Áfonyás, gránátalmás trüffel – Bálint Csemegék

Aktuális

 

A trüffel a tipikus ronda, de hihetetlenül finom édességek közé tartozik. Bármivel ízesíthető, bármikor fogyasztható, de a lényeg benne a kiváló minőségű csokoládé, és a magas zsírtartalmú tejszín. Ez a két alapanyag a titka a tökéletes trüffel receptnek.

Most a Bálint Csemegék termékeinek felhasználásával készült egy trüffel, ami a kedvencünk lesz. A recept megjelent a Kifőztük magazin áprilisi számában. Köszönjük a receptet a Katucikonyha blog szerzőjének.

Áfonyás-gránátalmás trüffel


Hozzávalók:
  • 1 dl zsíros habtejszín
  • 1/2 dl gránátalmaszirup
  • 10 dkg ét csokoládé
  • 3 dkg puha vaj

a forgatáshoz:

A tejszínt és a gránátalma szirupot összeforraljuk, majd simára keverjük a felaprított csokoládéval és a vajjal.
Szilárdulásig hűtőbe tesszük a ganache-t. Az áfonyát késes aprítóval porrá őröljük.
A lehűtött masszából 2 teáskanállal tetszőleges formájú trüffeleket formázunk, majd meghempergetjük őket
a gyümölcsporban. A kész desszert hűtőben 3-4 napig eláll.

Gluténmentes almás rétes – Bálint Csemegék

Aktuális

A rétes az egyik legsokszínűbben variálható tésztaétel. A magyar konyhában az alapreceptek közé tartozik, és igazi művészetnek nevezhető, maga a tésztának a nyújtása. A modern élelmiszeriparnak köszönhetően ha nem vagyunk megáldva elég türelemmel és kézügyességgel, illetve ha az időnek is híján vagyunk akkor a hűtőből csak előkapjuk a készre nyújtott réteslapokat és máris dolgozhatunk vele. Ezzel a módszerrel, nemcsak a legkedveltebb, de a leggyorsabb édességek egyike közé is tartozik a rétes.

Most egy olyan receptet hoztunk nektek, amit gluténérzékenyek is fogyaszthatnak, hiszen a klasszikus réteslap helyett, most rizslapot használtunk.

Gluténmentes almás rétes:

Hozzávalók 2 személyre:
  • 1 alma
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál édesítőszer
  • 2-4 rizspapír

a sütéshez:

  • olaj vagy kókuszzsír

a tálaláshoz:

A rizslapokat hideg vízbe áztatjuk, majd amikor megpuhultak, papírtörlőre téve leitatjuk róluk a felesleges vizet.
Az almát meghámozzuk, a gyümölcshúst felkockázzuk, és kb. 1 dl vízzel, a fahéjjal és az édesítőszerrel ragacsosra
főzzük, félretesszük.
A rizslapokat megtöltjük az almával: a közepükre kb. 2 evőkanálnyi tölteléket teszünk, a két végüket behajtjuk,
és óvatosan feltekerjük úgy, hogy a tölteléket mindenhol fedje a tészta. Olajjal vékonyan megkenjük a sütőtálat
és a tésztákat, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Még melegen, a fahéjas-almás sziruppal
meglocsolva tálaljuk.
Tipp: fagylalttal és a kimaradó almás töltelékkel is tálalhatjuk.

Fahéjas almával töltött túrógombóc – Bálint Csemegék

Aktuális

Imádjuk a túrógombócot, a variációk sora megszámlálhatatlan. A túrógombóc az a desszert amit szinte bármivel meg lehet tölteni, de a túrógombócot akár sós formában, vagy levesbetétként is lehet fogyasztani.

Szeretjük a klasszikus túrógombócot.

Szeretjük, ha nemcsak prézlibe, de dióba is meg van forgatva.

Szeretjük, ha túrógombóc belsejébe nutellát rejtenek.

Imádjuk ha pici túrógombóc van a málnakrémlevesben.

Rajongunk azért amikor csak arra járva egy-egy túrógombóc berepül a szánkba :).

És most itt a legújabb kedvenc túrógombóc receptünk a Szépségtár blog szerzőjétől!

 

Fahéjas almával töltött túrógombóc

Fahéjas almával töltött túrógombóc

Hozzávalók: 

  • 2 dl kukoricadara
  • 5 dl víz
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2-4 evőkanál fahéjas almaszirup
  • 50 dkg túró

a töltelékhez:

a forgatáshoz:

  • darált dió

a tálaláshoz:


Az almát meghámozzuk, a magházát eltávolítjuk, a húsát apró kockára vágjuk, és a sziruppal, a fahéjjal és kb. 1 dl vízzel pár perc alatt puhára pároljuk, félretesszük.
A kukoricadarát a forrásban lévő vízbe szórjuk. Hozzáadjuk a citromhéjat, a sót és a szirupot, majd folyamatos kevergetés mellett kb. 5 perc alatt sűrűre főzzük. (A kevergetést ne hagyjuk abba, mert összecsomósodhat.) Még melegen beledolgozzuk az áttört túrót. Vizes kézzel gombócokat formázunk a masszából, a közepükbe 1-1 kávéskanálnyi tölteléket teszünk. Ezután dióba forgatjuk, és a fahéjas almasziruppal meglocsolva tálaljuk.

Balzsamecetes eper görög joghurttal – Bálint Csemegék

Aktuális

EPER – nem csak a rövid szezonban!

Eper, görög joghurt, gránátalma szirup, pohárdesszert

Imádjuk a pohárdesszerteket és különösen azokat amikben eper van, ezért is sajnáljuk, hogy az eper egy eléggé szezonális és rövid ideig kapható finomság.

Ha ti is így vagytok ezzel, akkor nektek is jó hír lehet, hogy termékeink között immár megtalálható a Bálint Csemegék között a fagyasztva szárított földieper is.

Ezzel a termékkel készítette el a következő receptet a Szépségtár blog szerzője. A lenti recept megjelent az áprilisi Kifőztük magazinban.

Balzsamecetes eper görög joghurttal

Hozzávalók 2 személyre:
  • 5 dl görög joghurt
  • 25 dkg eper
  • 4-5 evőkanál gránátalmaszirup
  • 1 evőkanál balzsamecet

a tálaláshoz:


Az epret megmossuk, felaprítjuk, hozzákeverjük az ecetet és a szirupot. Poharakba rétegezzük a joghurttal,
tálaláskor a tetejüket megszórjuk apróra vágott földieper-csemegével és eperrel.
Tipp: aki szereti, a szirupos eperhez porrá őrölt zöld kardamomot is keverhet.

Gyümölcsös reggeli – Bálint Csemegék

Érdekességek Kiemelt

A hétvégét azért is szeretjük, mert ilyenkor nemcsak egy sebtiben bekapott reggeli az ami elindítja a napot, hanem ráérősen, igazán ínycsiklandó falatokkal lephetjük meg magunkat és szeretteinket is.

Ilyenkor tavasszal nincs is jobb, mint kiülni a kertbe, vagy az erkélyre – ha kicsit hűvösebb van, akkor egy meleg, puha kardigánba, vagy takaróba burkolózni – és ott elfogyasztani a reggelit, figyelve az ébredő várost, vagy szerencsésebbeknek az ébredő természetet.

Nem véletlenül mondják, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés, és ne hagyjuk ki semmilyen körülmények között sem. A nap indulásához igenis szükségünk van az induló energiára, amit mesterséges vitaminokból, és csak egy nagy bögre kávéból nem tudunk megszerezni.

Kell a cukor, a fehérje, a szénhidrát és a rost is reggelre, ebben a receptben ez mind benne van.

Gyümölcsös reggeli

Hozzávalók 4 személyre
  • 1 ananászGyümölcsös reggeli - Bálint Csemegék
  • 4 púpozott evőkanál zabpehely
  • 4 púpozott evőkanál kókuszreszelék
  • 2-4 dl joghurt vagy sűrű kókuszkrém

továbbá:

Az ananászt meghámozzuk, a torzsáját kivágjuk, a gyümölcshúst felkockázzuk. A zabpelyhet és a kókuszreszeléket az ananásszal összekeverjük, poharakba szedjük. A tetejükre csurgatjuk a joghurtot és a gránátalmaszirupot, majd megszórjuk a porrá tört, liofilizált áfonyával. Kókuszcsipsszel díszítve tálaljuk.

A receptet köszönjük a Szépségtár blognak.

Ez a recept megjelent a Kifőztük magazin 2017. márciusi számában.

Expressz palacsinta glutén- és cukormentesen – Bálint Csemegék

Érdekességek Kiemelt

A palacsinta annyira népszerű világszerte, hogy már világnapja is van. Megértjük a népszerűségét, hiszen édesen, sósan, franciásan, amerikai módra, sajttal, nutellával, dióval, mogyoróval, áfonyával, túróval, fahéjjal, juharsziruppal, mézzel, bacon szalonnával, csúsztatva, feltekerve, négyrét hajtva, húsosan, szaftosan, kirántva stb…..

Csak a képzelet szab határ annak, hogy a palacsinta hogyan kerüljön az asztalra. És milyen gyorsan el lehet készíteni? Mindenkinek megvan a saját tuti receptje és praktikája. Valaki világosan szereti, van aki szép pirosan, van aki úgy, hogy a széle picit megpirul. Mindenki máshogy szereti, mindenki máshogy csinálja, de a palacsintát csak nagyon kevesen nem szeretik.

Egy-egy kedves emléke mindenkinek van a palacsintáról, nekem például a gyermekkorom nyári strandolásai jutnak eszembe. A “kisfürdőben” ahova jártunk nyaranta a palacsintás-lángosozós bódéban az iskolai büfésnéni ténykedett, így mindig került egy kicsit több töltelék a palacsintába, mindig volt 2-3 maradék palacsinta a nap végén, amit már nem akart kidobni, mindig kellett egy főkóstoló az új ízek bevezetése előtt.

Íme egy újabb palacsinta recept, ami még gyorsabb mint a sima és ráadásul glutén- és cukormentes is.

Expressz palacsinta glutén- és cukormentesen

Hozzávalók személyenként
  • 1 tojás
  • 1 púpozott evőkanál mascarpone
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 csipet sütőpor

továbbá:

  • reszelt alma
  • fahéjas almaszirup

a sütéshez:

  • vaj vagy kókuszzsír

A tojást elkeverjük a mascarponéval, a fahéjjal és a sütőporral. Kevés felforrósított zsiradékon, közepes lángon 1 palacsintát sütünk belőle. Az első oldalát addig sütjük, amíg el nem válik a felülettől, és meg nem tudjuk fordítani. A másik oldalt elég 1 percig sütni. Tetszőlegesen hajtogatjuk vagy tekerjük, töltelékként reszelt almával vagy bármilyen más gyümölccsel gazdagítjuk. Végül fahéjas almasziruppal meglocsolva tálaljuk.

Szépségtár blog szerzőjének receptje.

Megjelent a Kifőztük magazin 2017. márciusi számában.

Áfonyás müzliszelet – Bálint Csemegék

Érdekességek Kiemelt

“A blogolás, sütés-főzés és fotózás mellett három gyermekem tölti ki az életem nagyobb részét. Csodásak, gyönyörűek, zsiványok, olykor zsarnokoskodnak, és meggyőződésem, hogy a középső lesz a világ első diktátornője. Ennyit róluk. 🙂 A férjem pedig mindenben támogat,másként nem is működhetne a dolog.” – írja magáról a Katucikonyha blog szerzője.

Köszönjük munkáját amivel évek óta változatos receptötletekkel segíti a háziasszonyok és a gasztronómia iránt érdeklődők mindennapjait.

És köszönjük, hogy nyitott volt termékeinkre is kipróbálta a Bálint Csemegék Fagyasztva szárított Kékáfonyáját.

Áfonyás müzliszelet – Bálint Csemegék

Hozzávalók:Áfonyás müzliszelet - Bálint Csemegék

A gabonapelyhet kis lángon, száraz serpenyőben, folyamatosan kevergetve kicsit megpirítjuk. Levesszük a tűzről,
hozzáadjuk a magvakat, a puffasztott gabonát és a kékáfonyát. Rácsurgatjuk a mézet, és addig keverjük, amíg
az egész összetapad. Kb. 20 x 30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe egyenletesen belenyomkodjuk, és 180 fokra
előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Ha teljesen kihűlt, recés késsel szeleteljük.


Katucikonyha szerzőjének receptje

Megjelent a Kifőztük magazin 2017. márciusi számában

Rizskása fahéjas almával – Bálint Csemegék

Rizskása fahéjas almával – Bálint Csemegék

Érdekességek Kiemelt

 

Már nagyon régóta lelkes olvasói vagyunk a Kifőztük magazinnak, most eljött az ideje, hogy meg is jelenjünk benne. A Bálint Csemegék valamennyi tagja, nemcsak mint nassolnivaló, de mint konyhai alapanyag is használható.

A már megjelent 3 receptfüzetünk után kifogytunk az ötletekből, így kértük profik segítségét, hogy néhány új receptbe próbálják meg beilleszteni termékeinket.

A márciusi számban máris 4 recepttel vagyunk jelen, és minden nagyon imádjuk.

Köszönjük a segítséget!

Rizskása fahéjas almával

Hozzávalók 4 személyre: 
  • 1 l (kókusz)tejRizskása fahéjas almával - Kifőztük magazin
  • 2 evőkanál fahéjas almaszirup
  • 10 csapott evőkanál rizsdara vagy rizspehely

továbbá:

  • 2 alma
  • fahéjas almaszirup
  • őrölt fahéj

a tálaláshoz:

  • liofilizált vadcseresznye

A tejet felmelegítjük. Belekeverjük a szirupot, a rizsdarát, és állandó keverés mellett pár percig főzzük, majd félretesszük. Az almát meghámozzuk, a csumáját eltávolítjuk, és a gyümölcshúst nagyobb kockákra vágjuk. 1 evőkanál
sziruppal karamellizáljuk, felöntjük 1 dl vízzel, hozzáadjuk a fahéjat, és puhára pároljuk. A rizskásával rétegezve
poharakba szedjük. A vadcseresznyével megszórva tálaljuk. Hidegen, melegen is fogyasztható.


Szépségtár

A recept megjelent a Kifőztük magazin 2017. márciusi számában.