Bazsalikom és málna – az év fagylaltjának ízei

Bazsalikom és málna – az év fagylaltjának ízei

Aktuális Blog

2018-ban is meg választották az év fagylaltját – Bazsalikomos málna, mely a gyenesdiási Bringatanya fagyizó díjnyertes alkotása.

Ha az nem lenne elég indok, hogy valószínűleg nagyon-nagyon finom, akkor, íme, néhány sor arról, hogy miért is érdemes a fagylaltot, a bazsalikomot és a málnát is beillesztenünk az étrendünkbe.

A fagylaltot azért mert…

–          finom

–          hűsítő

–          jó kedvre derít

–          világszerte ismert finomság

–          megszámlálhatatlan ízben kapható, így lehetetlen, hogy ne találjuk meg az ízlésünknek megfelelőt

A bazsalikomot azért fogyasszuk, mert…

A bazsalikom a mentafélék családjába tartozik, ahogy az oregánó a rozmaring és valamennyi mentaféle, melyeket nemcsak fűszerként de gyógynövényként is évszázadok óta használnak világszerte.

A bazsalikomnak mintegy 35 fajtája ismert, a bennük található illóolajok arányai határozzák meg az egyes fajták különleges jegyeit: cinnamate, citronellol, geraniol, linalool, pinene és terpineol. Különlegesebb bazsalikomfajták például a fahéjillatú, vagy a citromillatú bazsalikom.
Indiában a bazsalikomot szent növénynek tekintik, csaknem 300 féle ayurvédikus gyógynövényes receptben megtaláható. legyen szó krémekről, teákról, tinktúrákról vagy tonikokról.

A bazsalikomban található illóolajok gazdag antioxidáns forrásuk és közös tulajdonságuk a hdirofóbia, azaz nem oldhatóak vízben, viszont elég könnyűek és apró szerkezetűek, hogy a levegőn és pórusainkon keresztül könnyen bejussanak szervezetünkbe.

Gyulladásgátló tulajdonságú:

A bazsalikomban található illóolajok (eugenol, citronellol és linalool) segítenek a gyulladások csökkentésében, amelyek a legtöbb betegség hátterében állnak.

Antibakteriális tulajdonságú:

Illóolajai védelmet nyújtanak a káros baktériumok növekedése ellen, még olyan rezisztens baktériumfertőzések esetén is, melyeknél az antibiotikumok hatástalanok.

Antidepresszáns tulajdonságú:

Hangulati betegségekkel, mentális zavarokkal küzdők esetében is sikerrel alkalmazták a bazsalikom kivonatát.

Szív- és érrendszer védő tulajdonságú:

Mind antioxidáns, mind pedig gyulladásgátló tulajdonsága miatt a bazsalikom segítheti a vérnyomás normalizálását. Gyulladáscsökkentő hatása révén számos kardiovaszkuláris megbetegedés megelőzésében szerepet játszhat.

Emésztéskönnyítő tulajdonságú:

Segít egyensúlyban tartani a szervezet sav-bázis egyensúlyát, és visszaállítja a szervezet megfelelő PH-szintjét.
A hagyományos orvoslásban használják a bazsalikomot puffadás, étvágytalanság és vízvisszatartási problémák miatt.

Természetes afrodiziákumként működik:

A világ legnagyobb bazsalikom felhasználója minden kétséget kizárólag Olaszország. Ott a bazsalikom évszázadok óta a szerelem szimbóluma. Úgy gondolják, hogy aromája növeli a libidót, segíti a véráramlást és az energiaszint emelkedést.
A hindu vallásban a bazsalikomot szent növénynek tekintik, az élet elixírjének nevezik, támogatja a megfelelő hangulatot és az egészséges szexuális funkciókat.

Figyelmeztetés:

A bazsalikom illóolajat nem szabad lenyelni és a bőrön is csak hígítva alkalmazható. A friss bazsalikom azonban korlátozás nélkül használható, nem okoz allergiás reakciókat.
Várandós és szoptatós anyukák kerüljék a fogyasztását, valamint a bazsalikom tartalmú készítmények kölcsönhatásba léphetnek a koleszterinszint csökkentő gyógyszerekkel, valamint a cukorbetegség kapcsán szedett készítményekkel, így ezek szedésekor tájékoztassa orvosát a bazsalikom tartalmú termékek fogyasztásáról.

 

A málnát azért fogyasszuk, mert…

A málna a rózsafélék családjába tartozik, ahogy sok más finom gyümölcs is, mint például az őszibarack, a cseresznye, az alma vagy a birskörte is.

A málnának több mint 200 fajtája létezik és nemcsak a gyümölcs, de a gyümölcs levele is értékes tulajdonságokkal rendelkezik.

 

Kiemelkedő antioxidáns tartalom:

A málna 40%-al több antioxidánst tartalmaz, mint az áfonya vagy az eper, így az egyik leghatásosabb rákprevenciós növénynek tekinthető.

Szív- és érrendszer egészségének támogatása:

A málna antocianin és bioaktív polifenol tartalmának köszönhetően jelentősen csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A benne található antocianinok gátolják a  vérrögképződést és szélesítik az artériákat, így segítik a szabad véráramlást.

Segít a cukorbetegség tüneteinek kezelésében:

A málna fitonutriensei javítják a szervezet inzulin és vércukor egyensúlyát.

Segíti a fogyást, javítja az emésztést:

Rostban és mangánban gazdag, több rostot tartalmaz, mint a korpás pelyhek, vagy a zabpehely. Ez a gyümölcs különleges felépítésének köszönhető. Több kis egységből áll, melyek mindegyikében egy-egy mag van és ezek az egységek vesznek körbe egy nagyobb „magot”. Ugyanakkor a málna szinte alig tartalmaz kalóriát ami szintén előnyös tulajdonsága a fogyókúra szempontjából.
Rosttartalmának köszönhetően emésztést segítő tulajdonsága is kiemelkedő.
Egy másik fontos hatóanyaga a resveratrol (a vörös szőlőben is megtalálható), mely segíti a szervezetben található rossz zsírokat, jó zsírrá alakítani.

MemóriajavÍtó tulajdonságú:

Fitonutriensei fokozzák és megőrzik a memória funkcióit, míg polifenoljai javítják az életkorral járó kognitív romlást.

Öregedés lassítás:

Kiemelkedő antioxidáns tartalma miatt segít megőrízni a bőr rugalmasságát, megvédi a bőrt a nap káros hatásaitól. C-vitamin tartalmánál fogva pedig csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát.

Szövetek és véredények egészségéért:

A málna gazdag C-vitaminban, ami elengedhetetlen a szövetek állapotának megőrzéséhez és a szövetek újraképződéséhez. Gyosítja a sebek-hegek gyógyulását, valamint hozzájárul a kollagén termeléshez, mely az erek rugalmasságát befolyásoló anyag.

 

Kakukkfű – téli barátunk a konyhában és a házi patikánkban is

Kakukkfű – téli barátunk a konyhában és a házi patikánkban is

Érdekességek Kiemelt

Gyógynövényt a konyhapultrólThyme-L

Amikor a gyógynövényekre gondolunk, akkor az első között jut eszünkbe az echinacea, ha megfáztunk, vagy a cickafarkfű, ha vérzéscsillapításra van szükség, pedig számos panaszra a fűszeres polcunk kinyitása után is találhatunk természetes megoldást.

Az egyik legsokoldalúbban használható mindennapi fűszerünk a kakukkfű.

A téli, nyálkás időszakban érdemes szem előtt tartani, és különböző módokon akár naponta is fogyasztani a kakukkfű illatos leveleit.

Mikor keressük a megoldást a kakukkfű használatával?

Ha köhögünk: a kakukkfű kiválóan tisztítja a nyálkahártyát, így a rendszeres kakukkfűtea fogyasztása segíti a panaszok enyhítését, ízét kevés mézzel tompíthatjuk.

Ha fertőtlenítés szükséges: gombaölő, antiszeptikus és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik a kakukkfű. Lábgomba esetén lábfürdőként, torokfertőzés esetén öblögetőként is használható. Illóolaja a lakás levegőjének fertőtlenítésére is használható.

Ha sok a stressz: a kakukkfű kiváló idegnyugtató és segít enyhíteni a stressz okozta tüneteket. 1-2 csésze kakukkfű tea elkortyolgatása segíti idegeink lecsillapodását.

Ha nehéz ételt fogyasztunk: a kakukkfű segítségünkre lehet a nehéz ételek emésztésénél, a puffadás és teltségérzet csökkentésénél.

Ha pattanásokkal küzdünk: a kakukkfű, méz, zöld agyag és tamanu olaj keveréke segíthet a problémán.

  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • ½ teáskanál zöld agyag
  • ½ teáskanál méz
  • ¼ teáskanál tamanu olaj

Egy mozsárban, vagy kávédarálóban őröljük porrá a kakukkfüvet. Adjuk hozzá a zöld agyagok, majd keverjük hozzá a mézet és a tamanu olajat (ha a bőre túlzottan zsíros, akkor az olaj helyett adjunk még a keverékhez mézet).

A keveréket ujjainkkal oszlassuk el a problémás bőrfelületen, majd 5-10 perc után egy forróvizes törölközőt helyezzünk az arcunkra, majd 30 másodperc után mossuk le.
Ha a zöld agyag nem elérhető akkor helyettesíthetjük kaolinnal vagy egyéb kozmetikai célú agyaggal is.

Milyen formában használható a kakukkfű a házi patikánkban?

  • illóolaja
  • tinktúrája
  • tea formájában
  • ülő-, lábfürdő
  • krémekbe, arcmaszkokba
  • szörpként