Oregánó – ne csak a pizzára használjuk!

Oregánó – ne csak a pizzára használjuk!

Aktuális Blog

Az olasz konyha egyik legnépszerűbb fűszere, de nemcsak íze miatt érdemes odafigyelnünk. Ahogy a legtöbb fűszernövény, úgy az oregánó is használható gyógynövényként.

De vajon milyen esetekben fordulhatunk hozzá és milyen formában?

Nos, az oregánó leginkább olaj formájában hasznos az egészségünk szempontjából, melyet vízgőzdesztilációval nyernek ki a növény leveleiből.

Hogy mi a vízgőzdesztilláció? Nos, ezt elmagyarázni pár szóban nem igazán lehet, így akit érdekel, annak ajánljuk a Patrick Süskind regényéből készült film a Parfüm képkockáit, ahol láthatjuk ezt a folyamatot.

Az oregánó leveleit és olaját már az ősi kínaiak, görögök és római gyógyítók is használták.

 

Oregánó olaja – világszerte kutatják hatását!

Napjainkban is számos országban folynak kutatások ezen kedvelt fűszer olajának és hatóanyagainak hasznosításáról.

 • Brazil és kínai kutatók az oregánó daganatellenes tulajdonságait kutatják, mely a benne található karvakrol vegyületnek köszönhető.
 • Amerikai kutatók vírusellenes tulajdonsága miatt vizsgálták az oregánót, mely hatásosnak bizonyult több gyomor és bélfertőzés leküzdésében is.
 • Az oregánóban található timol vegyületet argentin orvosok találták kiemelkedő hatékonyságnak parazitaellenes kutatásaik során.
 • Tunéziai kutatók kimutatták, hogy az erős antibakteriális hatású. Sikerrel vette fel a harcot az olyan ismert kórókozók ellen, mint a Staphylococcus aureus vagy az Esherichia coli.
 • Egy 2016-os szerb és görög közös kutatásban az 1. típusú diabéteszre gyakorolt hatását. Eredményeik szerint az oregánó kivonata jelentheti a kiinduló pontot egy jövőbeli diabéteszterápia kifeljesztésében.
 • A karvakrol és a timol mellett a rozmarinsav az egyik fontos hatóanyaga az oregánónak, melynek hatását 2014-ben Japán kutatók is vizsgálták a rozmarinsav szezonális allergiákra vonatkozó hatását.
 • Az oregánó illóolajának immunrendszer erősítő hatásáról az évek során sok száz kutatás született. Immunrendszer stimuláló hatása miatt az állattartók is szívesen alkalmazzák.

Hogyan használhatjuk az oregánó olajat a mindennapokban?

A legfontosabb, hogy ha 100%-os olajat vásárolunk, azt mindig hígítsuk valamilyen egyéb lágy olajjal, a tömény olaj használata veszélyes!

 • 1 teáskanál aloe-vera géllel keverjünk el 2-3 csepp oregánóolajat és ezzel kezeljük a problémás, aknés bőrfelületet.
 • Néhány csepp oregánóolajat csepegtessünk kedvenc samponunkba, hogy segítse megelőzni a korpa kialakulását.
 • Légúti fertőzések ellen cseppentsünk néhány csepp oregánó illóolajat a párologtatóba mely a szoba levegőjét is fertőtleníti és könnyíti a légzést.
 • Menstruációs görcsök, valamint izom és ízületi fájdalmak esetén gyulladáscsökkentő hatása miatt a higított olajat dörzsöljük az érintett testfelületre.
 • Néhány csepp oregánóolajat adjunk egy lavórnyi meleg vízhez, majd áztassuk bele a lábunkat, ezzel megelőzhetjük a láb- és körömgombák kialakulását, illetve gyorsíthatjuk azok gyógyulását.

Ha több információt szeretne megtudni az oregánóról, látogasson el a Természet Patikája Egyesület honlapjára.