Áfonyás, gránátalmás trüffel – Bálint Csemegék

Aktuális

 

A trüffel a tipikus ronda, de hihetetlenül finom édességek közé tartozik. Bármivel ízesíthető, bármikor fogyasztható, de a lényeg benne a kiváló minőségű csokoládé, és a magas zsírtartalmú tejszín. Ez a két alapanyag a titka a tökéletes trüffel receptnek.

Most a Bálint Csemegék termékeinek felhasználásával készült egy trüffel, ami a kedvencünk lesz. A recept megjelent a Kifőztük magazin áprilisi számában. Köszönjük a receptet a Katucikonyha blog szerzőjének.

Áfonyás-gránátalmás trüffel


Hozzávalók:
  • 1 dl zsíros habtejszín
  • 1/2 dl gránátalmaszirup
  • 10 dkg ét csokoládé
  • 3 dkg puha vaj

a forgatáshoz:

A tejszínt és a gránátalma szirupot összeforraljuk, majd simára keverjük a felaprított csokoládéval és a vajjal.
Szilárdulásig hűtőbe tesszük a ganache-t. Az áfonyát késes aprítóval porrá őröljük.
A lehűtött masszából 2 teáskanállal tetszőleges formájú trüffeleket formázunk, majd meghempergetjük őket
a gyümölcsporban. A kész desszert hűtőben 3-4 napig eláll.

Gluténmentes almás rétes – Bálint Csemegék

Aktuális

A rétes az egyik legsokszínűbben variálható tésztaétel. A magyar konyhában az alapreceptek közé tartozik, és igazi művészetnek nevezhető, maga a tésztának a nyújtása. A modern élelmiszeriparnak köszönhetően ha nem vagyunk megáldva elég türelemmel és kézügyességgel, illetve ha az időnek is híján vagyunk akkor a hűtőből csak előkapjuk a készre nyújtott réteslapokat és máris dolgozhatunk vele. Ezzel a módszerrel, nemcsak a legkedveltebb, de a leggyorsabb édességek egyike közé is tartozik a rétes.

Most egy olyan receptet hoztunk nektek, amit gluténérzékenyek is fogyaszthatnak, hiszen a klasszikus réteslap helyett, most rizslapot használtunk.

Gluténmentes almás rétes:

Hozzávalók 2 személyre:
  • 1 alma
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál édesítőszer
  • 2-4 rizspapír

a sütéshez:

  • olaj vagy kókuszzsír

a tálaláshoz:

A rizslapokat hideg vízbe áztatjuk, majd amikor megpuhultak, papírtörlőre téve leitatjuk róluk a felesleges vizet.
Az almát meghámozzuk, a gyümölcshúst felkockázzuk, és kb. 1 dl vízzel, a fahéjjal és az édesítőszerrel ragacsosra
főzzük, félretesszük.
A rizslapokat megtöltjük az almával: a közepükre kb. 2 evőkanálnyi tölteléket teszünk, a két végüket behajtjuk,
és óvatosan feltekerjük úgy, hogy a tölteléket mindenhol fedje a tészta. Olajjal vékonyan megkenjük a sütőtálat
és a tésztákat, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Még melegen, a fahéjas-almás sziruppal
meglocsolva tálaljuk.
Tipp: fagylalttal és a kimaradó almás töltelékkel is tálalhatjuk.

Gyümölcsös reggeli – Bálint Csemegék

Érdekességek Kiemelt

A hétvégét azért is szeretjük, mert ilyenkor nemcsak egy sebtiben bekapott reggeli az ami elindítja a napot, hanem ráérősen, igazán ínycsiklandó falatokkal lephetjük meg magunkat és szeretteinket is.

Ilyenkor tavasszal nincs is jobb, mint kiülni a kertbe, vagy az erkélyre – ha kicsit hűvösebb van, akkor egy meleg, puha kardigánba, vagy takaróba burkolózni – és ott elfogyasztani a reggelit, figyelve az ébredő várost, vagy szerencsésebbeknek az ébredő természetet.

Nem véletlenül mondják, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés, és ne hagyjuk ki semmilyen körülmények között sem. A nap indulásához igenis szükségünk van az induló energiára, amit mesterséges vitaminokból, és csak egy nagy bögre kávéból nem tudunk megszerezni.

Kell a cukor, a fehérje, a szénhidrát és a rost is reggelre, ebben a receptben ez mind benne van.

Gyümölcsös reggeli

Hozzávalók 4 személyre
  • 1 ananászGyümölcsös reggeli - Bálint Csemegék
  • 4 púpozott evőkanál zabpehely
  • 4 púpozott evőkanál kókuszreszelék
  • 2-4 dl joghurt vagy sűrű kókuszkrém

továbbá:

Az ananászt meghámozzuk, a torzsáját kivágjuk, a gyümölcshúst felkockázzuk. A zabpelyhet és a kókuszreszeléket az ananásszal összekeverjük, poharakba szedjük. A tetejükre csurgatjuk a joghurtot és a gránátalmaszirupot, majd megszórjuk a porrá tört, liofilizált áfonyával. Kókuszcsipsszel díszítve tálaljuk.

A receptet köszönjük a Szépségtár blognak.

Ez a recept megjelent a Kifőztük magazin 2017. márciusi számában.

Expressz palacsinta glutén- és cukormentesen – Bálint Csemegék

Érdekességek Kiemelt

A palacsinta annyira népszerű világszerte, hogy már világnapja is van. Megértjük a népszerűségét, hiszen édesen, sósan, franciásan, amerikai módra, sajttal, nutellával, dióval, mogyoróval, áfonyával, túróval, fahéjjal, juharsziruppal, mézzel, bacon szalonnával, csúsztatva, feltekerve, négyrét hajtva, húsosan, szaftosan, kirántva stb…..

Csak a képzelet szab határ annak, hogy a palacsinta hogyan kerüljön az asztalra. És milyen gyorsan el lehet készíteni? Mindenkinek megvan a saját tuti receptje és praktikája. Valaki világosan szereti, van aki szép pirosan, van aki úgy, hogy a széle picit megpirul. Mindenki máshogy szereti, mindenki máshogy csinálja, de a palacsintát csak nagyon kevesen nem szeretik.

Egy-egy kedves emléke mindenkinek van a palacsintáról, nekem például a gyermekkorom nyári strandolásai jutnak eszembe. A “kisfürdőben” ahova jártunk nyaranta a palacsintás-lángosozós bódéban az iskolai büfésnéni ténykedett, így mindig került egy kicsit több töltelék a palacsintába, mindig volt 2-3 maradék palacsinta a nap végén, amit már nem akart kidobni, mindig kellett egy főkóstoló az új ízek bevezetése előtt.

Íme egy újabb palacsinta recept, ami még gyorsabb mint a sima és ráadásul glutén- és cukormentes is.

Expressz palacsinta glutén- és cukormentesen

Hozzávalók személyenként
  • 1 tojás
  • 1 púpozott evőkanál mascarpone
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 csipet sütőpor

továbbá:

  • reszelt alma
  • fahéjas almaszirup

a sütéshez:

  • vaj vagy kókuszzsír

A tojást elkeverjük a mascarponéval, a fahéjjal és a sütőporral. Kevés felforrósított zsiradékon, közepes lángon 1 palacsintát sütünk belőle. Az első oldalát addig sütjük, amíg el nem válik a felülettől, és meg nem tudjuk fordítani. A másik oldalt elég 1 percig sütni. Tetszőlegesen hajtogatjuk vagy tekerjük, töltelékként reszelt almával vagy bármilyen más gyümölccsel gazdagítjuk. Végül fahéjas almasziruppal meglocsolva tálaljuk.

Szépségtár blog szerzőjének receptje.

Megjelent a Kifőztük magazin 2017. márciusi számában.

Áfonyás müzliszelet – Bálint Csemegék

Érdekességek Kiemelt

“A blogolás, sütés-főzés és fotózás mellett három gyermekem tölti ki az életem nagyobb részét. Csodásak, gyönyörűek, zsiványok, olykor zsarnokoskodnak, és meggyőződésem, hogy a középső lesz a világ első diktátornője. Ennyit róluk. 🙂 A férjem pedig mindenben támogat,másként nem is működhetne a dolog.” – írja magáról a Katucikonyha blog szerzője.

Köszönjük munkáját amivel évek óta változatos receptötletekkel segíti a háziasszonyok és a gasztronómia iránt érdeklődők mindennapjait.

És köszönjük, hogy nyitott volt termékeinkre is kipróbálta a Bálint Csemegék Fagyasztva szárított Kékáfonyáját.

Áfonyás müzliszelet – Bálint Csemegék

Hozzávalók:Áfonyás müzliszelet - Bálint Csemegék

A gabonapelyhet kis lángon, száraz serpenyőben, folyamatosan kevergetve kicsit megpirítjuk. Levesszük a tűzről,
hozzáadjuk a magvakat, a puffasztott gabonát és a kékáfonyát. Rácsurgatjuk a mézet, és addig keverjük, amíg
az egész összetapad. Kb. 20 x 30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe egyenletesen belenyomkodjuk, és 180 fokra
előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Ha teljesen kihűlt, recés késsel szeleteljük.


Katucikonyha szerzőjének receptje

Megjelent a Kifőztük magazin 2017. márciusi számában

Rizskása fahéjas almával – Bálint Csemegék

Rizskása fahéjas almával – Bálint Csemegék

Érdekességek Kiemelt

 

Már nagyon régóta lelkes olvasói vagyunk a Kifőztük magazinnak, most eljött az ideje, hogy meg is jelenjünk benne. A Bálint Csemegék valamennyi tagja, nemcsak mint nassolnivaló, de mint konyhai alapanyag is használható.

A már megjelent 3 receptfüzetünk után kifogytunk az ötletekből, így kértük profik segítségét, hogy néhány új receptbe próbálják meg beilleszteni termékeinket.

A márciusi számban máris 4 recepttel vagyunk jelen, és minden nagyon imádjuk.

Köszönjük a segítséget!

Rizskása fahéjas almával

Hozzávalók 4 személyre: 
  • 1 l (kókusz)tejRizskása fahéjas almával - Kifőztük magazin
  • 2 evőkanál fahéjas almaszirup
  • 10 csapott evőkanál rizsdara vagy rizspehely

továbbá:

  • 2 alma
  • fahéjas almaszirup
  • őrölt fahéj

a tálaláshoz:

  • liofilizált vadcseresznye

A tejet felmelegítjük. Belekeverjük a szirupot, a rizsdarát, és állandó keverés mellett pár percig főzzük, majd félretesszük. Az almát meghámozzuk, a csumáját eltávolítjuk, és a gyümölcshúst nagyobb kockákra vágjuk. 1 evőkanál
sziruppal karamellizáljuk, felöntjük 1 dl vízzel, hozzáadjuk a fahéjat, és puhára pároljuk. A rizskásával rétegezve
poharakba szedjük. A vadcseresznyével megszórva tálaljuk. Hidegen, melegen is fogyasztható.


Szépségtár

A recept megjelent a Kifőztük magazin 2017. márciusi számában.

Kakukkfű – téli barátunk a konyhában és a házi patikánkban is

Kakukkfű – téli barátunk a konyhában és a házi patikánkban is

Érdekességek Kiemelt

Gyógynövényt a konyhapultrólThyme-L

Amikor a gyógynövényekre gondolunk, akkor az első között jut eszünkbe az echinacea, ha megfáztunk, vagy a cickafarkfű, ha vérzéscsillapításra van szükség, pedig számos panaszra a fűszeres polcunk kinyitása után is találhatunk természetes megoldást.

Az egyik legsokoldalúbban használható mindennapi fűszerünk a kakukkfű.

A téli, nyálkás időszakban érdemes szem előtt tartani, és különböző módokon akár naponta is fogyasztani a kakukkfű illatos leveleit.

Mikor keressük a megoldást a kakukkfű használatával?

Ha köhögünk: a kakukkfű kiválóan tisztítja a nyálkahártyát, így a rendszeres kakukkfűtea fogyasztása segíti a panaszok enyhítését, ízét kevés mézzel tompíthatjuk.

Ha fertőtlenítés szükséges: gombaölő, antiszeptikus és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik a kakukkfű. Lábgomba esetén lábfürdőként, torokfertőzés esetén öblögetőként is használható. Illóolaja a lakás levegőjének fertőtlenítésére is használható.

Ha sok a stressz: a kakukkfű kiváló idegnyugtató és segít enyhíteni a stressz okozta tüneteket. 1-2 csésze kakukkfű tea elkortyolgatása segíti idegeink lecsillapodását.

Ha nehéz ételt fogyasztunk: a kakukkfű segítségünkre lehet a nehéz ételek emésztésénél, a puffadás és teltségérzet csökkentésénél.

Ha pattanásokkal küzdünk: a kakukkfű, méz, zöld agyag és tamanu olaj keveréke segíthet a problémán.

  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • ½ teáskanál zöld agyag
  • ½ teáskanál méz
  • ¼ teáskanál tamanu olaj

Egy mozsárban, vagy kávédarálóban őröljük porrá a kakukkfüvet. Adjuk hozzá a zöld agyagok, majd keverjük hozzá a mézet és a tamanu olajat (ha a bőre túlzottan zsíros, akkor az olaj helyett adjunk még a keverékhez mézet).

A keveréket ujjainkkal oszlassuk el a problémás bőrfelületen, majd 5-10 perc után egy forróvizes törölközőt helyezzünk az arcunkra, majd 30 másodperc után mossuk le.
Ha a zöld agyag nem elérhető akkor helyettesíthetjük kaolinnal vagy egyéb kozmetikai célú agyaggal is.

Milyen formában használható a kakukkfű a házi patikánkban?

  • illóolaja
  • tinktúrája
  • tea formájában
  • ülő-, lábfürdő
  • krémekbe, arcmaszkokba
  • szörpként
Eper fagyi, eper torta, eper-eper hű de finom…

Eper fagyi, eper torta, eper-eper hű de finom…

Érdekességek Kiemelt

Lassan megjelenik a piacok standjain a hazai eper, az otthoni kiskertekben is piroslanak már a kis bogyók, ez pedig visszavonhatatlanul jelzi a nyár közeledtét, még ha az időjáráson ezt nem is érezzük.  Ezért is imádjuk annyira az epret, és ezért is sajnáljuk az emberiség azon kevesebb mint 0,5%-át akik allergiásak erre a fantasztikus gyümölcsre. De nemcsak finomsága, hanem rengeteg értéke miatt is érdemes minél gyakrabban fogyasztani belőle.

  1. Antioxidánsok forrása:images (1)
    Az eper élénkpiros színe is árulkodik gazdag antioxidáns és flavonoid tartalmáról. Ezek hozzájárulnak a sejtöregedés lassításához, a szabadgyökök elleni küzdelemhez.
  2. Megfázás és influenza ellen:
    Bár sokan legyintünk a nyári megfázásra, de igenis könnyű ezt ilyenkor is elkapni. Egy csészényi eper a napi ajánlott C-vitamin mennyiség 141%-át tartalmazza. Kell ennél finomabb módja a C-vitamin bevitelnek?
  3. Szív egészsége:
    Kutatások kimutatták, hogy a C-vitamin a szívünk működésére is jótékony hatással van. Segít csökkenteni a szabadgyökök okozta károsodásokat. Még egy indok, hogy gyakrabban gondoljunk az eper fogyasztására.
  4. Ideális testsúly:
    Még egy ilyen finom fogyókúrás ételt nehezen találnánk. Az eper nem tartalmaz zsírt és koleszterint, így kiváló nass lehet a fogyókúrás időszakban, de akár salátáinkat is gazdagíthatjuk vele, akár édes, akár sós ízekre vágyunk. Kifejezetten alacsony kalóriatartalma szintén hozzájárul a napi kalóriaterhelés csökkentéséhez.
  5. Szemeink egészsége:
    A szem gyengeségét az alapvető vitaminok és ásványi anyagok hiánya okozza. Az eper C-vitamin- és antioxidáns tartalma többek között segít csökkenteni a szürke hályog kialakulásának kockázatát is, valamint az éjszakai vakság és a makula degeneráció tüneteit.
  6. Ráncok ellen:
    Az eperben található rengeteg C-vitamin segíti a kollagéntermelést, így segít csökkenteni az öregedés látható jeleit. A kollagén segít megtartani a bőr rugalmasságát, tónusát így bőrünk fiatalabb, üdébb, egészségesebb lehet.
  7. Koleszterinszint csökkentést:
    Az egészségünk érdekében az egyik legfontosabb teendő, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az LDL (rossz) és a HDL (jó) koleszterinszint között. Ereink állapotának javításához az LDL-koleszterinszint csökkentése kiemelkedően fontos. Az eper rostokat, ellágsavat és rengeteg antioxidánst tartalmaz, melyek jelentősen csökkentik a szervezet LDL-koleszterin szintjét.
  8. Gyulladáscsökkentés:
    Gyulladások a szervezetünkben különböző formákban jelentkezhetnek. Az eperben található antioxidánsok, a kálium és a magnézium segít csökkenteni a szervezetben a gyulladásokat, és visszaállítani a folyadék-háztartás egyensúlyát.
  9. Vérnyomás csökkentése:
    A magas vérnyomás egyik okozója a nem megfelelő táplálkozás, a stressz és a felesleges nátriumbevitel, melyek mind javíthatók az eper fogyasztásával. Az eperben található rostok valamint alacsony nátriumtartalom, rengeteg vitamin és ásványi anyag segítik csökkenteni a vérnyomást, megnyugtatják az idegeket és segítenek megelőzni a szív- és érrendszer egyéb károsodásait.
  10. Emésztés serkentés:
    Egy csésze eper a napi ajánlott rostmennyiség 11%-át képes fedezni, ami hozzájárul az emésztőrendszer megfelelő működéséhez. Rendszeres fogyasztásával megakadályozhatjuk a méreganyagok felhalmozódását a szervezetben valamint segít megőrizni vércukorszintünk egyensúlyát.
  11. Születési rendellenességek:
    Magas foláttartalma miatt, az eper segít megelőzni a születési rendellenességeket, valamint elősegíti a megfelelő gerinc- és agy növekedést. Az eper a folsavnak is kiváló forrása, ami az egyik legjobb terhességi vitamin, valamint segít kordában tartani a megnövekedett étvágyat is.
  12. Csontok egészsége:
    Mangán és kalcium tartalma segíti a törött csontok regenerálódását. Magnéziumtartalma pedig a kalciumfelszívódás jótékony támogatója.
  13. Egészségesebb haj:
    Az eper fogyasztása bizonyítottan hozzájárul a haj egészségének javulásához, mivel B-komplex vitamint tartalmaz, valamint rezet és erős antioxidánsokat. Így ösztönzi a hajhagymákat és a hosszabb és erősebb haj növekedését.

+ 1 recept

Zabkása epres sajttorta ízzel és éjszakai pihentetéssel

Miért is ne ehetnénk édességet reggelire. Nemcsak az eper, de a tejtermékek és a zabpehely áldásos hatását is élvezhetjük ebben a gyorsan elkészülő finomságban. És reggel csak ki kell venni a hűtőből és elkanalazni. Akár a munkahelyünkre is magunkkal vihetjük, ha egy kis egészséges nassolnivalóra vágyunk.

Hozzávalók:strawberry-cheesecake-overnight-oats

  • 1 csésze zabpehely – mi az egész szemeset jobban szeretjük, de ez ízlés dolga.
  • 1 csésze aprított eper
  • 1 evőkanál chia mag
  • csipet só
  • 3/4 csésze cukrozatlan mandulatej – de akár sima tejjel is elkészíthető
  • 1/2 csésze natúr görög joghurt
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • néhány szem graham keksz
  • kevés eperlekvár

Elkészítés:

Az epret, a tejet és a joghurtot tegyük egy robotgépbe és dolgozzuk össze addig, amíg a gyümölcs pürévé válik.

Tegyük át egy nagyobb tálba és adjuk hozzá a keksz és a lekvár kivételével a többi hozzávalót. Keverjük össze alaposan, majd fedjük le és tegyük a hűtőbe legalább két órára, de akár egy éjszakára is.

Reggel csak vegyük ki a hűtőből, adagoljuk tálkákba, vagy csinos kis befőttes üvegekbe. A tetejét szórjuk meg morzsolt keksszel és néhány kanál lekvárral ízesítsük.

Víz – ti hogy álltok? Megisszátok a napi ajánlott mennyiséget?

Víz – ti hogy álltok? Megisszátok a napi ajánlott mennyiséget?

Érdekességek Kiemelt

Víz – isszuk is, meg nem is!

A legtöbb kollégánk nagyon rendes, és odafigyel és elfogyasztja a napi ajánlott folyadékmennyiséget. De ahogy fodrásznak jó frizurája, és cipésznek jó cipője nincs, úgy az egészséges termékekkel foglalkozó kollégák között is van 2-3 “puputeve” aki szinte alig iszik nemhogy vizet, de szinte semmilyen folyadékot.

  • “Nem érzem, hogy szomjas vagyok!”
  • “Elfelejtem!”
  • “Nem szeretem a vizet!”

A kifogások sora végtelen. Ha azonban ízesített vizet iszunk, talán könnyebben elérjük a napi 1,5-2 liternyi fogyasztást. Itt, nem a bolti ízesített és édesített üdítőitalokra gondolunk, hanem az otthon is elkészíthető, kedvünk szerint ízesíthető vizekre.

Íme néhány példa, ami nemcsak a folyadékfogyasztáshoz járul hozzá, de még szervezetünk egészségének is jót tesz.

IMMUNERŐSÍTŐ – EMÉSZTÉST SEGÍTŐ

2 1.

Tovább olvasom

Reggeli Csemegék – Vaníliás krémtúró áfonyával

Blog

Akár egy egészséges reggeliként, de egy tartalmas leves után desszerkékremturo2nt, vagy napközben egészséges nassként is gondolhatunk a Bálint Csemegék gyümölcseire.
Most Morvai Melinda receptjét mutatjuk be, mely nekünk az egyik kedvencünk és bármelyik Csemegével helyettesíthetjük a kékáfonyát.

VANÍLIÁS KRÉMTÚRÓ LIOFILIZÁLT ÁFONYÁVAL

Hozzávalók:
25 dkg túró, 2 tojássárgája, 2 dl tej, 5 dkg cukor, egy csipet só, fél vaníliarúd kikapart magja (vagy egy csomag vaníliás cukor), kb 2 ek. liofilizált áfonya

Elkészítés:
A tojássárgákat a cukorral és a sóval habosra keverjük. A tejjel folyamatos kevergetés mellett kis lángon melegítjük addig, amíg be nem sűrűsödik. Ez kb 5-7 perc. A tűzről levéve hozzákeverjük a túrót. A lehető legsimább állapotot botmixerrel érhetjük el. Az áfonyát néhány percre vagy mézbe áztatjuk vagy egy kis folyadékba. Üvegpoharakban tálaljuk, a túró közé és a tetejére is dobáljunk áfonyaszemeket.