Kipróbáltuk a bolti reggeli zabkását- a sajátunk jobb!

Kipróbáltuk a bolti reggeli zabkását- a sajátunk jobb!

Blog Érdekességek

A reggeli igenis fontos, de sokszor lusták vagyunk hozzá!

Sokszor elmondjuk, h a reggeli a legfontosabb étkezés, ezt sulykolják a reklámok és a magazinok is, de valljuk be őszintén, annyira jó azt a néhány percet még elbliccelni és még az ágyban tölteni, így inkább könnyen lemondunk a reggeliről.

Azaz az emberek nagy többsége, de én biztosan nem.

Milyen a jó reggeli? – nekem

Minden hétköznap két város között ingázom a munkám miatt, és ez azt jelenti, hogy nagyon korán kelek – de tényleg nagyon. A kotyogós kávéfőzőt már vakon megtalálom, ez az első dolog amihez nyúlok. Amíg fő a friss kávé addig nyakig merülök a hűtőben és valami reggeli után nézek. Leggyakrabban szendvics lesz a dolog vége, de mindig reménykedem hogy valaki az éjszaka talán megpakolta a hűtőmet sokkal egészségesebb, frissebb és pár perc alatt elkészíthető reggeli alapanyaggal.

Mert nálam az is fontos, hogy frissen készüljön a reggeli. Nincs lehangolóbb dolog számomra az este elkészített, becsomagolt szalámis szendvicsnél, pláne, ha gondoskodó kezek még uborkát és paradicsomot is raktak bele – a másnapi ázott szendvics igazán kiábrándító.

Nálam úgy látszik a reggeli a kritikus étkezés, mert van még egy dolog mégpedig az, hogy édeset nem tudok reggel enni. Nem lesz tőle semmi bajom, de egyszerűen nem csúszik. Így nálam a müzli és a gabonapehely csakis vacsora lehet, vagy nap közbeni nass, a kakaós csiga pedig teljesen kizárt a nap bármely szakaszában.

De mivel nyitott vagyok az újdonságokra, és  gyorsan lelkesedni tudok bármiért ezért néha megpróbálkozom a zabkása reggelivel. Gyors, frissen készül, gyümölcsökkel, magvakkal végtelenül variálható. Ez a néha havonta 1-2 alkalmat jelent.

És akkor jöjjön a tesztalany

Tegnap munkába menet szembe találtam magam a dr. Oetker Vitalis Zabkása reklámjával, és rögtön elhatároztam, h a málnásat ki is próbálom, hiszen annyira idénygyümölcs a málna, hogy majd csak hónapok múlva jutok hozzá.  Nos délután a boltban szembe is jött velem ez a csinos kis tasak, így mint tudatos vásárló elolvastam az összetevőit, szörnyülködtem egy sort, de győzött a marketing és a kíváncsiság ezért hazavittem magammal.

Nem voltak illúzióim, hiszen a zab után a második összetevő a cukor volt, majd sok egyéb kiegészítő anyag után 2,8% fagyasztva szárított málna (ez a teljes 53 g termékből alig 1,4 g gyümölcs).

Ma reggel volt a nagy kísérlet, bár a konyhapulton a biztonság kedvéért ott volt a szendvics alapanyag is – és milyen jól tettem. Amikor kibontottam a kis tasakot egyből megcsapott a málnaillat így még volt remény hogy jól is elsülhet a dolog. Most jön a 125 ml forró víz, nos ez talán saccra megvolt – nagyon szeretjük az ilyen mértékegységet, ami érzésünk szerint az angolszász 1 cup, ¾ cup-ból lett magyarítva. A víz hatására még intenzívebb lett a málna illatözön. Ahogy a zacskón is kevésnek tűnt a 2,8% málna úgy a kész zabkásában is igen karcsú lett ez a mennyiség és ízben nem is jelenik meg.

Mint mondtam többször csináltam már zabkását mind egész, mind pedig tört zabpehelyből, de ilyen szottyosra, nyálkásra még nem tudtam elkészíteni, bármennyire is főztem túl. Szóval azon túl hogy a málnás zabkásának nem volt málnaíze, még az állaga is kifogásolható volt. Az íz amit éreztem inkább a sűrű rántásra emlékeztetett némi cukorral.

Egy kanálkával leküzdöttem, majd nyúltam a szendvics után, mert így mégsem lehet elkezdeni egy reggelt.

A fenti kísérlet a szendvicskészítéssel és elfogyasztással együtt alig telt 10 percbe. Szerintem igenis érdemes ennyi időt fordítani a napindító étkezésre.

 

És akkor most itt az én jól bevált zabkása receptünk, ami szintén nem több mint 5 perc

Előveszünk egy 2 dl-es bögrét félig töltjük vízzel, a másik felét pedig tejjel. Ezt a keveréket egy kis lábasba öntjük és egy evőkanálnyi mézzel felforraljuk. Beleöntjük az ugyanezzel a csészével kimért ¾ bögre egész vagy tört zabpelyhet és 1 evőkanál chiamagot. Egyet forralunk rajta, majd lefedve 2 percig állni hagyjuk. Kedvenc gyümölcseinkkel díszítjük.

Pl. Párolt alma, körte, egy kis nutella, néhány szem friss eper vagy ha ezek nincsenek akkor finom és egészséges ízesítők lehetnek a Bálint Csemegék fagyasztva szárított gyümölcsei.

 

Eper fagyi, eper torta, eper-eper hű de finom…

Eper fagyi, eper torta, eper-eper hű de finom…

Érdekességek Kiemelt

Lassan megjelenik a piacok standjain a hazai eper, az otthoni kiskertekben is piroslanak már a kis bogyók, ez pedig visszavonhatatlanul jelzi a nyár közeledtét, még ha az időjáráson ezt nem is érezzük.  Ezért is imádjuk annyira az epret, és ezért is sajnáljuk az emberiség azon kevesebb mint 0,5%-át akik allergiásak erre a fantasztikus gyümölcsre. De nemcsak finomsága, hanem rengeteg értéke miatt is érdemes minél gyakrabban fogyasztani belőle.

  1. Antioxidánsok forrása:images (1)
    Az eper élénkpiros színe is árulkodik gazdag antioxidáns és flavonoid tartalmáról. Ezek hozzájárulnak a sejtöregedés lassításához, a szabadgyökök elleni küzdelemhez.
  2. Megfázás és influenza ellen:
    Bár sokan legyintünk a nyári megfázásra, de igenis könnyű ezt ilyenkor is elkapni. Egy csészényi eper a napi ajánlott C-vitamin mennyiség 141%-át tartalmazza. Kell ennél finomabb módja a C-vitamin bevitelnek?
  3. Szív egészsége:
    Kutatások kimutatták, hogy a C-vitamin a szívünk működésére is jótékony hatással van. Segít csökkenteni a szabadgyökök okozta károsodásokat. Még egy indok, hogy gyakrabban gondoljunk az eper fogyasztására.
  4. Ideális testsúly:
    Még egy ilyen finom fogyókúrás ételt nehezen találnánk. Az eper nem tartalmaz zsírt és koleszterint, így kiváló nass lehet a fogyókúrás időszakban, de akár salátáinkat is gazdagíthatjuk vele, akár édes, akár sós ízekre vágyunk. Kifejezetten alacsony kalóriatartalma szintén hozzájárul a napi kalóriaterhelés csökkentéséhez.
  5. Szemeink egészsége:
    A szem gyengeségét az alapvető vitaminok és ásványi anyagok hiánya okozza. Az eper C-vitamin- és antioxidáns tartalma többek között segít csökkenteni a szürke hályog kialakulásának kockázatát is, valamint az éjszakai vakság és a makula degeneráció tüneteit.
  6. Ráncok ellen:
    Az eperben található rengeteg C-vitamin segíti a kollagéntermelést, így segít csökkenteni az öregedés látható jeleit. A kollagén segít megtartani a bőr rugalmasságát, tónusát így bőrünk fiatalabb, üdébb, egészségesebb lehet.
  7. Koleszterinszint csökkentést:
    Az egészségünk érdekében az egyik legfontosabb teendő, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az LDL (rossz) és a HDL (jó) koleszterinszint között. Ereink állapotának javításához az LDL-koleszterinszint csökkentése kiemelkedően fontos. Az eper rostokat, ellágsavat és rengeteg antioxidánst tartalmaz, melyek jelentősen csökkentik a szervezet LDL-koleszterin szintjét.
  8. Gyulladáscsökkentés:
    Gyulladások a szervezetünkben különböző formákban jelentkezhetnek. Az eperben található antioxidánsok, a kálium és a magnézium segít csökkenteni a szervezetben a gyulladásokat, és visszaállítani a folyadék-háztartás egyensúlyát.
  9. Vérnyomás csökkentése:
    A magas vérnyomás egyik okozója a nem megfelelő táplálkozás, a stressz és a felesleges nátriumbevitel, melyek mind javíthatók az eper fogyasztásával. Az eperben található rostok valamint alacsony nátriumtartalom, rengeteg vitamin és ásványi anyag segítik csökkenteni a vérnyomást, megnyugtatják az idegeket és segítenek megelőzni a szív- és érrendszer egyéb károsodásait.
  10. Emésztés serkentés:
    Egy csésze eper a napi ajánlott rostmennyiség 11%-át képes fedezni, ami hozzájárul az emésztőrendszer megfelelő működéséhez. Rendszeres fogyasztásával megakadályozhatjuk a méreganyagok felhalmozódását a szervezetben valamint segít megőrizni vércukorszintünk egyensúlyát.
  11. Születési rendellenességek:
    Magas foláttartalma miatt, az eper segít megelőzni a születési rendellenességeket, valamint elősegíti a megfelelő gerinc- és agy növekedést. Az eper a folsavnak is kiváló forrása, ami az egyik legjobb terhességi vitamin, valamint segít kordában tartani a megnövekedett étvágyat is.
  12. Csontok egészsége:
    Mangán és kalcium tartalma segíti a törött csontok regenerálódását. Magnéziumtartalma pedig a kalciumfelszívódás jótékony támogatója.
  13. Egészségesebb haj:
    Az eper fogyasztása bizonyítottan hozzájárul a haj egészségének javulásához, mivel B-komplex vitamint tartalmaz, valamint rezet és erős antioxidánsokat. Így ösztönzi a hajhagymákat és a hosszabb és erősebb haj növekedését.

+ 1 recept

Zabkása epres sajttorta ízzel és éjszakai pihentetéssel

Miért is ne ehetnénk édességet reggelire. Nemcsak az eper, de a tejtermékek és a zabpehely áldásos hatását is élvezhetjük ebben a gyorsan elkészülő finomságban. És reggel csak ki kell venni a hűtőből és elkanalazni. Akár a munkahelyünkre is magunkkal vihetjük, ha egy kis egészséges nassolnivalóra vágyunk.

Hozzávalók:strawberry-cheesecake-overnight-oats

  • 1 csésze zabpehely – mi az egész szemeset jobban szeretjük, de ez ízlés dolga.
  • 1 csésze aprított eper
  • 1 evőkanál chia mag
  • csipet só
  • 3/4 csésze cukrozatlan mandulatej – de akár sima tejjel is elkészíthető
  • 1/2 csésze natúr görög joghurt
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • néhány szem graham keksz
  • kevés eperlekvár

Elkészítés:

Az epret, a tejet és a joghurtot tegyük egy robotgépbe és dolgozzuk össze addig, amíg a gyümölcs pürévé válik.

Tegyük át egy nagyobb tálba és adjuk hozzá a keksz és a lekvár kivételével a többi hozzávalót. Keverjük össze alaposan, majd fedjük le és tegyük a hűtőbe legalább két órára, de akár egy éjszakára is.

Reggel csak vegyük ki a hűtőből, adagoljuk tálkákba, vagy csinos kis befőttes üvegekbe. A tetejét szórjuk meg morzsolt keksszel és néhány kanál lekvárral ízesítsük.

Sárgabarack – szezon előtt, egész évben

Sárgabarack – szezon előtt, egész évben

Érdekességek Kiemelt

Sárgabarack – van aki nem szereti?

sárgabarack Magyarországon is az egyik legnépszerűbb gyümölcs. Lassan megjelenik a piacok standjain is a kívánatos narancssárga és halványpiros színekben pompázó lédús és illatos gyümölcs. Megannyi formában fogyasztjuk, frissen a fáról, lekvárként, pálinkaként, sütemények töltelékeként, aszalva, levest főzünk belőle, levét préseljük, mégsem sejtjük, hogy fogyasztásával milyen jót teszünk szervezetünknek.

Íme, egy kis összefoglaló a sárgabarack gyümölcsének áldásos hatásairól:

Tovább olvasom