Sárgabarack – szezon előtt, egész évben

Sárgabarack – szezon előtt, egész évben

Sárgabarack – van aki nem szereti?

sárgabarack Magyarországon is az egyik legnépszerűbb gyümölcs. Lassan megjelenik a piacok standjain is a kívánatos narancssárga és halványpiros színekben pompázó lédús és illatos gyümölcs. Megannyi formában fogyasztjuk, frissen a fáról, lekvárként, pálinkaként, sütemények töltelékeként, aszalva, levest főzünk belőle, levét préseljük, mégsem sejtjük, hogy fogyasztásával milyen jót teszünk szervezetünknek.

Íme, egy kis összefoglaló a sárgabarack gyümölcsének áldásos hatásairól:

  1. Daganatos betegségek: A sárgabarack gyümölcse hihetetlenül gazdag antioxidánsokban, melyek a káros szabadgyökök elszaporodását akadályozzák meg a szervezetben. Nemcsak a gyümölcs de a magja is bővelkedik hasznos anyagokban, hiszen a benne található B17 vitamin nagy segítség lehet a daganatos betegségekben szenvedőknek. Nagy mennyiségben tartalmaz ugyanakkor A és C vitamint amelyek az immunrendszer megerősítésével járulnak hozzá a szervezet megerősítéséhez és a rákos sejtek elszaporodásának meggátolásához.
  1. Szem egészsége:
    A sárgabarack gazdag A és C vitaminban, valamint béta-karotinban, melyek csökkentik a látási problémák kialakulásának kockázatát. A degeneratív elváltozások szürkehályog kialakulásához vezetnek. Ennek egyik oka, hogy a szemekben a vér áramlása akadályozottá válik, lelassul. A sárgabarackban található béta-karotin serkenti a szemben a véráramlást, így akár vissza is fordíthatja az időskori makula degenerációt. Zea xanthin nevű antioxidánst is tartalmaz, mely a fény szűrésében játszik nagy szerepet.
  2. Székrekedéses panaszok:
    A sárgabarack magas pektin és oldékony rost tartalma, segíti a székrekedéses panaszok megelőzését. Fogyasztását gyakran ajánlják IBS esetén is. A benne lévő rostok aktiválják az emésztőtraktus perisztaltikáját, rendezik a bélmozgást. Magas rosttartalma továbbá hozzájárul a vastagbél egészségének megőrzéséhez is.
  3. Csontok egészsége:
    A csontok növekedéséhez és fejlődéséhez fontos ásványi anyagokat is nagy mennyiségben tartalmaz a sárgabarack. De az időskori csontritkulás megelőzésében is fontos szerepet játszhat a fogyasztása. Gyulladás gátló tulajdonságánál fogva a sárgabarack csökkentheti az arthritis és a köszvény okozta panaszokat is.
  4. Vízháztartás egyensúlya:
    Káliumtartalma miatt segít egyensúlyban tartani a szervezet vízháztartását, így segítve a szervezet egyenletes energiaeloszlását.
  5. Fülfájdalom:
    A sárgabarackmagolaj kiváló fülfájdalmakra. Néhány csepp olajat csepegtetve a hallójáratba enyhülhet a fájdalom.
  6. Láz esetén:
    A sárgabaracklé jól használható láz esetén, nyugtató és gyulladáscsökkentő hatása miatt. Sárgabarackléhez adjunk vizet,majd 1-2 evőnakálnyi vizet, ez a keverék láz és torokfájás ellen is kiváló lehet.
  7. Szív- és érrendszer egészsége:
    Kutatások bizonyították, hogy azok az emberek, akik C-vitaminban gazdag étrendet követnek, ők kevésbé hajlamosak a szív- és érrendszeri megbetegedésre. Magas rosttartalma miatt csökkenti a vér káros koleszterinszintjét. Káliumjai szabályozzák az intra- és extracelluláris folyadékszintet, ezáltal normalizálja a vérnyomást. ½ csészényi sárgabarack elfogyasztásával a napi káliumbevitel 10%-át tudjuk fedezni.
  8. Vérszegénység:
    Magas vas és ásványi anyag tartalma fontos szerepet játszik a hemoglobin képzésben. A benne található réz, pedig elősegíti a vas felszívódását, így hozzájárul a vérszegénység megelőzéséhez.
  9. Fogyókúra:
    Alacsony kalóriatartalma miatt, kiváló lehet diéták alkalmával. 100 gramm sárgabarack 45 kalóriát tartalmaz. Magas rosttartalma hozzájárul a víz megkötéséhez, így a telítettség érzés hosszabb ideig tarthat.
  10. Várandósság:
    A sárgabarack fogyasztása kifejezetten ajánlott várandósság idején. Olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz, melyek elengedhetetlenek a magzat fejlődéséhez, növekedéséhez.

Sárgabarack a bőr egészségéért!

  1. Sárgabarack bőrradír:062311Apricot-Jam-6
    A sárgabarack bőrradír, az egyik legnépszerűbb bőrápolási kellék. Az őrölt sárgabarackmag segít megszabadulni az elhalt bőrsejtektől, segíti a bőr frissítését. A sárgabarackos arcradír használata csökkenti a ráncok kialakulását. Használata valamennyi bőrtípusra ajánlható.
  2. Aknék, pattanások:
    Gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt a sárgabarackmagolaj segíti az aknés, pattanásos bőr kezelését. Sárgabarackpürés pakolás is jótékonyan hat az aknés bőr nyugtatására. Sárgabarack levelének leve segít a napégés és ekcéma tüneteinek csökkentésében.
  3. Érzékeny bőr:
    Érzékeny bőr ápolására is kiváló a sárgabarackmag olaj. Nem véletlen hogy számos babaápoló termék összetevői között is megtaláljuk.
  4. Hidratálás:
    Hidratáló tulajdonsága miatt a sárgabarackmagolajat használhatjuk természetes hidratálóként. Magas linolsav tartalma miatt fenntartja a bőr vízháztartásának egyensúlyát.
  5. Bőröregedés:
    A sárgabarack segít megőrizni a bőr rugalmasságát. E-vitamin tartalmának köszönhetően késlelteti az öregedés jeleinek előbukkanását, tonizálja és felfrissíti a bőrt. A gyümölcs húsából készült maszk lágyítja a bőrt.

A hajnak is jót tesz a sárgabarack:

  1. Hajnövekedés:
    Számos terméket találunk a drogériák polcain, amik a hajnövekedést segítik, de miért használnánk ehhez kémiai anyagokat. A sárgabarackmag olaj természetes segítség lehet ebben az esetben.
  2. Hajkondicionálás:
    Néhány csepp olaj a samponunkba, balzsamunka és ezzel máris sokat tettünk hajunk puhaságáért, selymességéért.
  3. Hidratált fejbőr:
    A sárgabarackmag rendszeres használatával serkenthetjük a hajnövekedést, lágyíthatjuk a hajat. Ehhez alaposan masszírozzuk a fejbőrbe.
  4. Korpásodás ellen:
    Fejbőrbe masszírozva hatásos lehet korpásodás, ekcéma és pikkelysömör ellen is.

Szárított sárgabarack:Bálint_Sbarack

A szárított sárgabarackban a víz eltávolítása után a hasznos anyagok sokkal koncentráltabb mértékben vannak jelen.

  1. Vas:
    A szárított sárgabarack magasabb koncentrációban tartalmaz vasat, mint a friss. Magas C-vitamin tartalma, segíti a vas felszívódását. ½ csésze szárított sárgabarack a napi ajánlott vasbevitel 12%-át tartalmazza.
  2. Vitaminok, tápanyagok:
    A szárított sárgabarackban nagy mennyiségű A-E-vitamin és béta-karotin van. Fél csésze szárított sárgabarack a napi ajánlott bevitel 14%-át tartalmazza.
Érdekességek Kiemelt