Egyasszony – könyv és színház

Blog

A könyv1234665_5

Péterfy-Novák Éva bátor és erős nő. És erről ír is. Nem is akárhogyan.

Egy fiatal vidéki lánynak a 80-as évek derekán mozgás- és értelmi sérült gyermeke született. Bántalmazó férje oldalán küzdött kitartóan a családja boldogságáért, de harca kudarcra volt ítélve
Azóta eltelt több mint harminc év, a lányból asszony lett, de nem sikerült feldolgoznia az átélteket. Ezért kezdett blogot írni, amit rövid időn belül százezrek olvastak.
Péterfy-Novák Éva története a veszteség utáni továbblépésről és az elfogadás folyamatáról szól egy olyan korban és közegben, mely sem a hibát beismerni, sem a mássággal együtt élni nem akar.

A darab

Ezt a történetet az Orlai Produkciós Iroda színpadra állította. A darab főszerepére Tenki Rékát kérték fel, aki kislánya születése után először ezzel a nem könnyű monodrámával debütál a színpadon. Minimál díszlet, hatalmas dráma. Jó hír, hogy az alkotók utazó darabbá tették az előadást, így november és december folyamán is több helyen megtekinthető.

Néhány előadás:

Miskolc, november 21.
Jászberény, november 26.
Debrecen, december 9.
Budapest, Jurányi Inkubátorház, FILC – decemberben több alkalommal

egyasszony-474-279-70569

Elégedettségérzés – meglepetés

Blog

A héten egy cikket olvastunk a Nők Lapja Egészség magazinban, miszerint van 8 trükk, amivel elégedettebbé válhatunk. Ebből a 8-ból nekünk ez a kedvencünk:

ÉLJENEK A MEGLEPETÉSEK!

Az örömhozó dopaminok azonnali tombolásba kezdenek, amikor meglepetés ér minket. Bármilyen kellemes esemény hatásfokát növeli, főleg, ha nem is vártuk. Az Emory Egyetemen készült is egy kísérlet, ami ezt a jelenséget demonstrálja: a kísérletben részt vevők egy csoportjának szájába egy kevés gyümölcslevet juttattak adott, kiszámítható időintervallumokban, míg a másik csoport véletlenszerűen kapta ezeket a dzsúszadagokat. MRI vizsgálattal egyértelműen látható volt, hogy a meglepetésre érkező gyümölcslé nagyobb aktivitást eredményezett az agy jutalmazó központjában. Emellett a meglepetés új neurális pályákat épít az agyban, mely rugalmasabbá és kreatívabbá teszi a gondolkodást. Amikor másokat meglepünk mi is megfürödhetünk ebben az érzésben, hiszen izgatottabbá válunk a várakozás miatt, és a sikeres meglepetés azonnali elégedettséget hoz. Ráadásul növeljük annak az esélyét, hogy máskor minket is meglepnek valamivel!

TEHÁT A KONKLÚZIÓ!

two cups of hot teaMeglepetésekre fel! Ajándékozásra fel! Elég egy szem bonbon, egy könyvjelző, egy kedves üzenet. Bármi apróság elhozhatja a várt elégedettség érzést. Ne csak ünnepek környékén lepjük meg egymást, varázsoljuk el a mindennapokat is.

Például reggel kedveskedjünk egy csészényi forró fűszeres almateával:

A gesztenye és gesztenyevaj

A gesztenye és gesztenyevaj

Blog

Végre, végre, végre elkezdődött a gesztenye szezon. A fesztiválokon is megjelennek a gesztenyesütő hordók, és illatozik a frissensült csoda. De nemcsak sütve finom, nagyon sokféle módon felhasználható. Íme az egyik kedvencünk, merthogy  a mogyoróvajat is imádjuk, csak úgy kiskanállal…

Gesztenyevaj

ami akár ajándéknak is kiváló lehet, így ezt is beemelhetjük az karácsonyi meglepetések repertoárjába.

Mi is kell hozzá?

 • 1 db 2,5 dl-es bögre
 • 1 bögrényi sült gesztenye
 • 1/2 bögrényi dió
 • 2 evőkanál napraforgó / dió / mogyoró olaj
 • 1/2 teáskanál só
 • 3 evőkanál víz

Hogyan kezdjük el?DSC_01ch62-21-600x400

 1. Süssük meg a gesztenyéket, akár fél kilót is egyszerre. Ehhez Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és egy éles késsel vágjuk be keresztben x alakban a gesztenyék tetejét. 1-2 órára áztasd langyos vízbe. Majd sütőpapírral bélelt tepsiben süssük 30-40 percig, időnkét megrázogatva, hogy a szemek egyenletesen süljenek és átforduljanak. Akkor kész, ha már érzed az isteni gesztenye illatot és a vágás mentén kinyíltak a csodás termések.
 2. A sütés utolsó 5-7 percében dobjuk a gesztenyék mellé a diógerezdeket is, hogy azok is finomra piruljanak.
 3. Hagyjunk meg egy bögrényi sült gesztenyét, a többit pedig azon melegében csemegézzük meg. 🙂
 4. A meghámozott gesztenyét és a diót dobjuk egy késes robotgépbe vagy mixerbe és kezdjük el pépesíteni, miközben hozzáadjuk az olajat, sót illetve evőkanalanként a vizet, amíg el nem érjük a kívánt krémes állagot. Figyeljünk oda, hogy a gépet csak rövid ideig és inkább többször indítsuk el, le ne égjen a motor – sajnos tapasztaltunk már ilyet.
 5. Az elkészült gesztenyevajat kanalazzuk egy kisebb befőttesüvegbe és hűtsük ki. Hűtőben 1-2 hétig eláll.
 6. Kekszre-kenyérre kenve, vagy csak egy kiskanalat belemártva ízlelgessük.

A recept és a kép eredetijének forrása.

Ősz húrja zsong…

Blog

Sütőtök, gesztenye és csokoládé minden mennyiségben…

Ebben az egyre borongósabb időben csak ezekkel lehet valahogy kibírni. És a gondolattal, hogy el lehet kezdeni készülődni a téli ünnepekre – Mikulás, Karácsony, Szilveszter.

Mi is készülődünk ám, és adunk is néhány ötletet, olyan dolgokról amik a mi fantáziánkat is megmozgatják. Néha egy kép, néha egy recept, néha egy programajánló esetleg ajándékötlet kézműves meglepetésekhez, de lehet, hogy csak egy idézet. Minden nap valami új, valami kedves. Fogadják szeretettel.

Íme az első.

Ajándékötlet a felnőttek mikulás-csizmájába:

ERKEL SZÍNHÁZ – DON GIOVANNI

drawingAz újra nyitott Erkel Színház az idei évadban újra műsorára tűzte az egyik legnépszerűbb Mozart operát, mely a híres csábító Don Juan  történetét meséli el. Nemcsak a fülünket kényezteti ez az előadás, de hölgyeim felhívjuk a figyelmüket, hogy december 4-én, és 6-án a címszerepben Ildebrando d’Arcangelo olasz basszbariton látható, így a szemünk is gyönyörködhet. Ez egy igazán szép ajándék a Mikulás csomagba.