Víz – ti hogy álltok? Megisszátok a napi ajánlott mennyiséget?

Víz – ti hogy álltok? Megisszátok a napi ajánlott mennyiséget?

Érdekességek Kiemelt

Víz – isszuk is, meg nem is!

A legtöbb kollégánk nagyon rendes, és odafigyel és elfogyasztja a napi ajánlott folyadékmennyiséget. De ahogy fodrásznak jó frizurája, és cipésznek jó cipője nincs, úgy az egészséges termékekkel foglalkozó kollégák között is van 2-3 “puputeve” aki szinte alig iszik nemhogy vizet, de szinte semmilyen folyadékot.

  • “Nem érzem, hogy szomjas vagyok!”
  • “Elfelejtem!”
  • “Nem szeretem a vizet!”

A kifogások sora végtelen. Ha azonban ízesített vizet iszunk, talán könnyebben elérjük a napi 1,5-2 liternyi fogyasztást. Itt, nem a bolti ízesített és édesített üdítőitalokra gondolunk, hanem az otthon is elkészíthető, kedvünk szerint ízesíthető vizekre.

Íme néhány példa, ami nemcsak a folyadékfogyasztáshoz járul hozzá, de még szervezetünk egészségének is jót tesz.

IMMUNERŐSÍTŐ – EMÉSZTÉST SEGÍTŐ

2 1.

Tovább olvasom

Bálint Csemegék – tőzegáfonyás panna cotta

Blog

Az olaszok egyik leghíresebb és legfinomabb desszertjét sokféle gyümölccsel el lehet készíteni. Fekete-Szép Ági a Konyhán innen, kerten túl… blog szerzője, most a Bálint Csemegék tőzegáfonyájával álmodta újra.

TŐZEGÁFONYÁS PANNA COTTATőzegáfonyás panna cotta

Hozzávalók 4 személyre:

4 dl tej, 2 dl tejszín, 2 dl joghurt, fél rúd vanília, 3 ek. cukor/nyírfacukor, 10 g zselatinpor (vagy megfelelő mennyiségű agar-agar), fél csomag Bálint Csemegék Tőzegáfonya, 2,5 dl langyos víz, 2 ek. méz, 1 tk. étkezési keményítő, csipet fahéj (elhagyható)

Elkészítés:
A tejet, tejszínt, joghurtot lábosba öntjük. Hozzáadjuk a vanília kikapart magját, a cukrot, majd közepes lángon, gyakori keverés mellett felforrósítjuk, majd félre tesszük, kicsit hűlni hagyjuk. A tejszínes keverékből néhány kanálnyit kiveszünk. Egy kis tálkában kikeverjük a zselatinnal, majd a tejszínes keverékhez öntjük és alaposan elkeverjük. A langyos keveréket 4 részre osztjuk, majd betesszük a hűtőbe néhány órára, míg megszilárdul. Közben a tőzegáfonyát beáztatjuk a langyos vízbe, míg megszívja magát, majd a levét lábosba szűrjük. Hozzáadjuk a mézet, fahéjat és felmelegítjük. Néhány evőkanálnyi vízzel kikeverjük az étkezési keményítőt, majd gyümölcshússal együtt a felmelegített folyadékhoz adjuk. Addig kevergetjük, míg szépen besűrűsödik. Ha kész, kicsit hűlni hagyjuk, majd a desszert tetejére kanalazzuk. A kész panna cotta-t hűtve tálaljuk.

Tőzegáfonyás vagy vadcseresznyés ajakír házilag

Tőzegáfonyás vagy vadcseresznyés ajakír házilag

Blog

Fantasztikus tőzegáfonya!

Nem csak azért mondjuk ezt, mert mi is forgalmazzuk és ajánljuk vásárlóinknak, de tényleg egy igazán “szupergyümölcsről” van szó. Bármely életkorban hasznos lehet, mindkét nem számára fontos tulajdonságokkal rendelkezik. Ráadásul a tőzegáfonya egy igazán finom gyümölcs is. Saját tapasztalatunk, hogy bár a kis gyermekes szülők gyakran küzdenek azzal, hogy gyermekeik legalább a napi minimális zöldség- és gyümölcsmennyiséget elfogyasszák, addig ha a tőzegáfonyáról van szó, akkor szívesen fogyasztják.
Pedig a mi termékeink esetében nincs semmilyen olyan hozzáadott anyag ami igazán vonzóvá tenné a gyerekek körében ezt a még felnőtteknek is igazán savanyú gyümölcsöt.

De mitől is savanyú? Nos például a benne található rengeteg C-vitamintól, ami a sok ismert tulajdonsága mellett a bőrünknek is nagyon jót tesz.

Erre is találtunk egy jó receptet, melyet a vállalkozó kedvűek otthon is elkészíthetnek.

TŐZEGÁFONYA AJAKBALZSAM

DIY-raspberry-lip-balm

Kép forrása: http://hellonatural.co

Mi is kell hozzá?

1-2 evőkanálnyi / sheavaj / olívaolaj – mindenkinek az ízlésére és a készleteire bízva a választást.

1/2 evőkanálnyi fagyasztva szárított tőzegáfonya vagy vadcseresznye

1/2-1 teáskanálnyi méhviasz granulátum

 

1. A fagyasztva szárított gyümölcsöket mozsárban, vagy késes aprítóban finom porrá őröljük, majd egy gézlapon, vagy finom szövésű anyagon átszitáljuk, hogy a magokat kiszűrjük belőle.

2. A méhviasz granulátumot és a választott zsiradékot vízfürdő fölött összeolvasztjuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a porított gyümölcsöt.

3. A forró folyadékot még azon melegében óvatosan kis tégelyekbe, vagy ajakír tubusokba töltjük és kihűtjük.

4. Ebből a mennyiségből 3-4 adagnyi ajakápoló lesz.