, viszont háromnegyede rendszeresen, akár naponta négyszer is felhörpint egy csésze  kávét – derül ki a Profession.hu felméréséből. Akik esznek valamit munkaidőben, inkább otthonról viszik az elemózsiát (80%), és csak kisebb részük ebédel vendéglőben vagy munkahelyi étkezdében. A kutatás eredménye megerősíti, hogy a magyarok többsége egészségtelenül táplálkozik, főleg a fiatalok
vannak veszélyben, csupán 10%-uk ügyel arra, hogy mit eszik.”

Ismerjük a magyar közmondást, miszerint: reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus.
A fenti példából kiindulva, mi magyarok, bár egészséges közmondással, ám egészségtelen életszemlélettel és táplálkozás formával rendelkezünk. A vacsorához általában otthon, nyugodt körülmények között, sokszor kiéhezetten fogunk neki az egész napos munkát követően. Amennyiben szívünkre tesszük kezünket, mennyire egészséges ételt, zöldséget, gyümölcsöt és vitamint fogyasztunk az egyszeri nyugodt étkezés alkalmából? Önökre bízom a kérdés megválaszolását.

Felértékelődik tehát a gondolat, hogy miként tudjuk pótolni a nap közbeni vitaminhiányt? Milyen tápanyagokra is van szüksége a felnőtt szervezetnek? A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek azindexxx egészséghez és a jó közérzethez, amit egy megfelelően összeállított, zöldségekben és gyümölcsökben is bővelkedő étrend biztosít számunkra. A dolgozó ember azonban gyakran nincs abban a helyzetben, hogy a munkanapja folyamán biztosítva lenne az egészséges táplálkozás, amihez még hozzájárul a fokozott stressz. Mindezek miatt szükség lehet étrend-kiegészítők fogyasztására is, melyek a szilárd táplálék mellett plusz tápanyagokhoz segítenek hozzá.

De mit szedjünk, és hogyan válasszunk?

A legfontosabb, amit szakemberek kiemelnek, hogy ne legyen az étrend-kiegészítőben káros anyag, azaz ne tartalmazzon semmilyen felesleges adalékot, ami károsítja szervezetünket (állományjavítók, színezékeke, aromák, ízfokozók, tartósítók, stb.). Aktív hatóanyagai és egyéb összetevői is természetes eredetűek legyenek, azaz ne legyen szintetikus a termék. Választhatunk természetes összetevőjű teákat, tinktúrákat, szárítmányokat, fagyasztva szárított
zöldségeket és sűrítményeket.

Beszélgessünk a cukorbetegség megelőzéséről és kialakulásáról!

Beszélgessünk a cukorbetegség megelőzéséről és kialakulásáról!

Blog

Dr. Csobán Katalin kutató, vegyész, dietetikus szakértővel beszélgettünk

Katalin évekig dolgozott termékfejlesztő kutatóként Hollandiában és Angliában. Fő profilja a gyermekeknek szánt egészséges snackek. Jelenleg „kutatólaboratóriuma” a saját konyhája, „fogyasztói” pedig a családja s benne két kisgyermeke.

Mi lehet az oka a cukorbetegség népbetegséggé történő kialakulásának? Korábban a TBC volt, ma már a cukor- szív-és érrendszeri betegség az egyik ilyen rizikó faktor Magyarországon!
Az orvostudomány már régóta felismerte, hogy a betegségek kialakulásának lelki okai vannak. Az egészség azonban nem egyenlő a tünetmentességgel. Mindent, így az egészséget is a test, lélek, szellem harmóniájaként, egységeként képzeljünk el. Életünk valamely területén, ha hiányállapot, sérelem ér bennünket az egyensúly megbillen. Továbbgondolva ennek okait, a cukor szóból indulok ki, melyet az édes érzettel párosítunk: édes- anya, édes – anyaföld, szerelmünket vagy gyermekünket is „édesem”-nek szólítjuk, mely kellemes élménnyel, feltétel nélküli szeretettel, féltéssel, odaadással párosul. Valamilyen lelki probléma, – szeretethiány, a biztonságérzet elvesztése, a meg nem értés, el nem ismertség, mellőzés mind olyan lelki okok lehetnek, melyeket tovább cipelve bennünk testi
tünetekbe csapnak át. Az egyén vagy önmagát nem szereti, vagy másnak nem engedi szeretni. Márpedig a szeretet ugyanolyan alapvető a lelki élet számára, mint ahogy a táplálék lebontásából származó egyszerű cukrok a test alap építőkövei. S amint tudjuk, a cukorbetegségben szenvedőknél éppen ez a cukor, amely nem tud beépülni a szervezetbe.

Nagyon sok ember nincs tisztában a cukorbetegségével. Mik azok a tünetek, melyek arra utalnak, hogy valaki cukorbeteg lehet?

Itt elsősorban II. típusú – és nem az egyénnel született – cukorbetegségről beszélünk, mely valóban, sokáig rejtve maradhat. Tünetei lehetnek, az állandó fáradtság, kimerültség, – aminek oka, hogy az egyén a szervezetbe kerülő cukrot, nem tudja beépíteni. Ilyen tünet lehet az állandó visszatérő bakteriális fertőzés vagy az egyént érő állandó szomjúság érzet, folyadékpótlást követő sűrű vizelési inger hajtja. Romolhat a látás képessége és a lábak vérellátása, előfordulhat hirtelen fogyás. Ez utóbbi oka, hogy az egyén a táplálékból nem tudja előállítani a szervezet számára szükséges szőlőcukrot, és elkezdi bontani a szervezet saját izom-és zsír szövetét.

Mennyire hat az életmód, a stressz helyzet, a társadalmi pozíciója az egyénnek, a családból hozott szokások a cukorbetegség kialakulásában?
Az életmódbeli, családi rutinok mélyen gyökereznek, alapvetően meghatározzák egészségünket. Gondoljunk a gyermekekre, akik már óvodában, iskolában a szeretetteljes, óvó környezettel szemben egy „versenyistállóban” találják magukat.
Felvett, rossz beidegződéseink, szokásaink is ronthatnak egészségünkön. Nagyon sok olyan ételt fogyasztunk, melyek ízfokozókkal, színezőanyagokkal, tartósítószerrel terheltek. Ezek a méreganyagok lerakódnak a szervezetünkben, ha nem tisztíjuk ki, betegséghez vezetnek. A tisztítás egyik legegyszerűbb formája, ha reggel egy nagy pohár langyos vizet iszunk, ami kihajtja a felesleges méreganyagot. Bármely betegség gyógyulása a tisztítással kezdődik. Az emésztéshez tűz, meleg kell, ezért helytelen, ha étkezés előtt vagy közben hideg vizet, vagy hideg sört fogyasztunk – adtunk egy pofont az emésztésnek! Másik ilyen helytelen szokás a gyorsan elfogyasztott étel. Inkább kevesebbet együnk, de azt élvezzük, rágjuk meg alaposan! A stressz, lehet jó is, inspiráló, de lehet káros is, a lényeg, hogy tudjuk
oldani, kezelni, ne pótcselekvéssel, főleg evéssel kompenzáljuk!

Mivel lehetne segíteni a cukorbetegség megelőzésében? Foglalkozik-e az orvostudomány, vagy a kutatási terület, alternatív gyógyászat a cukorbetegség megelőzésével?
A betegség megelőzéséhez ne arra fókuszáljunk, mit kellene tennünk, hogy ne legyünk betegek. Egészséges gondolatokkal, jó lelki állapotban, egészséges pozitív érzelmekkel éljük meg mindennapjainkat. Ehhez erőt, energiát, feltöltődést meríthetünk a természetből, menjünk ki sokat a szabadba, levegőre, sétáljunk, beszélgessünk szeretteinkkel, merjük élvezni az életet!
A tudomány, a kutatók elsősorban arra a kérdésre keresnek választ, hogyan, mivel pótolható az étkezések során a cukor, mivel édesítsek? Erre már számtalan megoldás létezik, ám óvakodjunk a mesterséges édesítőszerektől – mint pl. az aszpartam, szaccharin. Léteznek nagyon jó természetes édesítőszerek melyek egyben a rostbevitelről is gondoskodnak. Ilyen pl az inulin mely sok gumós növényben, mint az articsóka, csicsóka, gyermekláncfű
gyökere megtalálható. A stevia gyógynövény levele 30-szor édesebb a cukornál.

Véleménye szerint, melyek azok a természetes gyógymódok, – gyógynövények – melyek hozzáférhetők, és javallottak a fogyasztásra, még akkor is, ha nincs betegsége az embereknek? Milyen rendszerességgel érdemes ezt szedni?
A gyógyszerekkel ellentétben, – melyeket durva beavatkozásnak tartok a szervezetbe,- a gyógynövények sokkal finomabb formában, komplexen hatnak a szervezetre, teák, cseppek formájában. Ezt már a népi gyógyászat megfigyelései, eredményei is igazolták, amelyek a mai napig hagyományozódtak.
A Bálint Cseppek termékcsalád gyártásánál olyan egészségre jótékony hatású olajokat használnak, mint a mák, a ligetszépe, a dióbél, a búzacsíra, a tökmag, vagy a máriatövismag olajak, melyekből akár napi 1 mokkáskanálnyi mennyiség is hasznos lehet.

Cukorbetegek egyik legfőbb problémája az elhízás. Mit tudnak azok az emberek tenni, akik nehéz fizikai munka mellett cukorbetegek? Vagy a fizikai munka, a vele járó aktivitás előnyt jelent a megelőzésben?
A nőknél a legnagyobb rizikófaktor a hasi elhízás, amellett, hogy egészségtelen, ők ezt kevésbé tolerálják. A nehéz fizikai munkát végző, és cukorbeteg személyek általában egyoldalú fizikai munkát végeznek, így nem mondhatnám, hogy előnyt élveznek a megelőzésben. Számukra is fontos lenne például nyújtó, lazító gyakorlatokat, vagy más, minden testrészt átmozgató aktivitást végezni. Ezért fontos, hogy tudatosan, heti többszöri alkalommal mozogjunk, sétáljunk, biciklizzünk. Inkább többször kevesebbet, különösen idősebb korban.
A cukorbetegség szinten tartásához szükséges étrend nem okoz – e más oldalról egészségi problémát? Bizonyos ételek megvonása, – kenyér, tészta, hús nélküli táplálkozásra gondolok.
Szervezetünk minden táplálékot végső soron egy egyszerű cukorra a glukózra bont le, ez a mi energia egységünk. Nem mindegy, hogy ezt gabonákból állítja elő – ami egy nagy hatásfokú és tiszta energiaforrás, vagy például állati fehérjékből – amely viszont rendkívül alacsony hatásfokú és sok méreganyag felszabadulásával járó folyamat.
A cukorbetegeknél a megfelelő diéta rengeteget segíthet a kívánatos glükóz egyensúly elérésében: például, ha sok rostanyagot visznek a szervezetükbe, ilyenek a teljes kiőrlésű gabonákat, zöldségeket, hüvelyeseket. Még gyümölcsöt is fogyaszthatnak, de itt a kevés cukortartalmúak a preferáltak. A rosttartalom miatt a glükóz lassabban, egyenletesebben szabadul fel a szervezetben az étkezés után.
Az állati zsiradékok helyett merjünk visszanyúlni eleink által nagy becsben tartott és kiváló élettani hatással rendelkező olajokhoz: mák, dió, tökmag, stb. olajak a Bálint Cseppek termékcsaládból. A mai modern környezetben élő embert sokféle elektromos és elektromágneses hatás éri /mobiltelefon, számítógép, tv, rádió, stb./, ami leginkább az idegrendszerünket terheli. Ezek az olajok védelmet nyújtanak e téren is.

Milyen üzenete van a cukorbetegeknek, hogy a családot megvédjék? Mi azaz út, amelynek a legkisebb kockázata van a cukorbetegség kialakulásának?blood-sugar
Nagy felelősség hárul a nőkre, a családanyákra ebben a tekintetben. Általában az ő kezükben nyugszik a család élelmezése, valamint ők azok, akik szerető gondoskodásukkal végül is egyben tartják a családot.
Az egészség felé vezető út apró lépésekkel kezdődik. Tudatosan figyelek a beszerzésre, az étrend kiválasztására, az összetevőkre, az otthoni, családi lelki békére, a szeretetteljes légkörre, az egymás iránti odafigyelésre, megértésre, a gyerekek lelki életére. Köztudott, a felnőttel ellentétben, ha a gyermeknek valami baja van, vagy stressz éri nem eszik. Ezek apró jelzések, melyekre időben figyelni, lépni kell.

Ön mit ajánlana a kiegyensúlyozott táplálkozás betartása érdekében?
Szüleink, nagyszüleink táplálkozási szokásai még mások voltak, mint a mieink. Ők egy kicsit zsírosabb, háziasabb koszton éltek, és sokszor elégnek ítélték meg az egy tál ételt. A mai kor emberének már a 2-3 fogásos étkezés a természetes, és mennyiségében is sokkal többet eszünk, mint ami elég volna a szervezetünknek. Figyeljünk oda a testünkre, hiszen az jelez, még mielőtt teljesen jól laknánk, hagyjuk abba az étkezést!
Merjünk változtatni a szokásainkon, merjünk újítani. Ismerjük meg a gabonákat. A búza is lehet akár tönkölybúza, azon kívül ott van a rozs, zab, köles, hajdina, barnarizs. Kezdjük kis lépésekkel, tejbegríz helyett kóstoljunk zabkását, sűrítsük a levest rántás helyett zabkorpával. A megszokott sós, édes és savanyú ízek mellett próbáljuk ki milyen egy gabonakása semleges íze, vagy egy kesernyés saláta. Ha azt adjuk a testünknek amit „szeret”, a végén mi is megszeretjük. Evés után nemhogy elbágyadunk (ami a nehéz emésztés jele) hanem jól érezzük magunkat és általában véve jó lesz a közérzetünk.