Szelektív hulladékgyűjtés okosan

Szelektív hulladékgyűjtés okosan

Aktuális

Szelektív hulladékgyűjtés okosan és tudatosan

A műanyagmentes július nemcsak a műanyag zacskókra és a műanyag palackokra hívta fel a figyelmet, hanem egyre nagyobb érdeklődés övezi a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségeit is.
Hasznos dolog szelektíven gyűjteni a hulladékot, hiszen így válhatnak az anyagok újrahasznosíthatóvá. De csak akkor, ha megfelelően szelektálunk, néhány alapvető szabály betartásával azonban ez nem is olyan nagy feladat.

Hogyan gyűjtsük a szelektív hulladékot megfelelően?

A legfontosabb, hogy ételmaradékkal, zsiradékkal, olajjal szennyezett műanya, üveg, fém vagy papír nem kerülhet szelektív hulladékgyűjtőbe. Amit lehetőségünk van öblítsünk el a mosogatóvízbe, amit nincs lehetőségünk így megtisztítani, az sajnos a vegyes hulladékba kerül.

Másik nagy kérdés az italos kartonok sorsa, hiszen műanyag is, papír is és olykor fém is van bennük, akkor hova dobjuk?

Először is ami biztos és amivel nem ártunk, ha a kupakjukat lecsavarjuk és a műanyagok közé dobjuk. De a kartonra városonként más-más szabály vonatkozik. A legtöbb településen a műanyag hulladékok tárolására alkalmas konténerbe, de Budapesten például a papírhulladékok közé, míg Szentedrén a fém hulladékok gyűjtésére használt kukákba kell dobni ezeket. Pontos információért és a városotokban érvényes szabályokért keressétek fel a www.italoskarton.hu oldalt.

Bálint Cseppek – Csemegék – Kozmetikumok  csomagolásai

Köszönjük, ha vásárolod a termékeinket, de ha kiürül akkor mihez is tudsz kezdeni a csomagolóanyagokkal?

 • 150-50-30 ml-es üvegeket a színes és a barna üvegek közé tudod gyűjteni – a kupakjukat, csepegtetőjüket pattintsd ki azokat dobd a műanyagok közé – de ezeket, különösen az olajos üvegeket kérünk öblítsd el kidobás előtt.
 • a termékek dobozait nyugodtan dobhatod a papírhulladékok közé, nincs rajtuk sem fém, sem műanyag így egyszerűen újrahasznosíthatóak.

És amit te is újra tudsz hasznosítani:

 • Bálint Csemegék zacskói: mivel visszazárhatóak, így kitűnően használhatóak szendvicsek, vagy rágcsák, magvak csomagolására. Vidd magaddal legközelebb egy csomagolásmentes boltba, és kérd ebbe a fűszereket, teafüvet stb.
 • Szirupos üvegek: Meleg vízben áztasd le a címkét, és máris töltheted a karcsú üvegbe a saját pálinkádat, házi szörpödet vagy likőrödet amik ajándékba is tökéletesek.
  Van egy kis kreatív vénád? Akkor készíts az üvegekből vázát, dekorációt, madáretetőt. Ezekhez nem kell más csak egy ragasztó pisztoly, egy kis fonal, egy kis csillámpor vagy üvegfesték.

Víz világnapja – hogyan kellene több vizet inni?

Aktuális Kiemelt

A mai Víz világnapján mi másról is lehetne szó, mint az untig ismételt szabályról, hogy napi legalább 1,5-2-3 liter vizet meg kellene innunk az egészséges szervezet működéséhez.

De mi ezt most egy másik oldalról közelítjük meg, nem is mi, hanem én. Én aki bár tudom a szabályt, és ismerem a következményeket, mégsem igazán tudom rávenni magam a rendszeres vízfogyasztásra, de igazából a rendszeres folyadékfogyasztásra sem.

Pedig annyi mindent kipróbáltam:

 1. A lakás, az iroda minden helyiségében egy pohár víz, hogy ha arra járok és meglátom kortyoljak egyet belőle. Nem sikerült, de legalább a növényeim jól jártak, ők rendszeres folyadék utánpótlást kaptak.
 2. Mindenhova vittem magammal kulacsban  – nem is akármilyenben – vizet, hogy ha eszembe jut, ha másokat látok inni, akkor majd én is előkapom és iszom.
 3. Vízivásra figyelmeztető applikációk sokaságának kipróbálása – de mivel nem hurcolom
  mindenhova magammal a telefont, meg eléggé szelektív is a hallásom telefon szempontjából így ez sem volt jó.
 4. Az íróasztalra magam elé helyezett üveg víz, hogy a látvány, majd ivásra késztet – nem késztet, csak arra, hogy arrébb rakjam, hiszen feleslegesen foglalja a helyet.
 5. Csináltam én házi gyümölcsvizet is: menta-citromfű-uborka-málna-eper stb. felhasználásával. Ez is csak egy ideig volt jó, mert már arra is lusta voltam, hogy ezt elkészítsem.

Ami egy kicsit tompít ezen a borzasztó helyzeten, az az, hogy hihetetlenül leves függő vagyok, így abból legalább megvan a napi fél liternyi folyadék. Télen segít a teázás, bár azt is mézzel szeretem, tehát nem az igazi. Nyáron a sok gyümölcs is hozzáad valamit a folyadékfogyasztáshoz.

De nálam a tuti, ami bevált az, ha van olyan melletted aki odafigyel erre, és állandóan felhívja a figyelmedet a mulasztásra.

Nekem ez a személy kolléganőm volt, aki velem szemben ült az irodában, és ahogy ő felemelte a vizes üveget, máris rámszólt, hogy “Anya, igyunk!”. És csoda, ittunk és én is ittam. Azt hiszem, így megvolt a napi 1,5 liter.

Aztán a kolléganőm elment babázni, és most másik kolleginámmal megalapítottuk a céges Teveklubbot. Bár amikor egy-egy újabb termékünk megjelenik akkor arra rárepülünk, és akkor némileg megnövekszik a folyadékfogyasztásunk.

Most fogyott el egy üveg Gránátalma szirup, a következő pedig a liofilizált Vadcseresznye és eper lesz, amit felhasználunk a vizünk ízesítésére. Próba, szerencse.

 

Elégedettségérzés – meglepetés

Blog

A héten egy cikket olvastunk a Nők Lapja Egészség magazinban, miszerint van 8 trükk, amivel elégedettebbé válhatunk. Ebből a 8-ból nekünk ez a kedvencünk:

ÉLJENEK A MEGLEPETÉSEK!

Az örömhozó dopaminok azonnali tombolásba kezdenek, amikor meglepetés ér minket. Bármilyen kellemes esemény hatásfokát növeli, főleg, ha nem is vártuk. Az Emory Egyetemen készült is egy kísérlet, ami ezt a jelenséget demonstrálja: a kísérletben részt vevők egy csoportjának szájába egy kevés gyümölcslevet juttattak adott, kiszámítható időintervallumokban, míg a másik csoport véletlenszerűen kapta ezeket a dzsúszadagokat. MRI vizsgálattal egyértelműen látható volt, hogy a meglepetésre érkező gyümölcslé nagyobb aktivitást eredményezett az agy jutalmazó központjában. Emellett a meglepetés új neurális pályákat épít az agyban, mely rugalmasabbá és kreatívabbá teszi a gondolkodást. Amikor másokat meglepünk mi is megfürödhetünk ebben az érzésben, hiszen izgatottabbá válunk a várakozás miatt, és a sikeres meglepetés azonnali elégedettséget hoz. Ráadásul növeljük annak az esélyét, hogy máskor minket is meglepnek valamivel!

TEHÁT A KONKLÚZIÓ!

two cups of hot teaMeglepetésekre fel! Ajándékozásra fel! Elég egy szem bonbon, egy könyvjelző, egy kedves üzenet. Bármi apróság elhozhatja a várt elégedettség érzést. Ne csak ünnepek környékén lepjük meg egymást, varázsoljuk el a mindennapokat is.

Például reggel kedveskedjünk egy csészényi forró fűszeres almateával:

Mommy mia – baba-mama ajándék

Mommy mia – baba-mama ajándék

Aktuális

 

Mamma mia! Mommy mia!

Egy nagyon jó ötlet, két nagyok kreatív anyukától!

Biztos ti is találkoztatok már az üzletekben, vagy különböző webáruházakban tematikus ajándékcsomagokkal. Akár olyannal amiben tudtátok, hogy mi van, akár olyannal amiben nem. Az utóbbi izgalmasabb, jobb adni és jobb kapni is.

Nos lett még egy ilyen tematikus csomag, és annyira örülünk, hogy bár az elsőről lemaradtunk, de a másodikba máris sikerül bekerülnie az egyik kedvenc és legnépszerűbb termékünknek. A Mommy Mia doboz egy kifejezetten kismamáknak, kisgyerekes anyukáknak szóló ajándékcsomag, melyben talál magának ajándékot a baba és a mama is. És mivel nekünk van olyan termékünk ami beleillik ebbe a képbe, ezért kerestük meg Diát és Katát, akik szívesen fogadták a lehetőséget és be is vettek minket a második dobozba. Nem árulom el, hogy mi az a termék ami tőlünk belekerült, legyen az meglepetés az anyukáknak amikor kibontják a csomagot.

De a többiről nagyon szívesen írunk:

 1. My Equa palack:
  nos én nyertem, nekem kettő is van. Kolléganőm a hétmommy2en megkérdezte, hogy nem eladó-e az egyik. Sajnos nem, mivel némi ódzkodás után már édesanyám is használja. Ha te is kevés folyadékot iszol, és nagyon nehezen veszed rá magad a vízivásra, akkor valahogy találni kell egy olyan megoldást, ami ezt megkönnyíti. Nekem ez a My Equa palack volt. Azóta elfogy a napi 1,5 liter folyadék – tudom, hogy ez nem sok, de az egy hónappal ezelőtti 2 dl-hez képest igazán nagy fejlődés. Szóval én imádom a palackomat, remélem az anyukák is nagyon fogják szeretni. BPA-mentes műanyagból készült, kézre álló szép kivitel, egyedi design. A világszerte népszerű  My Equa palackok egyike most 200 magyarországi kismamának is örömet szerez.

 

 1. Apró, pici, horgolt fülbevaló:mommy3
  mert igenis lehet csinosnak lenni kismamaként is. De mindig ott a veszély, hogy a kicsi belekap, lerántja, megszúrja magát vele. De megvan a megoldás, hiszen csak a fonalak színe szab határt annak, hogy milyen fülbevalót viseljünk. – az interneten rengeteg mintát is találhatunk, és 2 kezdő szem megtanulásával akár magunknak is készíthetünk hasonló szépséget. De azért, ha már nyakláncot, karkötőt is szeretnénk, akkor vagy nagyon vessük bele magunkat a horgolás tudományába – amire neked kisgyermekes anyukának nem biztos hogy sok időd van – vagy pedig keressük fel a www.babihami oldalt, ahol nagyon sok szép bababarát, mamabarát ékszert találhatunk!
 2. Minivilág Ujj-bújócska könyv :
  a mi dobozunkban a Riska a tehén című könyvecskét találtuk. És egy újabb darab, ami felkeltette egy kisgyermekes kollégánk figyelmét. Ó de jó, ezt imádjuk!!! felkiáltással csapott le a kis csomagra. Mert nincs is megnyugtatóbb az esti mesénél, ami anya vagy apa hangján szól. És ha hozzá még a kedves kis plüssfigurának is be kell szállnia történetbe, az aztán a kánaán :D!
 1. OrganiBaby Boobee Nappy popsikenőcs:organiclinic-logo
  Nos talán ez az a termék ami nem talált nálunk gazdára, bár várandós kismama kolléganőnk majd biztosan hasznát veszi. De mivel mi is természetes anyagokkal dolgozunk, és előnyben részesítjük a természetes alapanyagú kozmetikumokat, így jó szívvel tudjuk ajánlani.
 2. Bálint Csemegék meglepi ajándék: ezt nem áruljuk el, lehet tippelni. De máris kaptunk olyan kommentet, hogy megkóstolta a pici és nagyon ízlett neki. KÖSZÖNJÜK.

És köszönjük nektek Kati és Dia, hogy részesei lehetünk egy ilyen jó kezdeményezésnek!

MI FÁN TEREM AZ: EGYÉNI EGÉSZSÉGTERV?

MI FÁN TEREM AZ: EGYÉNI EGÉSZSÉGTERV?

Blog Érdekességek

Egy új életvezetés!

Napi rutinunk a munkával, napi tevékenységgel, fogyókúrával, edzéssel kapcsolatos tervezés, de vajon az egészséggel kapcsolatban létezik-e egészségtervünk?

Az egyik legdrágább kincsünk az egészségünk, amit aktív cselekvés, tudatos magatartás nélkül veszélyeztethetünk, mégis sokan csak akkor foglalkoznak vele ha valamilyen egészségi probléma jelentkezik. Szemléletünket formálhatjuk másképp, és ebben nyújt segítséget egy merőben új, más kategória, mint a megszokottak: az egyéni egészségterv.

Miben más ez a program, mint az eddig megszokott szemlélet?

Abban, hogy az egészséges életmód megközelítését: a táplálkozás, mozgás, vitaminbevitel, munka és pihenés egyensúlyát hangsúlyozza. Lássuk a lényeget!
A tudatos, egészséges szemlélet az önismerettel kezdődik. Tudod, ismered önmagad, melyek az erősségeid és gyenge pontjaid. Milyen a vérmérsékleted, habitusod, természeted, mennyire vagy félénk, vagy healthy-diet-151568668-tslobbanékony, mik azok az örökletes tulajdonságok, melyek meghatároznak? Mit kell azért tenned, hogy gyengeségedet erősségé formáld?
Foglalkoztál már családfaállítással, és ismered szüleid, nagyszüleid, dédszüleid történetét? Nemcsak a sorsuk, történetük, foglalkozásuk, hitvallásuk, és nézetük miatt, de fontos az a történet, ahová önmagadat belehelyezheted, tudva, milyen hajlamokat örököltél? Hogyan viselték és kezelték az évszakok változásait, milyen gyógymódot alkalmaztak? Tudod, mi volt a szülők, nagyszülők története, milyen betegségekben szenvedtek? Felmenőid,
milyen megoldási lehetőségekkel rendelkeztek? Volt-e otthon gyógynövényekből házi patikájuk, és ott, mit, mire alkalmazták?

Nézzük meg, mit rejthet az egyéni egészségterv?

Írd meg a szakertoink@gmail.com e-mail címre „Egészségterv” jeligével:
• Életkorod,
• Vércsoportod,
• Ismert született, vagy kialakult krónikus betegséged,
• Nők esetében a szülések számát,
• Foglalkozásod jellegét (fizikai, szellemi).
Vércsoportod figyelembevételével és a betegség előzmények ismeretében nagy hatékonysággal javasolunk számodra olyan komplementer terápiát, amely tartalmazza, hogy az alap problémákra milyen életvitelt és életvezetést érdemes alkalmaznod. Megtudod azt is, miért, milyen kiegészítő terápiát javasolunk mindezek figyelembevételével akár egy
évre is tudatosan meg tudjuk tervezni egészségünket.

Surmanné Taschner Éva
életmód tanácsadó, természetgyógyász

Öblítő házilag illóolajból és almaecetből

Öblítő házilag illóolajból és almaecetből

Érdekességek

Öblítő házilag – avagy mire jók az illóolajok és az almaecet … no meg a PET palack

E-mail fiókjainkat, postaládánkat, üzenőfalunkat számtalanul árasztják el a spórolós tippek. Van amelyik túl vadnak hangzik (epeszappan), van amelyik kivitelezhetetlennek, de szerencsére akad olyan is ami könnyen kipróbálható és ha mégsem jön be akkor sem vesztettünk sokat.

Ez is egy ilyen tipp amit e-mailben kaptunk:cartoon_washing_machine(c)-774139.jpg

“Te is el tudod készíteni az otthoni BIO öblítőszeredet, amit a mosógépben vagy akár kézi mosáskor is használhatsz. Nem bonyolult dolog és ami még fontosabb:OLCSÓ!

Hozzávalók: 0,5 literes ásványvizes flakon, bio almaecet, víz, illóolajok

Elkészítés: A fél literes flakonodba tegyél kb. fél dl bio almaecetet, töltsd fel vízzel a flakon nyakáig és helyezd bele kedvenc illóolajaidat. Csavard rá a kupakot a flakonra és jól rázd fel. Minden mosás előtt rázd fel az üveget!

Használata: Helyezd bele a mosógép öblítő rekeszébe ugyanolyan mennyiségben mintha rendes bolti öblítőt tennél bele. A ruha puha lesz és jól vasalható. Itt be is fejezhetném a tanácsadást, de azért néhány tippet, praktikát még leírok ide nektek:

 1. Ha teafa olajat teszel a flakonos öblítődbe (max. 2 cseppet, mert elég intenzív az illata), akkor még a mosás utolsó fázisában is fertőtlenítesz.
 2. Zokni, konyharuha, rongyzsebkendő mosásánál a teafalolajból akár 4-5 cseppet is tehetsz pluszba az öblítő rekeszbe, így a kritikus anyagok garantáltan mentesek lesznek a gombáktól, baktériumoktól.
 3. Allergiásoknak, atópiás dermatitiszben szenvedőknek és ekcémásoknak nem ajánlok semmilyen illóolajat. Ők csak simán almaecet-víz eleggyel öblítsenek. Nem lesz ecetszagú a ruha!
 4. Nálunk a legkedveltebb öblítőbe rakható illóolaj-keverék: narancs (édesnarancs vagy mandarin) illóolaj 5 csepp + grapefruit illóolaj 4 csepp + levendula illóolaj 3 csepp + ylang-ylang (vagy jázmin) illóolaj 3 csepp + teafaolaj 2 csepp.”

Egy kedves vásárlónk levele

Blog

A minap kaptunk egy kedves levelet az egyik Bálint Cseppek vásárlónktól! Köszönjük az elismerő szavakat. További jó egészséget kívánunk!

 

“Kedves Bálintcseppek!

Köszönöm a Hírleveleiket, nagyon hasznosak számomra az információik!
 Évek óta ismerem a termékeiket, jó néhányat használok is felváltva, szükség szerint, mert beváltak.
 Híve vagyok a természetes, koncentrált kivonatoknak, ezért vásárolom a termékeiket és valóban hatásosak.
 Sajnos a pénztárcám nem engedi meg, hogy annyi féle terméket vegyek meg, amennyi hasznos lenne nekem.

Így azokat a táplálékokat, gyógynövényeket, fűszernövényeket igyekszem fogyasztani, amelyekből a kivonatok készülnek.

Ez szülői örökségként, hagyományként születésem óta így van, amikor még Bálint doktor nem foglalkozott a termékek előállításával.

Mivel az alapanyagok jótékony hatását tapasztalta az egész családom velem együtt, megalapozottan bízom a Bálint-féle cseppekben is.

A városunkban volt-van forgalmazójuk, akitől rendelni szoktam a termékeket szükség szerint, illetve a pénztárcám szerint, mert kis nyugdíjas vagyok.

A mostani Hírlevélben szereplő négy termékből még van három félének az utólja. Jó hogy eszembe juttaták, hogy gondoskodjak az újabbak beszerzéséről, mert nagy segítség volt tavaly is a szúnyog csípések idején pl a lenmag olaj, mert kacsatojás nagyságúra növekedtek meg rajtam a csípések helyén a dudorok.

Csak a lenmag olaj használt. A bőrgyógyász kencéitől, tablettáitól csak súlyosbodott a helyzet.

A lenmagolaj mulasztotta el a gyulladást és fájdalmakat belsőleg és külsőleg, amikor kiment a bokám és hólapokig szenvedtem. Más nem használt, pedig többféle – orvos által ajánlott – kencét és tablettát alkalmaztam.

 Sok éves tapasztalatom után mondhatom, hogy a termékeik tényleg tudják azt, ami az ismertetőjükben szerepel.
 Nagyon szépek és hasznosak még a gyógyító növényekről szóló ismertetőik a honlapon…

Kellemes nyári napokat kívánok a csapatnak és lehetőség szerinti nyaralást!”