Expressz palacsinta glutén- és cukormentesen – Bálint Csemegék

A palacsinta annyira népszerű világszerte, hogy már világnapja is van. Megértjük a népszerűségét, hiszen édesen, sósan, franciásan, amerikai módra, sajttal, nutellával, dióval, mogyoróval, áfonyával, túróval, fahéjjal, juharsziruppal, mézzel, bacon szalonnával, csúsztatva, feltekerve, négyrét hajtva, húsosan, szaftosan, kirántva stb…..

Csak a képzelet szab határ annak, hogy a palacsinta hogyan kerüljön az asztalra. És milyen gyorsan el lehet készíteni? Mindenkinek megvan a saját tuti receptje és praktikája. Valaki világosan szereti, van aki szép pirosan, van aki úgy, hogy a széle picit megpirul. Mindenki máshogy szereti, mindenki máshogy csinálja, de a palacsintát csak nagyon kevesen nem szeretik.

Egy-egy kedves emléke mindenkinek van a palacsintáról, nekem például a gyermekkorom nyári strandolásai jutnak eszembe. A “kisfürdőben” ahova jártunk nyaranta a palacsintás-lángosozós bódéban az iskolai büfésnéni ténykedett, így mindig került egy kicsit több töltelék a palacsintába, mindig volt 2-3 maradék palacsinta a nap végén, amit már nem akart kidobni, mindig kellett egy főkóstoló az új ízek bevezetése előtt.

Íme egy újabb palacsinta recept, ami még gyorsabb mint a sima és ráadásul glutén- és cukormentes is.

Expressz palacsinta glutén- és cukormentesen

Hozzávalók személyenként
  • 1 tojás
  • 1 púpozott evőkanál mascarpone
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 csipet sütőpor

továbbá:

  • reszelt alma
  • fahéjas almaszirup

a sütéshez:

  • vaj vagy kókuszzsír

A tojást elkeverjük a mascarponéval, a fahéjjal és a sütőporral. Kevés felforrósított zsiradékon, közepes lángon 1 palacsintát sütünk belőle. Az első oldalát addig sütjük, amíg el nem válik a felülettől, és meg nem tudjuk fordítani. A másik oldalt elég 1 percig sütni. Tetszőlegesen hajtogatjuk vagy tekerjük, töltelékként reszelt almával vagy bármilyen más gyümölccsel gazdagítjuk. Végül fahéjas almasziruppal meglocsolva tálaljuk.

Szépségtár blog szerzőjének receptje.

Megjelent a Kifőztük magazin 2017. márciusi számában.

Érdekességek Kiemelt