Szeptember utolsó vasárnapja a SZÍV VILÁGNAPJA!
A világ legtöbb országában a szív megbetegedései a leggyakoribb halálokok. Férfiak és nők körében egyaránt ez jelenti a legnagyobb veszélyt, és sajnos a fiatalság még nem jelenti azt, hogy nem vagyunk veszélyben. Ennek a kockázatnak a megismertetése volt az egyik cél, amiért létrehozták a Szív Világnapját.
Minden korosztálynak érdemes odafigyelni, hiszen a maga vérnyomás, a sok stressz, az egészségtelen táplálkozás mind-mind hozzájárulnak a későbbi komoly problémák kialakulásához.
A jó hír, hogy a szív betegségei közül közel 80% megelőzhető az egészséges táplálkozással és életmóddal.
Összegyűjtöttük azokat az élelmiszereket, amelyből érdemes mindennap fogyasztani a lehető legtöbbet, hogy megőrízzük szívünk egészségéét.
22 élelmiszer a szívünk egészségéért!
- Lazac: a lazacban lévő Omega-3 zsírsavak segítik megelőzni a szívinfarktust.
- Vesebab: Magas rost és alacsony koleszterintartalmú zöldség.
- Mandula: Védi az artériák falát a károsodásoktól.
- Zabpehely: Lassan emeli az étkezés utáni vércukorszintet.
- Lenmag: Megelőzi az érelmeszesedést.
- Diófélék: Segítenek a vérnyomás és a koleszterinszint normalizálásában, és hatásosak a gyulladások ellen.
- Brokkoli: Csökkenti a koleszterinszintet és segíti az emésztést.
- Tonhal: Segít megelőzni a szabálytalan szívritmust.
- Sárgarépa: Javítja a látást és segít megelőzni a szívinfarktust.
- Kékáfonya: Antioxidánsokban és rostokban gazdag gyümölcs, segít megakadályozni a szívinfarktus kialakulását.
- Barna rizs: Csökkenti a koleszterinszintet és csökkenti a cukorbetegség kockázatát.
- Spenót: Segíti az agyműködést és javítja a vérnyomást.
- Édes burgonya: Segíti a stressz csökkentését.
- Sárgadinnye: Megakadályozza a vérrögök képződését.
- Spárga: Segíti a rákkeltő anyagok és a szabadgyökök semlegesítését.
- Narancs: Segíti a szívritmus és a vérnyomás szabályozását.
- Paradicsom: Felveszi a harcot a vérrögökkel és a gyulladásos folyamatokkal.
- Étcsokoládé: Mértékkel fogyasztva, csökkenti a magas vérnyomást.
- Mandulatej: Koleszterinmentes, így csökkenti a magas vérnyomást.
- Avokádó: Rostokban, B-vitaminokban, C-vitaminban és hasznos zsírokban gazdag zöldség.
- Chia mag: Rengeteg rostot és fehérjét, valamint hasznos zsiradékot tartalmazó élelmiszer.
- Szőlő: A szőlő héja tartalmazza az egyik legerősebb antioxidánsként ismert anyagot a rezveratrolt, de emellett számos egyéb antioxidáns és gyulladásgátló anyag található benne. Ezek hozzájárulnak a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentéséhez, és megakadályozzák a lerakódásokat.